Elevii Liceului ”Panait Cerna”, pelerini prin trei religii

De Alexandrina Iordache 16 Decembrie 2015, 20:52 Invatamant

elevi Cerna și prof. LazaricaLa clasa a IX-a D, a  Liceului Teoretic ”Panait Cerna”, a avut loc, zilele trecute, selecţia elevilor care au participat la o interesantă călătorie spirituală, ca o aplicaţie a lecţiilor din capitolul de istorie,  intitulat  Marile religii.

Astfel, au fost desemnaţi să participe la activitate elevii Liliana Bălan, Luminiţa Nedelcu, Felicia Marinescu şi Iulian Frangulea, care, sub coordonarea prof de istorie Ionel Lăzărică, au parcurs etapele unei adevărate iniţieri în contingentul religiilor studiate, respectiv iudaismul, islamul şi creştinismul.

În urma invitaţiei primite, la început a fost vizita la Templul Coral al comunităţii evreieşti din Brăila, unde a fost celebrată Hanuka, o sărbătoare a luminii şi speranţei, care s-a născut ca urmare a unei  întâmplări legendare din vremuri de demult, dragă poporului evreu, dar mai ales copiilor, care primesc ”cele mai dulci cadouri” cu această ocazie, de la această tradiţie nefiind exceptaţi elevii participanţi.

În continuare au fost audiaţi membrii marcanţi ai cultului iudaic, invitaţi de la nivel local sau naţional, care, prin scurte alocuţiuni, au comemorat etape importante din istoria poporului evreu şi au adus un mesaj de pace şi bună înţelegere între oameni, indiferent de religia lor, de convingerile politice sau de altă natură.

A fost admirat şi aplaudat corul Macabi, care şi-a aniversat „majoratul” şi care a interpretat, cu măiestrie, piese  de referinţă din trecutul atât de zbuciumat al acestei etnii. În context, prof. Lăzărică a amintit elevilor elementele esenţiale ale religiei iudaice, referitoare la Tora, Moise şi sinagogi, ca lăcaşuri de cult apărute odată cu fenomenul diasporei.

„Având în vedere suferinţele îndurate de evrei de-a lungul timpului, consider că istoria acestui popor, dar şi sărbătorile şi momentele lui de bucurie, ar trebui cunoscute şi împărtăşite de către elevi şi nu numai, astfel încât tragediile de neînchipuit, elevi la Biserica Greacapetrecute de-a lungul existenţei sale, să nu se mai repete” ne-a declarat prof. Iancu Mihu, directorul adjunct al liceului.

A urmat apoi vizita la fosta geamie musulmană din centrul municipiului, cu o îndelungată tradiţie islamică, transformată acum, cu păstrarea elementelor arhitectonice definitorii religiei originare, într-o biserică creştină. Au fost admirate de către elevi aceste elemente specifice, apoi au fost reamintite noţiunile studiate la lecţiile de istorie referitoare la Coran, cartea sfântă a musulmanilor, cu obligaţiile acestora, cum ar fi cele cinci rugăciuni, zilnice, pelerinajul la Mecca, cumpătarea, dispreţuirea bogăţiei şi ajutorarea săracilor, văduvelor şi orfanilor.

Elevii, însoţiţi de profesor, au mers apoi la Biserica Greacă, copie fidelă a Hagiei Sophia din Constantinopolul bizantin, care, cu elementele arhitectonice specifice acestui stil, i-a impresionat profund, strivindu-i parcă, cu măreţia ei. În context au fost amintite elevilor etapele importante ale dezvoltării religiei creştine, insistându-se pe perioada împăratului bizantin Iustinian şi a strigătului său, după căderea în genunchi, la vederea măreţiei Bisericii Sf, Sofia: „Te-am învins Solomon”, menţionând prin asta faptul că a depăşit etalonul arhitectonic al Antichităţii, respectiv Templul regelui evreu Solomon.

„Apreciez activitatea ca fiind utilă şi instructivă, prin caracterul ei trans şi interdisciplinar, astfel încât elevii au avut ocazia să cunoască faptul că noţiunile de istorie, în speţă cele de istorie a religiilor, nu sunt noţiuni abstracte, ci au un înalt caracter formativ, pregătind elevii pentru viaţă, în spiritul promovării valorilor profund umane, toleranţei şi înţelegerii între oameni” ne-a declarat prof. Gabriel Voiculeţ, directorul liceului.

 

Autor Alexandrina Iordache 16 Decembrie 2015, 20:52 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii