Catina, planta miraculoasa

De Alexandrina Iordache 12 Mai 2012, 18:56 Naturiste
Catina, arbust ce creste in zone deluroase sau la poalele muntilor, este o planta miraculoasa. Este adevarat ca este mai greu de cules datorita tepilor, dar merita. Pentru a culege fructele de pe ramuri mai usor se poate folosi cu succes o furculita.

Pentru a pastra cat mai mult timp catina proaspata eu procedez astfel: dupa ce culeg catina si elimin orice impuritate (frunze, crengute) umplu sticle de plastic, de preferinta de 0,5 l, bine uscate, cu fructe. Strang bine dopul si le pun la pastrat. Nu se umbla la ele decat atunci cand le consumi pentru ca aerul care patrunde in sticla alteeaza fructele. Catina se pastreaza, in acest fel, foarte bine mult timp insa atunci cand desfaci sticla trebuie consumata toata cantitatea.


Efectele benefice ale catinei sunt cunoscute inca din antichitate. Fructele de catina pot fi considerate adevarate polivitamine, datorita continutului bogat in minerale si vitamine.
 
Catina contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si de zece ori mai mult decat citricele. Fructul de catina contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu.

Catina este bogata si in betacaroten (mai mult decat contine morcovul), dar si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.

Fructele de catina se utilizeaza in hipo si avitaminoza, anemie, arterita, diaree, reumatism, ulcer, hepatita cronicasi epidemica, ciroza, infectii oculare, tuberculoza, Parkinson, urticarie.

Catina este un bun tonifiant general. Fructele de catina sunt considerate o polivitamina generala, putand fi consumate proaspete sau uscate dar si sub forma de ceai, suc, gem, sirop, vin sau cu miere de albine.


 

Autor Alexandrina Iordache 12 Mai 2012, 18:56 Naturiste
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii