Dumitru Anghel, cel mai generos și mai profesionist cititor din zona de sud est a României

De Virgil Andronescu 30 Martie 2017, 10:32 Literare

Marți, 28 martie, criticul literar Dumitru Anghel, profesor și scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala de Sud-Est, a lansat volumul-culegere de recenzii de carte și critică literara, Note de lector. Evenimentul a avut loc în Sala Fanuș Neagu a Bibliotecii Județene Panait Istrati din Brăila și a fost deschis și moderat de dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șef birou în cadrul Bibliotecii.

Invitați să prezinte cartea au fost:

- Lucia Pătrașcu, scriitor:
Volumul Note de lector - recenzii și critică literară de întampinare, apărut la Editura Lucas, Brăila 2016, cu o copertă expresivă realizată de tânăra Irina Anghel, este o contribuție notabilă pe care autorul o aduce literaturii române, după ce în anul 2014 un volum de aceeași factură de critică literară - O samă de scriitori, prezentată cu generozitate în fața cititorilor- spre cunoaștere, numele unor scriitori și creațiile literare ale acestora aducându-i în atenția revistelor de specialitate.


- profesor, scriitor Valentin Popa:
Pe domnul Dumitru Anghel l-am cunoscut când eram oarecum boboc în ale învățământului și atunci am avut posibilitatea să discut cu un coleg profesor elemente, aspecte din activitatea literară... Cu dumnealui am putut discuta diverse probleme ale actualității literare...de unde rezultă faptul că era la curent cu presa literară și tot ce apărea pe piața de carte în anii '70 către '80. Faptul că a început să apară cu cărți la o vârstă nu foarte timpurie, la 56 de ani a debutat cu o carte, nu m-a uimit, era previzibil, pentru că un om care are un interes atât de viu pentru tot ce se scrie în această țară nu putea să nu se manifeste și ca autor de carte.


- Mihai Vintilă, redactor șef al revistei manifest Litera13:
Dumitru Anghel crede că are vocația unui constructor. Dumnealui construiește cu migală recenzii și cronici de critică literară de întâmpinare mânat doar de iubirea de cărți. Nu dorește premii, nu caută să fie criticul literar al zilei. Se mulțumește cu bucuria de a ști că prin cuvintele sale a putut să facă o carte prietenoasă pentru un cititor. Astfel, cititor cu cititor, carte după carte, a reușit să adune o impresionantă colecție de cronici literare.

Este de-a dreptul uimitor cât poate citi și comenta acest iubitor de literatură. Îl socot de departe ca fiind cel mai generos și mai profesionist cititor din zona de sud est a României. Pledoaria pe care o face pentru recenzia de carte confirmă notațiile noastre despre obiectivul volumului. Trebuie să remarcăm observația autorului în ceea ce privește aplecarea sa mult mai atentă și cu un scop bine determinat făcută asupra debutanților. Ei, în opinia lui Dumitru Anghel, au cea mai mare nevoie de astfel de cronici iar criticul nu este la prima încercare de acest fel.

Criticul Dumitru Anghel este o personalitate scriitoricească deosebit de complexă și foarte cunoscută în lumea literară brăileană, națională și internațională. Domnia-sa fiind un bun critic muzical, această latură regăsindu-se și în activitatea publicistică și editorială, în cronicile literare de întâmpinare. Întreaga sa activitate pe tărâmul muzicii, literaturii și nu numai, se argumentează prin multitudinea de articole, cronici muzicale, de film și de teatru. Aceste recenzii de carte și eseuri scrise pentru ziare și reviste fac parte din zestrea culturală a Brăilei, activitatea dumnealui fiind cunoscută și apreciată la nivel național dar și dincolo de hotarele patriei.

Din bogata sa biografie editorială: Portrete în aquaforte, anul 2004, Cetățeni de onoare ai Brăilei și Brăila muzicală din anul 2005, Portrete cu variațiuni pe contrapunct și Jurământul Euterpei aparute in anul 2006, Portrete în clarobscur tiparita in 2007, Reverențe critice publicata in anul 2008, Recensa rediviva din 2010, Critică literară și muzicală aparuta in anul 2012, O samă de scriitori din anul 2014, Anamorfozele lui Narcis (2015) și cartea Note de lector lansată ieri.

Volumul lansat cuprinde recenzii de carte și critică literară într-un număr de 222 de pagini; Dumitru Anghel este unul dintre criticii despre care se spune că este prea blând și împăciuitor cu operele unor autori. A spus în mai multe rânduri că deloc nu este un critic literar intolerant și demolator, iar acest fapt se datoreaza intenției domniei-sale de a-l face pe cititor să asculte de îndemnul bătrânului cronicar… că nu este mai plăcută și mai de folos zăbavă decât cetitul cărților, mai ales acum, în vremurile asaltului agresiv al calculatorului și al televizorului.

Finalul a aparținut lui Dumitru Anghel care a spus: Cu ani în urmă am participat la o lansare a domnului Costel Pătrășcan și după ce toți l-au lăudat, iar el vibra așa cum am vibrat eu astazi, i s-a dat cuvântul, s-a ridicat în picioare și a spus eu atât am avut de spus! și s-a așezat din nou pe scaun.

La eveniment au ținut să-i fie alături maestrului scriitori, poeți și epigramiști. Valeriu Ion Găgiulescu, venit tocmai din Turnu Măgurele, Teleorman, special pentru acest eveniment de suflet, a lut cuvântul și a spus și o epigramă. Au luat cuvântul Virgil Matei, Jenică Chiriac, Gheorghe Lupașcu, Ioan Munteanu și Viorel Coman - critic literar. Vasile Mandric și Stela Șerbu Răducan au citit câteva epigrame realizate în timpul evenimentului.

Au fost prezenți Valentina Balaban, Angela Burtea, Alexandru Halupa, Violeta Craiu, Alexandru Tudor Costin, Adelina Pop, jurnalista Tudorița Tarniță, medicul Magdalena Iugulescu - romancier, președintele colecționarilor și filateliștilor din Brăila Nelu Ivan, Valeria Ursan, jurnalist Armanda Filipine, Păun Condruț, Florin Meșca, Diana Tudoriu - mama Codruței Codrina Tudoriu, tânără poetă și de perspectivă ș.a.

Un eveniment așteptat de scriitorii și poeții brăileni, mai ales de către cei tineri în ale scrisului, o seară deosebită care a continuat... literar în poeticul peisaj de primăvară din centrul Brăilei.

 

Autor Virgil Andronescu 30 Martie 2017, 10:32 Literare
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii