Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil - Sibiu

De Alexandrina Iordache 21 August 2014, 09:26 Romania
La Sibiu se desfasoara prima editie a Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil”, festival ce reuneste nume importante ale genului care vor sustine recitaluri si concerte. Festivalul are loc în perioada 30 august – 4 septembrie 2014, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu si este primul proiect de talie internațională din România care onorează memoria legendarei pianiste de origine română Clara Haskil.

Detalii în comunicatul ICR:

Timp de șase zile, șase nume importante ale scenei muzicale internaționale alături de artiști români consacrați vor susține o serie de recitaluri și concerte unice, cu muzică de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johann-Sebastian Bach, Claude Debussy, George Enescu sau Dinu Lipatti.

Artiștii pe care publicul ii va putea asculta în cadrul primei ediții a Festivalului sunt: - dirijorul Tiberiu Soare, Orchestra Simfonică  București – cunoscută pentru turneele sale internaționale de amploare
- Cvartetul Arcadia – unul dintre cele mai aclamate și premiate cvartete românești ale ultimilor ani
- Marina Chiche (Franța) – „o violonistă de talie mondială”, potrivit Stüddeutsche Zeitun
- István Várdai (Ungaria) – unul dintre cei mai apreciați violonceliști ai scenei muzicale internaționale din noua generație
- Adam Laloum (Franța) – câștigătorul prestigiosului Concurs Internațional „Clara Haskil” (Vevey, Elvetia) în anul 2009, „un pianist care este deja un mare artist și, în egală măsură, un poet” (Le Monde)
- François-Xavier Poizat (Elveția), „un pianist de o remarcabilă virtuozitate și cu un lirism profund”, în aprecierea cunoscutei pianiste Martha Argerich
- Julien Quentin (Franța) – muzician complex, cu o profunzime și o claritate distinctă a interpretării, „un talent remarcabil” (The Herald Times)
- Alina Azario – remarcabilă pianista de origine română care a reușit deja să cucerească scena internațională, câștigătoare a numeroase competiții internaționale.

Armonie, interpretare la cele mai înalte standarde, pasiune și iubire neconditionată pentru muzica clasică – acestea sunt doar câteva dintre calitățile pe care le putem asocia numelui Clara Haskil, calități pe care Festivalul își propune să le împartășească publicului și să le ducă mai departe.

Festivalul Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil” a luat nastere la inițiativa Alinei Azario: într-o vreme în care tendința tinerilor este aceea de a pleca, o pianistă din România aflată în plină ascensiune pe scena internațională și-a propus să readucă acasă un simbol – un gest de reverență, în România, la ea acasă, dedicat uneia dintre cele mai talentate pianiste de origine română ale tuturor timpurilor, Clara Haskil.

„Un artist are nevoie de publicul său la fel de mult cum publicul are nevoie de un artist: este ceea ce, cu pasiune și cu perseverență, ne-a arătat Clara Haskil. De aceea, invităm publicul să vină la Festival și să trăiăsca un tip de emoție pe care nu o întâlnești decât în sala de concert, în dialogul direct dintre public și artist. Întotdeauna, oamenii sunt cei care duc muzica mai departe”, a declarat pianista Alina Azario, Directorul Artistic al Festivalului Internațional Clara Haskil”.

Născută la București, pe 7 ianuarie 1895, Clara Haskil avea să se perfecționeze la Paris, urmând să concerteze alături de mari muzicieni ai lumii, nume care au facut istorie, de la dirijorul Herbet von Karajan, la Dinu Lipatti, care i-a devenit și apropiat. În 1942, pianista s-a stabilit la Vevey, în Elvetia, iar în prezent, într-un frumos gest de recunoaștere, unul dintre cele mai importante concursuri de muzică clasică din lume, cu o traditie pe peste 50 de ani, ii poarta numele: Concursul International de Pian „Clara Haskil” – Vevey.

Clara Haskil a lăsat nu doar o moștenire muzicală exceptională, ci și o mărturie unică, profund umană, despre fragilitatea artistului, despre dedicare până la abandonul de sine și despre respectul datorat publicului.

Cu o dăruire greu de egalat față de muzica clasică și având dorința de a căuta cele mai bune acorduri până la perfecțiune, Clara Haskil a atins gloria abia la vârsta de 55 de ani. Lăsând să se vadă fragilitatea artistului, pianista era extrem de autocritică cu propriile interpretări și suferea de un „trac violent” înainte de concerte. În ciuda numeroșilor critici de renume internațional și a muzicienilor de prim rang care i-au pus în lumina valoarea, cariera concertistică a celei care, astăzi, este unul dintre reperele muzicii clasice internaționale avea să se desăvârșeasca abia spre vârsta maturității târzii.

Festivalul Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil” este un proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

 

Autor Alexandrina Iordache 21 August 2014, 09:26 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii