Chec pufos

De Alexandrina Iordache 18 Februarie 2017, 14:26 Retete

Ingrediente pentru două checuri:
- 10 ouă
- 2 cani zahar
- 2 căni făină
- 10 linguri ulei
- esențe, coajă portocală, lămâie
- un pliculeț zahăr vanilinat
- 2 linguri cacao

Mod de preparare:
Se separă gălbenușurile de albușuri. Albușurile se bat spumă cu puțină sară și apoi se adaugă zahărul, zahărul vanilinat și esențele (coaja de lămâie sau portocală dacă dorim) continuând baterea până devin o spumă ca de bezele. Tot secretul constă în baterea albușurilor. Eu folosesc mixerul. Separat gălbenușurile se freacă cu uleiul ca la maioneză. Se încorporează apoi gălbenușurile în albușurile bătute spumă mestecând ușor de jos în sus. Peste această compoziție se pune făina (de preferat cernută înainte) în ploaie mestecând ușor de jos în sus.

Din această compoziție se toarnă o cantitate mică în alt vas și adăugăm cacao mestecând ușor de jos în sus.
Tapetăm tăvile sau folosim hârtie de copt. Turnăm prima dată o parte din compoziția albă, apoi cea cu cacao iar deasupra restul de compoziție albă.

Se dă la cuptor timp de 50-60 minute dar pentru siguranță încercăm cu o scobitoare și vedem dacă este copt. Cuptorul trebuie să fie încălzit înainte. Timp de 10 minute lăsăm focul mic iar după aceea foc mare.  În cele 10 minute nu deschidem ușa cuptorului. La sfârșit veți avea chec pufos și cu o crustă crocantă deasupra.

Nu folosim praf de copt. Tot secretul constă în cât de bine batem albușurile. Ele trebuie bătute până își triplează volumul. Compoziția cu cacao este mai grea dar nu cade la fund dacă încorporăm cacao ușor de jos în sus. Dacă doriți să faceți un singur chec înjumătățiți cantitățile necesare.

Poftă bună.   

 

Autor Alexandrina Iordache 18 Februarie 2017, 14:26 Retete
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Florentina Staicu 18 Octombrie 2017, 16:43

    Este absolut senzationala!!! Este cea mai buna reteta incercata pana acum. Cu putina rabdare si atentie, veti vedea ca va fi singura reteta pe care o veti folosi.

  2. Alina 22 Ianuarie 2020, 13:23

    Nu a iesit bun. Foarte uscat si innecacios. Am făcut exact dupa reteta dar de la început mi s-a parut ca se pune prea multa faina si am avut dreptate. Checul trebuie sa fie moale si pufos nu uscat. Mentionez ca l-am copt 50 de minute, nu mai mult..

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii