Asociatia România vie cere primului ministru declararea ca indezirabil a domnului Marc Gafarot I. Monjo

De Redactia 16 Martie 2014, 23:09 Romania

Noi, Asociaţia ROMâNIA VIE, fondată de un grup de protestatari din Bucureşti, Piaţa Universităţii 2012/2013- zona Arhitectură, care are drept scop apărarea drepturilor omului, protejarea patrimoniului natural, cultural, istoric, arheologic şi paleontologic, promovarea cauzelor şi obiectivelor civice, culturale şi ecologice, refomarea societătii româneşti, propunerea de politici publice având ca obiect toate materiile enumerate anterior, am luat act cu îngrijorare de manifestările extremiste care au avut loc în cadrul comemorării desfăşurate în data de 10 martie 2014 în Municipiul Târgu Mureş.

Între altele, am remarcat cu neplăcere mesajul de încurajare a separatismului pe baze etnice şi teritoriale transmis mulţimii prezente de către domnul Marc Gafarot I. Monjo, membru al Partidului pentru Convergenţă şi Uniune Catalană şi cetăţean spaniol, invitat special al organizatorilor. Astfel, acesta a declarat că „Să nu renunţaţi niciodată la obţinerea autonomiei. Este dreptul vostru!” şi “Acesta este un eveniment major, pentru o cauză politică onestă. Este o plăcere pentru mine să fiu aici, deoarece o mişcare precum a voastră este păstrată vie în memoria catalanilor. Ca membru al unei naţiuni a cărei cultură, limbă şi identitate a fost persecutată sever de-a lungul timpului, mă simt foarte apropiat de neamul secuiesc.”

De altfel, la manifestare au fost arborate şi steagurile celor două regiuni autonome ale Spaniei, Catalonia şi Ţara Bascilor, şi s-a scandat „Catalunia” şi „Autonomie”.

Nu credem că este cazul ca România să devină poligonul de încercare al unei „Internaţionale” a separatiştilor din diverse colţuri ale Europei. Noi suntem de principiul că, în limitele drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, ale legislaţiei europene şi a garantării dreptului la identitate şi exprimare culturală şi confesională al tuturor cetăţenilor, inclusiv la cultivarea legăturilor cu ţările de care sunt legaţi prin etnie, limbă, cultură şi religie, fiecare stat trebuie să gestioneze conform suveranităţii sale problematica minorităţilor etnice şi a limbilor regionale de pe teritoriul propriu.

Prin urmare, nu considerăm acceptabil ca cetăţeni spanioli să instige minorităţi din România la revendicări autonomiste şi secesioniste, tot astfel cum nu putem fi de acord ca cetăţeni români să militeze în Spania pentru secesiunea unor regiuni ale acestei ţări.

Aşadar, deşi salutăm demersurile efectuate pentru declararea ca indezirabil pe teritoriul României a liderului partidului extremist maghiar Jobbik, domnul Vona Gabor, considerăm că aceasta nu este suficientă. Vă cerem aşadar în termenii cei mai categorici să demaraţi procedurile legale pentru declararea ca indezirabil şi a domnului Marc Gafarot I. Monjo, care în opinia noastră are destule lucruri pentru care să militeze în Catalonia natală, fără să se mai amestece în dezbaterile interne din România.
Alexandru Surcel
Preşedinte

 

Autor Redactia 16 Martie 2014, 23:09 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii