”Laudati pe Domnul!” - concurs organizat de Patriarhia Româna pentru corurile bisericesti si compozitorii de muzică psaltică

De Basilica 26 Septembrie 2014, 13:07 Religie
Concursul „Lăudaţi pe Domnul!“ organizat de Patriarhia Română are o secţiune de compoziţie muzicală adresată iubitorilor de muzică psaltică. Compozitorii interesaţi de competiţie trebuie să compună muzică psaltică, însoţită de ison pentru Heruvicul din Joia Mare: „Cinei Tale, celei de Taină“, informează Ziarul Lumina.

Data-limită la care compozitorii trebuie să trimită partiturile cu muzica pentru Heruvicul din Joia Mare este 1 octombrie (data poştei), la adresa Sectorului teologic-educaţional, Mănăstirea Antim, strada Mitropolit Antim Ivireanul nr. 29, sector 4, Bucureşti, cu menţiunea: „Pentru Concursul naţional de muzică bisericească «Lăudaţi pe Domnul!» - Secţiunea B, «Compoziţie muzical㻓.  

În toamna acestui an, Patriarhia Română organizează Concursul naţional „Lăudaţi pe Domnul!“, adresat corurilor bisericeşti parohiale, dar şi compozitorilor de muzică psaltică. Cei care stăpânesc arta compunerii de partituri pot participa la Secţiunea „compoziţie muzicală“ a concursului, alcătuind muzica pentru Heruvicul special „Cinei Tale, celei de Taină“, cu ison, în notaţie psaltică.

Compozitorii vor trimite formularul de înscriere completat şi partitura în patru exemplare. Evaluarea lucrărilor înscrise la concurs se va face în perioada 6-10 octombrie. Juriul va fi format din compozitori şi profesori consacraţi de muzică psaltică. Întrunirea juriului va avea loc la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, la Centrul cultural-social „Sfântul Nectarie din Eghina“, într-una din zilele săptămânii 6-10 octombrie.

În perioada 13-17 octombrie, compozitorii clasaţi pe primele patru locuri vor fi invitaţi la spectacolul-concurs ce se va desfăşura la Studioul de concerte „Mihail Jora“ (Sala Radio) din Bucureşti, în ziua de 27 octombrie, între orele 19:00 şi 21:00. Cu această ocazie, cei care au alcătuit cele mai bune compoziţii vor fi premiaţi. Mai multe detalii despre concurs se pot afla pe site-ul patriarhia.ro.

La Secţiunea „compoziţie muzicală“ a concursului, premiul I este de 2.500 de lei, premiul II, de 2.000 de lei; premiul III, de 1.500 de lei, iar menţiunea, de 1.000 de lei. „Urmărim să aducem o contribuţie la ceea ce înseamnă încurajarea interpretării muzicii bisericeşti, identificarea şi promovarea grupurilor psaltice valoroase de mu-zică bisericească, facilitarea accesului unui public cât mai larg la acest gen de muzică şi, de asemenea, îmbogăţirea repertoriului liturgic românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică psaltică“, a spus conf. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal coordonator al Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române.

 

Autor Basilica 26 Septembrie 2014, 13:07 Religie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii