Se reînființează învățământul gimnazial la Liceul Teoretic ”Panait Cerna” Brăila

De Alexandrina Iordache 06 Februarie 2020, 18:33 Invatamant

Liceul Teoretic ”Panait Cerna” Brăila a primit aprobarea ca, începând din anul școlar 2020-2021, să reînființeze cursurile gimnaziale, cursuri despre care elevii de ieri și cei de azi își aduc aminte cu drag.
 
dir Picus VAmănunte ne oferă doamna prof. Picuș Veronica, directorul  liceului:

”În anul  școlar: 2020 – 2021, vom avea următoarea încadrare:
gimnaziu: o clasă. a V-a, cu opțional informatică;
liceu: o clasă matematică – informatică, intensiv informatică; o clasă științele  naturii; două clase filologie; o clasă științe sociale. Programul cursurilor este: 8 – 14. Liceul nostru este centru acreditat ECDL și aici  se desfășoară, săptămânal, cursuri de excelență – informatică pentru elevii claselor a III-a și a IV-a. Elevii noștri sunt  implicați în numeroase activități de voluntariat  și proiecte educative, atît la nivel județean, regional  cât și național. Avem rezultate deosebite la olimpiade și concursuri școlare”.


Foștii elevii care au urmat aici cursurile gimnaziale și pe cele liceale își amintesc cu drag de perioada petrecută în cadrul liceului, de profesori și experiențele frumoase de care au avut parte în timpul studiilor. Gândurile lor sincere, nostalgia după perioada de elev la ”Cerna”, profesorii care au contribuit la formarea personalității și educației lor constituie un argument temeinic ce poate fi adus în sprijinul promovării înscrierii elevilor în clasa a V-a.

Iată câteva gânduri ale elevilor de ieri:

”De ce am ales Liceul Teoretic „Panait Cerna”? Sincer, nu mi-am pus niciodată această întrebare. Dar, dacă ar fi să mă gândesc acum, retrospectiv, sunt sigur că a fost una dintre cele mai bune alegeri ale vieții mele. Poate că, pe parcursul studiilor preuniversitare, nu ne dăm seama cât de mult contează ceea ce facem noi ca elevi sau nu punem atât de mult preț pe orele petrecute în școală, ori ne lăsăm duși de valul rutinei, însă, după absolvirea liceului mi-am dat seama că timp de 8 ani am pus bazele a ceea ce voi continua să modelez toată viața, atât din punct de vedere personal, cât și profesional. În acești ani, corpul profesoral al acestui liceu a contribuit la formarea personalității și educației mele, dar, mai presus de toate, m-a învățat cum să fiu om. Experiențele frumoase pe care le-am trăit în acest liceu se datorează oamenilor pe care am avut oportunitatea să-i întâlnesc. Aici mi-am cunoscut cea mai bună prietenă, cel mai bun prieten și mă pot lăuda cu faptul că am avut foarte mulți mentori în rândul profesorilor. Poate că cel mai mare avantaj de care am avut parte, fără să conștientizez, este acela că, oamenii ce m-au ghidat în viață, sunt profesori în adevăratul sens al cuvântului. Cu ce îi deosebește de ceilalți profesori din acest sistem învechit și ineficient? Pur și simplu prin faptul că pun suflet, că își respectă elevii, la fel și profesia, prin faptul că investesc în elevi timp, informație și emoție, ca și cum ar fi copiii lor, chiar dacă de cele mai multe ori nu primesc în egală măsură ceea ce oferă. Stau și mă gândesc acum la rezultatele pe care le-am avut în clasele V-XII, pe cele de la olimpiadele de biologie, dar și de la bacalaureat și realizez că nu aș fi putut găsi niciodată vreun loc mai potrivit unde să fiu susținut din toate punctele de vedere, să fac performanță, unde relația elev-profesor să fie una de colegialitate, nu de supunere. Profesionalismului a fost, cu siguranță, egalat de umanitatea profesorilor mei. Poate toate aceste calități au făcut ca, dincolo de implicarea mea, de amprenta personală și familială, să reușesc, pas cu pas, să încep o carieră în domeniul în care îmi doresc să activez, conștientizând, toată viața că lucrurile făcute din suflet nu vor avea niciodată valoarea lucrurilor făcute din obligație, chiar și atunci când rezultatul nu este cel așteptat.
Eu sunt Ali Marius-Adrian, un simplu absolvent al Liceului Teoretic „Panait Cerna” și sper că prin aceste cuvinte am pus pe gânduri viitorii elevi ai acestui liceu, dar și pe părinții acestora. De la început, nu am dorit să conving, ci am dorit să transimt idei, sentimente și o mică parte din ceea ce am trăit eu în acest liceu, alături de oamenii care au contribuit la formarea mea personală și profesională. Puneți suflet în alegerile voastre, gândiți-le cu propria minte și asumați-vă deciziile orice s-ar întâmpla! În final, vă îndemn să vă convingeți singuri de calitatea acestui liceu, să trăiți propriile experiențe, iar la finalul clasei a VIII-a să-i priviți cu admirație și dragoste pe cei ce v-au ajutat să vă dezvoltați și să învățați din fiecare obstacol cu care vă veți confrunta pe parcursul studiilor”.
   
”De ce  ai rămas în Cerna? este probabil una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit pe parcursul anilor petrecuți în acest liceu. Prin alegerea de a rămâne fidelă locului și profesorilor care m-au crescut, în adevăratul sens al cuvântului, și care mi-au ghidat parcursul educațional, am dorit să demonstrez că performanța se poate obține oriunde, indiferent de numele instituției în care alegi să studiezi. Acesta nu este factorul cheie în ceea ce privește asigurarea unei pregătiri temeinice și nici nu îți garantează faptul că vei reuși să-ți îndeplinești planurile; este important să întâlnești doamne și domni profesori dispuși să îți pună la dispoziție instrumentele necesare pentru a putea progresa pe plan profesional, iar succesul depinde, în egală măsură, și de motivația fiecăruia dintre noi și de exploatarea potențialului individual. În cadrul Liceului Teoretic ”Panait Cerna” am avut ocazia să întâlnesc persoane dedicate meseriei de dascăl, dornice să ne ajute pe fiecare dintre noi, elevii, să progresăm și să pășim prin viață cu un bagaj cât mai vast de cunoștințe, dar și cu lecții care țin de latura personală și ne ajută să gestionăm cu ușurință diferitele situații întâmpinate.
Pe porțile acestui liceu am pășit timp de 8 ani, cu entuziasm și plină de mulțumire față de profesorii care mi-au oferit, pe lângă cunoștințele extrem de importante, și o parte din sufletul dumnealor, cedând adesea din timpul liber pentru pregătirea noastră, după orele de curs. Îmi amintesc cu drag orele de pregătire din clasele gimnaziale, dar și pe cele din perioada liceului, în care ni se ofereau toate explicațiile și informațiile necesare pentru a putea înțelege noțiunile esențiale, dar și elementele de detaliu, pentru trecerea cu brio a examenelor naționale, dar și pentru a avea o prestație onorabilă în cadrul concursurilor și olimpiadelor școlare. În acest sens rezultatele muncii colective, elev-profesor, depuse pe parcursul anilor s-au tradus prin numeroase premii la olimpiadele județene, o mențiune la Olimpiada Națională de Limba Franceză, dar și prin obținerea celei mai mari medii la nivel județean, la examenul de bacalaureat. De asemenea, bazele solide asigurate în acest liceu mi-au ușurat și parcursul universitar, astfel că, la final celor 3 ani de licență în cadrul Facultății de Științe Politice, secția în limba franceză, media de absolvire a fost tot 10, obținând, la fel ca și la finalizarea liceului, titlul de șefă de promoție.
Rezultatele noastre pozitive erau singurul lucru pe care domnii profesori îl așteptau la schimb, motiv pentru care nu-mi pot exprima decât aprecierea și mulțumirea față de efortul depus, dedicarea și energia pozitivă. În acest liceu am învățat cât de mult contează comunicarea dintre elevi și cadrele didactice și cât de ușor învățatul poate să devină un lucru foarte plăcut, indiferent cât de dificile erau unele lecții. Voi păstra mereu în suflet profesorii care m-au îndrumat pe parcursul celor 8 ani petrecuți în Liceul Teoretic ”Panait Cerna”, iar cuvintele nu-mi ajung pentru a le putea mulțumi pentru toate lecțiile și sfaturile care au contribuit la formarea mea, atât din punct de vedere personal, cât și profesional -Tache Monica-Gabriela.

Și elevii de azi, unii cu rezultate remarcabile, vin cu argumente proprii și cu îndemnul de a oferi și altor copii, celor care se vor înscrie în clasa a V-a, șansa de a beneficia de educația și performanțele la învățătură de care au avut ei parte:

”Numele meu este Stanciu Raluca-Ștefania. Sunt elevă în Liceul Teoretic”Panait Cerna” din clasa a V-a. Pentru mine, acest liceu este ca a doua casă; aici am crescut, aici am învățat și dacă aș da timpul înapoi, aș alege tot ”Cerna”. Este liceul meu de suflet, de care îmi voi aminti cu drag. Aș fi putut merge la oricare alt liceu, unul de renume, cum spun alții, dar am ales să nu fac asta, pentru că ”Cerna” e mai mult decât acel nume, acel prestigiu.
Profesorii, pe lângă faptul că își fac meseria așa cum trebuie, știu să ne facă să iubim materia pe care o predau, sunt foarte răbdători, ne explică de câte ori este nevoie, pentru a înțelege, dar mai ales sunt foarte corecți în ceea ce privește calificativele.
Eu am făcut gimnaziul aici; în câteva luni voi absolvi. De ce să nu le oferim și celor mici această șansă?

”Numele meu este Sîrbu Darius-Nicolae și sunt elev în clasa a XII-a, la Liceul Teoretic ”Panait Cerna”. Sunt elev al liceului încă din clasa a V-a și pot spune că aici este a doua mea casă, iar colectivul profesoral este unul remarcabil, atât la nivel formal, cât și în ce privește interacțiunea profesor-elev.
Vă invit în liceul meu, pentru a descoperi lucruri interesante, dar și pentru a participa la nenumărate activități instructive. Pot caracteriza acest liceu prin trei cuvinte: cunoaștere, respect și performanță. Vă așteptăm cu drag în clasa a V-a!”

 

Autor Alexandrina Iordache 06 Februarie 2020, 18:33 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii