Romsilva va efectua verificări privind tăierile neautorizate în fondul forestier de stat

De Redactia 14 Octombrie 2019, 16:56 Romania

Directorul general al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Gheorghe MIHAILESCU, invita organizatiile de mediu si persoanele interesate de taierile neautorizate in fondul forestier sa participe, in aceasta toamna, la verificarile efectuate in cadrul ocoalelor silvice de stat care administreaza fondul forestier proprietatea publica a statului român.

Invitatia publica a fost facuta in mod repetat dupa ce organizatiile de mediu au prezentat permanent informatii in spatiul public conform carora in fondul forestier de stat ar exista un volum mare al taierilor neautorizate, cifra care nu are niciun fundament si care nu are la baza niciun element masurat sau calculat.

Conform Codului Muncii, Codului Silvic si Codului Civil, raspunderea patrimoniala a salariatului poate fi atrasa doar daca exista prejudiciu cert, lichid si exigibil. Conform prevederilor legale, nu se poate lua masura raspunderii patrimoniale a salariatilor fara un fundament temeinic.

De doua ori pe an, primavara si toamna, toate cele peste 6.000 de cantoane silvice din cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva sunt verificate prin controalele de fond, in timpul carora sunt inventariati arborii taiati fara autorizatie, precum si modul in care padurarul titular de canton si-a indeplinit atributiile privind paza padurii si prevenirea actiunilor ilegale.

Toate controalele de fond sunt efectuate in baza ”Regulamentului de paza a fondului forestier”, aprobat prin H.G. 1076/2009.

In spiritul transparentei pe care ne-am angajat sa o manifestam si pentru o mai buna cunoastere a activitatilor noastre, precum si pentru a lua contact direct cu realitatile din administratia silvica pe care Regia Nationala a Padurilor - Romsilva este investita prin lege sa o practice, invitam organizatiile non-guvernamentale si persoanele interesate sa participe la toate subunitatile noastre teritoriale, ca asistenti la controalele de fond efectuate de personalul silvic imputernicit in acest sens.

Astfel, toti cei pe care i-am invitat pot lua contact direct cu realitatile de pe teren, pot solicita specialistilor din cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva sa li se explice cum se evalueaza pagubele constatate, ce inseamna pagube justificate sau nejustificate, ce masuri se iau in cazul in care se constata un anumit cuantum al acestor pagube si pot pune orice alte intrebari legate de activitatea pe care personalul silvic o desfasoara zi de zi.

Reamintim ca, in urma verificarilor efectuate in ultimii ani in fondul forestier proprietate publica a statului, administrat de subunitatile Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, s-a constatat o diminuare a volumelor arborilor recoltati fara autorizatie:
-2015 - 57.080 metri cubi
-2016 - 47.788 metri cubi
-2017 - 47.713 metri cubi
-2018 - 31.706 metri cubi

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administreaza aproximativ 48% din totalul padurilor din Romania, adica 3,13 milioane hectare de paduri proprietatea publica a statului, dintr-un total de 6,41 milioane hectare de paduri. In plus, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva asigura, pe baza de contract, servicii silvice pentru 1,12 milioane hectare de paduri private.

Diferenta de 2.16 milioane hectare este reprezentanta de paduri proprietate privata reconstituite in urma aplicarii legii fondului funciar pentru persoane fizice, juridice, unitati administrativ-teritoriale, unitati de cult sau de invatamant, etc.. Aceste paduri sunt administrate de ocoale silvice de regim al caror control este efectuat de Garzile Forestiere care sunt institutii publice teritoriale ale autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva este o institutie deschisa dialogului cu organizatiile de mediu si furnizeaza persoanelor interesate toate informatiile publice referitoare la administrarea padurilor proprietatea publica a statului.
 
BIROUL DE PRESA AL REGIEI NATIONALE A PADURILOR – ROMSILVA

 

Autor Redactia 14 Octombrie 2019, 16:56 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii