Cu elefanţii la masă

De Matei Mircioane 19 Ianuarie 2017, 11:11 Natiunea

E un elefant în încăpere, dar nu se vede. De fapt, povestea este cu un elefant roz. Deşi e mare, deşi e roz, nu se vede! Evident că se vede, că e mare şi roz, şi ce poate fi mai ciudat decât un elefant în casă?! Dar, ceilalţi din încăpere, care nu sunt elefanţi, se prefac că nu-l văd. De ce? Pentru că interesul lor este să nu-l vadă. Poate că, din punctul lor de vedere, nu e momentul să vorbim despre el, nu suntem pregătiţi, nu înţelegem sau, poate, mai trebuie să treacă ceva timp să ne obişnuim cu el. La masă, în baie, în pat, la televizor.

Klaus Iohannis a fost, ieri, la şedinţa de Guvern. La început, era, aşa,... o atmosferă idilică (de guvern), în care preşedintele lăuda Guvernul şi pe miniştri că-şi fac bine treaba şi este onorat să stea cu ei la aceeaşi masă! Incredibil! Nu, tu, elefanţi, nu tigri, nu crocodili. Linişte şi pace. Însă, o pace încordată. Nici primului-ministru nu-i venea a crede ce aude şi ţăcănea pixul între degete, mai să-l rupă. Grindeanu stătea ţeapăn: Măi, ăsta ne laudă pe bune ori o ia pe ocolite?, şi-a zis Grindeanu şi s-a hotărât să introducă în şedinţă, discret, lângă uşă, doi elefanţi. Momentul a fost acela în care a spus că la şedinţă se va discuta numai ordinea de zi, fără elefanţi, dar, aceasta nu înseamnă că mai târziu nu o să facă tot ce şi-a propus Guvernul, Parlamentul, adică PSD-ul, care e la putere. Adică, va veni momentul în care elefanţii vor fi puşi la masa Guvernului. Gata, presa poate să iasă!

Staţi aşa, a zis Iohannis. Staţi aşa că nu-i aşa! Am văzut elefantul! Să nu ne prefacem că nu-l vedem! Şi nu e unul, sunt doi! E vorba despre ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale. Pe urmă, a explicat că doi elefanţi din ăştia nu pot fi trecuţi aşa simplu prin Guvern. A explicat procedurile, că miniştrii, că CSM, ONG-urile, opinia publică, trebuie să-şi spună cuvântul. Sugerând că multor „entităţi” nu le-ar conveni treaba cu elefanţii.

Mai spre seară, opinia publică s-a manifestat în stradă. Nu vrem elefanţii PSD-ului! Da, simpatizanţii PSD-ului pot să spună că aceia, care au manifestat în stradă, sunt manipulaţii şi agenţii opoziţiei. Posibil să fie aşa. Însă, pluteşte în aer o îngrijorare generală, că elefanţii aceştia vor rupe gardurile penitenciarelor şi vor ieşi în libertate criminali, violatori, răufăcători. Şi mai este suspectă graba cu care Puterea a pus în discuţie aceste ordonanţe. De fapt, nu e suspectă de loc! În campania electorală, PSD-ul a promis poporului creşteri de venituri, iar primarilor şi funcţionarilor publici le-a promis că-i scapă de pedepse şi cercetări pentru abuzuri în funcţie. Aşa a promis, trebuie să se ţină de cuvânt. Altfel, iar se fac primarii independenţi ori trec în altă barcă.

Deocamdată, cei doi elefanţi au fost dezumflaţi. Sunt elefanţi de gumă, umflaţi cu pompa. Dar, e gumă din aia tare, din roată de tractor. La momentul potrivit, după creşterile de salarii, elefanţii vor fi umflaţi la loc şi vor fi din nou aduşi în Guvern. C-aşa-i politica! Fiecare cu elefanţii lui, în funcţie de interese.

 

Autor Matei Mircioane 19 Ianuarie 2017, 11:11 Natiunea
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii