Sarbatorile lui Ciresar

De Basilica 07 Iunie 2013, 07:35 Religie
Desi prima luna a verii nu e, de obicei, atât de bogata în sarbatori mari ca, de exemplu, luna mai, anul acesta atât Înaltarea, cât si Rusaliile sunt praznuite în iunie. Mai mult, unii dintre cei mai îndragiti si cunoscuti sfinti români sau straromâni sunt pomeniti acum.
   
Pe 2 iunie a fost pomenit Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, care, alaturi de Sfânta Cuvioasa Parascheva, este ocrotitor al Moldovei.
   
Pe 4 iunie, au fost pomeniti Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel, ale caror cinstite moaste se afla la Manastirea Cocos din judetul Tulcea.
   
Înaltarea Domnului o sarbatorim anul acesta pe 13 iunie.
   
În a doua parte a lunii, pe 22 iunie, ortodocsii români îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascalu, Mitropolitul Tarii Românesti, canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre în anul 2006. A doua zi, pe 23, crestinii ortodocsi sarbatoresc Pogorârea Sfântului Duh.
   
Pe 24 iunie praznuim Sfânta Treime. Tot acum este Nasterea Sfântului Ioan Botezatorul, Dragaica sau Sânzienele, sarbatoare foarte draga credinciosilor, multi dintre ei purtând numele Înaintemergatorului Domnului. Tot în aceasta zi este pomenit si Sfântul Niceta de Remesiana.
   
În penultima zi a lunii, pe 29 iunie, sunt pomeniti Sfintii Apostoli Petru si Pavel, iar a doua zi, pe 30 iunie, Calendarul nostru îl consemneaza pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmet, cinstit prin manifestari deosebite în special de credinciosii din Ardeal. Anul acesta, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel tine doar 4 zile.


 

Autor Basilica 07 Iunie 2013, 07:35 Religie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii