Ziua marinei la Brăila: Ceremonial militar, parada navelor militare și civile, jocuri marinărești

De Alexandrina Iordache 16 August 2016, 12:41 Monitorul

exercițiu tactic

Luni, 15 august 2016, la Brăila, s-au desfășurat manifestările dedicate sărbătoririi Zilei marinei. Evenimentul, organizat de Flotila Fluvială Brăila și Primăria Brăila, a atras mii de brăileni care au ținut să privească, de pe faleză, desfășurarea programului, iar câțiva din ei, mai norocoși, de pe vapor.

Oficialități locale, reprezentanți ai mai multor organizații, cadre din marina militară sau în rezervă au asistat de pe vapor la manifestări.

Printre participanți, ca în fiecare an, a fost și un grup de membri ai Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Brăila.
membri Cultul Eroilor
Prima parte a programului a cuprins un ceremonial militar care a debutat la ora 9,30 cu defilarea marinarilor militari, ridicarea pavilionului, intonarea Imnului național și tragerea a 21 de salve de tun.

După trecerea în revistă a navelor care au arborat pavilionul (patru la număr) și citirea ordinului de zi a urmat un scurt ceremonial religios. Ceremonialul militar s-a încheiat cu lansarea la apă a ancorei de flori în memoria marinarilor căzuți la datorie, înghițiți de ape și păstrarea unui moment de reculegere.

A urmat apoi un exercițiu tactic care a cuprins mai multe demonstrații de luptă pe apă folosindu-se muniție de manevră în timp ce o formație de patru avioane au survolat, de două ori, zona falezei Dunării.

Foc, fum, bubuituri de tunuri și rafale de mitralieră au completat acustic și vizual lupta simulată pe apă.

Sub privirile brăilenilor și ale oficialităților prezente două echipaje, unul din Brăila și celălalt din Galați, au participat la întrecerea de canotci, întrecere devenită tradițională.

După parada navelor militare, civile și a celor de agrement, zeul Neptun și-a făcut apariția într-o ambarcațiune sub formă de pește.

Neptun

Zeul Neptun, întruchipat de actorul Florin Chirpac, însoțit de suită a patronat jocurile marinărești. Prima dată a oficiat botezul unui tânăr, viitor marinar, după care a deschis jocurile mărinărești.

Ca un adevărat marinar, zeul Neptun a ”pigmentat” verbal desfășurarea jocului "porcul la şcondru" care, după ce câțiva tineri au eșuat făcut baie în Dunăre, a fost câștigat de un tânăr de 19 ani. ”Vânătoarea de rațe” a încheiat jocurile marinărești.

Culoarea alb a dominat manifestările. Printre participanți am remarcat trei membri ai Asociației Frăția militară Brăila care au participat la festivitățile ocazionate de Ziua Marinei purtând uniforme ale marinei militare din diferite perioade.

uniforme

De la stânga la dreapta: uniformă de vară căpitan rang I din perioada 1966-1980; ținută de vară locotenent, perioada 1916-1929; ținută de vară pentru ceremonial locotenent, model 1938.

 

Autor Alexandrina Iordache 16 August 2016, 12:41 Monitorul
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii