140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuşi

De Alexandrina Iordache 08 Ianuarie 2016, 00:02 Romania

Coloana infinituluiAnul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. Genialul artist s-a născut pe 19 februarie 1876 la Hobița. Marți, 12 ianuarie 2016, la sediul Institutului Cultural Român din București are loc lansarea Programului „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi", program derulat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi".

Printre proiectele incluse în program se numără: Colocviile „Brâncuşi" (simpozion ştiinţific cu participare internaţională), Atelierele și Caravana „Brâncuşi", Festivalul de film „Brâncuși DocuArt" şi  acordarea Premiului „Brâncuşi", conform ICR.

La conferința de presă dedicată programului vor fi proiectate fragmente din documentarul Brâncuși realizat de regizorul Cornel Mihalache în 1996, film consacrat ansamblului de la Târgu Jiu.

Am vizitat, nu cu foarte mult timp în urmă, Ansamblul monumental al lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu sau Ansamblul monumental „Calea Eroilor” cum mai este cunoscut. Acesta este format din Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana fără sfârșit (Coloana Infinitului). Ansamblul, cu o lungime de 1275 m, străbate orașul de la est la vest, este în aer liber, intrarea fiind gratuită.

Ansamblul din Târgu Jiu are componentele din piatra amplasate în Gradina Publică iar Coloana infinitului, realizată din fontă alamită și oțel, este amplasată în parcul cu același nume.Masa tăcerii

La intrarea în Grădina Publică (Parcul Municipal din Târgu Jiu) un panou informativ precizează că ”Ansamblul se întinde pe o axă est-vest care traversează orașul, pornind de la malul Jiului, din parcul municipal, unde se află lucrările din piatră - Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului - continuând cu Calea Eroilor, pe care se găsește Biserica Sfinții Apostoli și culminând cu Coloana fară sfârșit, din fontă alamită și oțel, înalțată în mijlocul unui parc, pe un promontoriu”.

Ansamblul monumental realizat de Constantin Brâncuși a fost comandat de Liga Națională a Femeilor Gorjene, organizație prezidată de soția premierului Gheoghe Tătărăscu, Aretia. Ansamblul este un omagiu adus eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de integrare a României dintre anii 1916-1918. A fost realizat în perioada 1935-1938 iar inaugurarea lui a avut loc la 27 octombrie 1938.

In extremitatea parcului, în apropierea râului Jiu, este amplasată Masa tăcerii înconjurată de 12 scaune rotunde. De aici ai vedere, de-a lungul axei, spre intrarea în parc unde se află Poarta Sărutului. De la Masa tăcerii și până la Poarta Sărutului se ajunge parcurgând Aleea scaunelor. 30 de scaune pătrate realizate din piatră sunt dispuse de o parte și de alta a aleii. Tot aici se află si două bănci de piatră.
Poarta Sarutului
Aproape de intrarea în parc se află Poarta Sărutului, monument realizat din travertin. Pe masivii stâlpi ai porții, doi la număr - fiecare format din alți patru stâlpi uniți - dar și pe grinda de deasupra este simbolizat sărutul.

Monumentul care încheie Calea Eroilor este Coloana Infinitului sau Coloana fără sfârșit amplasată în mijlocul parcului cu același nume. Denumirea originală a monumentului era ”Coloana recunoștinței fără sfârșit” și a fost dedicat soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în anul 1916 în luptele de pe malul Jiului.

Coloana Infinitului este realizată din 15 module romboidale din fontă și două jumătăți de modul, una la baza coloanei și alta în partea de sus. Are o înălțime de 29,33 metri. Dacă stai la baza ei și privești în sus pare fără de sfârșit. E ca și cum te duce undeva în albastrul cerului și ai senzația că poți să-l atingi numai dacă ai urca pe ea ca pe o scară.

Tot pe Calea Eroilor, între Poarta Sărutului și Coloana Infinitului, găsim biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, monument istoric. Dacă nu ar exista biserica, Coloana Infinitului ar putea fi văzută chiar de la Masa tăcerii.

 

Autor Alexandrina Iordache 08 Ianuarie 2016, 00:02 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii