Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, 24-28 octombrie 2014

De Basilica 25 Octombrie 2014, 00:24 Religie

Cu prilejul pelerinajului anual la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul BucureÅŸtilor (prăznuit la 27 octombrie) ale cărui Sfinte MoaÅŸte se păstrează în Catedrala patriarhală, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhia Română ÅŸi Arhiepiscopia BucureÅŸtilor organizează în perioada 24-28 octombrie 2014 o serie de manifestări, care se vor desfăşura după următorul program:

 Vineri, 24 octombrie 2014:
- la orele 12.30, va avea loc procesiunea cu Sfintele MoaÅŸte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul BucureÅŸtilor de la Catedrala patriarhală pe bulevardul Regina Maria. De la aceeaÅŸi oră, 12.30, de la biserica Sfântul Spiridon Nou, vor fi aduse în procesiune Sfintele MoaÅŸte ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu. Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce brâncovenească din piatră de la baza Colinei Patriarhiei, unde va avea loc întâmpinarea icoanei cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, adusă la BucureÅŸti de o delegaÅ£ie a Patriarhiei Ierusalimului condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea, care va oficia o vizită frăţească în Patriarhia Română la invitaÅ£ia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în perioada 24-27 octombrie 2014.

- La orele 13.00, va începe procesiunea Calea SfinÅ£ilor pe Colina Bucuriei, de la Sfânta Cruce brâncovenească până la Catedrala Patriarhală în care vor fi purtate icoana cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, moaÅŸtele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul BucureÅŸtilor ÅŸi aleSfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu. Acestea vor fi depuse spre închinare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei pentru a fi venerate de către cler ÅŸi credincioÅŸi până în ziua de marÅ£i, 28 octombrie 2014.

Sâmbătă, 25 octombrie 2014:
- la orele 9.00, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoÅ£i ÅŸi diaconi.
- De la orele 11.00, în Sala Senatului a Universităţii din BucureÅŸti, va avea loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor honoris causa al Universităţii din BucureÅŸti Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. Ceremonia va fi precedată (orele 9.30) de întâlnirea Preafericitului Părinte Patriarh Teofil al III-lea al Ierusalimului cu profesorii ÅŸi studenÅ£ii înscriÅŸi la Programul de Studii Religioase al Facultăţii de Limbi ÅŸi Literaturi Străine a Universităţii din BucureÅŸti. Cu acest prilej, Patriarhul Ierusalimului va susÅ£ine o conferinţă.

- La orele 13.00, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea ÅŸi delegaÅ£ia Patriarhiei Ierusalimului se vor întâlni cu Domnul Traian Băsescu, PreÅŸedintele României, la Palatul Cotroceni.

- La orele 17.30, delegaÅ£ia Patriarhiei Ierusalimului va vizita ÅŸantierul Catedralei Mântuirii Neamului.

Duminică, 26 octombrie 2014, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir:
- la orele 9.30, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoÅ£i ÅŸi diaconi pe podiumulspecial amenajat în incinta Catedralei patriarhale.
- De la aceeaÅŸi oră, 9.30, delegaÅ£ia Patriarhiei Ierusalimului va participa la Sfânta Liturghie oficiată la biserica Sfântul Gheorghe Nou din BucureÅŸti, ctitorie a Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu sfinÅ£ită de Patriarhul Hrisant Nottara al Ierusalimului la 29 iunie 1707.
- După Sfânta Liturghie, de la orele 12.30, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea al Ierusalimului ÅŸi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României vor sfinÅ£i ÅŸi inaugura Centrul rezidenÅ£ial pentru persoane vârstnice Sfântul Silvestru, construit în apropierea bisericii parohiei Sf. Silvestru din BucureÅŸti.
- La orele 17.00, delegaţia Patriarhiei Ierusalimului va vizita mănăstirea Snagov din apropierea Bucureştilor.

Luni, 27 octombrie 2014, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul BucureÅŸtilor:
- la orele 9.30, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea al Ierusalimului ÅŸi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României vor oficia Sfânta Liturghie, înconjuraÅ£i de un sobor de ierarhi ortodocÅŸi din Å£ară ÅŸi străinătate, preoÅ£i ÅŸi diaconi, pe podiumul din apropierea Catedralei Patriarhale.
- La orele 17.00, delegaţia Patriarhiei Ierusalimului va vizita Palatul Parlamentului.
- La orele 19.00, la Sala Radio (studioul de concerte Mihail Jora) va avea loc etapa finală a celei de a ÅŸaptea ediÅ£ii a concursului coral naÅ£ional de muzică bisericească, intitulat LăudaÅ£i pe Domnul, organizat de Sectorul Teologic-EducaÅ£ional al Patriarhiei Române. Vor concura cele ÅŸase formaÅ£ii corale parohiale mixte câÅŸtigătoare ale concursurilor desfăşurate în fiecare mitropolie din Å£ară. Evenimentul va fi transmis în direct de posturile de radio ÅŸi televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române.

DelegaÅ£ia Patriarhiei Ierusalimului condusă de Preafericitului Părinte Patriarh Teofil al III-lea cu icoana în care se păstrează un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci se va întoarce în Å¢ara Sfântă în ziua de luni, 27 octombrie 2014, orele 19.45.

MarÅ£i, 28 octombrie 2014, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina:
- la orele 7.00, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoÅ£i ÅŸi diaconi în Catedrala patriarhală.
- De la orele 10.00, în Sala Sinodală din ReÅŸedinÅ£a Patriahală, va avea loc ÅŸedinÅ£a solemnă a Sfântului Sinod cu tema 2014 - Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii ÅŸi al Sfintei Împărtăşanii) ÅŸi Anul comemorativ al SfinÅ£ilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română.
În cadrul ÅŸedinÅ£ei solemne vor fi evaluate cele mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorial ÅŸi mediatic desfăşurate de eparhiile Patriarhiei Române din Å£ară ÅŸi din străinătate în anul 2014.

MoaÅŸtele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul BucureÅŸtilor ÅŸi ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu vor rămâne spre venerare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei până la închinarea ultimului pelerin.

Biroul de presa al Patriarhiei Române

 

Autor Basilica 25 Octombrie 2014, 00:24 Religie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii