Temperaturile vor urca în mod constant cu fiecare vară

De AGERPRES 07 Iunie 2011, 22:26 Romania
Temperaturile medii din lunile de vară vor creşte constant în următoarele decenii din cauza încălzirii globale, susţin cercetători de la Universitatea Stanford după analiza a cel puţin 50 de modele climatice, inclusiv computerizate, şi studierea datelor de arhivă provenind de la staţii meteorologice din lumea întreagă, potrivit portalului Utro.

În următorii 60 de ani schimbările climatice vor afecta Europa, China şi SUA, în timp ce în Africa tropicală, Asia şi America de Sud temperatura medie va începe să crească în lunile de vară chiar peste două decenii.

Tropicele se vor încălzi atât de repede, încât în următoarele trei decenii două treimi din sezonul de vară vor fi extrem de călduroase pe întreaga planetă, relevă rezultatele studiului amintit. 'Conform prognozelor noastre, regiuni mari de pe glob se vor încălzi atât de repede încât până la jumătatea secolului chiar şi în verile cele mari răcoroase temperaturile înregistrate vor fi cu mult mai mari decât acum 50 de ani', afirmă conducătorul ştiinţific al studiului Noah Diffenbaugh, de la Institutul de Mediu de pe lângă Universitatea Stanford.

Creşterea considerabilă a temperaturilor sezoniere va afecta grav sănătatea umană şi agricultura, avertizează el, evocând în acest context canicula din 2003 care a ucis circa 40.000 de oameni numai în Europa.

În plus, creşterea temperaturii de vară la latitudinile medii poate conduce la o scădere cu o treime a recoltei de porumb şi soia, în condiţiile unei accelerări a creşterii concentraţiei de dioxid de carbon în aer, care favorizează încălzirea globală. Deteriorarea situaţiei legate de aşa-numitele 'gaze cu efect de seră' a dus la situaţia că anul trecut a fost apreciat de experţii Administraţiei Naţionale pentru Oceane şi Atmosferă din SUA (The National Oceanic and Atmospheric Administration /NOAA/) drept cel mai călduros din istoria observaţiilor meteorologice.

 

Autor AGERPRES 07 Iunie 2011, 22:26 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii