Placinta olteneasca cu praz

De Alexandrina Iordache 03 Decembrie 2014, 15:59 Retete

placinta olteneascaReteta “Placinta olteneasca” este folosita in Oltenia si face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera tradiţiile culinare romaneşti!” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner.

Ingrediente:
Aluat de foietaj (din 200 g faina Gold Maya, 200 g unt nesarat, 1/4 sare,100 ml. apa rece)
2 tije de praz
200g branza telemea
Sare
Piper
Galbenus de ou
50 ml. lapte

Preparare aluat foietaj
Se pune faina Gold Maya BL00 intr-un castron si se presara cuburile de unt la temperatura camerei si taiate in bucati egale deasupra ei.

Se amesteca faina cu untul astfel incat cuburile sa fie acoperite. Se toarna apa rece pe toata suprafata fainii si se incepe framantarea aluatului in felul urmator: se pune palma sub faina, se aduce deasupra untului si se apasa cu podul palmei. Se continua aceasta miscare pana cand se incorporeaza toata faina. Dupa ce a fost incorporata toata faina, se rastoarna aluatul pe masa de lucru pe care a fost presarata faina.

Se intinde aluatul sub forma dreptunghiulara de un deget grosime si se impatureste in 3. Se intoarce aluatul cu partea impaturita in jos se roteste bucata de aluat la 90 de grade si se repeta intinderea si impaturirea in trei. Se pune aluatul la frigider 30 minute.

Mod de preparare umplutura
Se curata prazul, se taie rondele si se fierbe aproximativ 1 minut in apa sarata. Apoi se strecoara si se lasa sa se scurga intr-o sita. Telemeaua se taie cubulete.

Aluatul se intinde pe o planseta si se taie in dreptunghiuri mai mici. Fiecare dreptunghi nou format se intinde cu sucitorul pentru a se subtia aluatul, iar la mijloc se adauga amestecul din praz si branza. Se impatureste in doua, pe lungime, se ruleaza si se aseaza ruloul intr-o tava unsa cu ulei.
Pentru a prinde o culoare frumoasa, se pot unge cu un amestec de galbenus cu putin lapte.
Se introduce tava in cuptorul incins, pana ce placintele se rumenesc deasupra.

Mod de servire
Placintelele se pot servi calde sau reci.

 

Autor Alexandrina Iordache 03 Decembrie 2014, 15:59 Retete
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii