Agora de la ”Cerna” și veșnicia lui Hugo, Rimbaud, Apollinaire...

De Ionel Lazarică 11 Iunie 2019, 22:32 Invatamant

foto participantiLa Liceul Teoretic ”Panait Cerna” a avut loc, zilele trecute, festivitatea de decernare a premiilor, în  cadrul proiectului educativ de nivel județean, intitulat ”Orizonturi francofone”. Proiectul în cauză, după cum se menționează în regulamentul acestuia, a vizat creșterea interesului elevilor, atât din mediul urban cât și din cel rural, pentru studiul limbii franceze, prin competiții organizate între unități școlare din municipiu și județ. S-a avut în vedere consolidarea încrederii în necesitatea învățării unei limbi străine și promovarea unor metode/strategii de bună practică, în rândul participanților la proiect.

Coordonatorii proiectului au fost prof. Picuș Veronica, prof. Nazâru Teodorina, prof. Ștefănescu Ramona și prof. Hîrtopanu Diana, din cadrul Liceului  Teoretic ”Panait Cerna”.

După cum ne-a declarat prof. Nazâru Teodorina, unul dintre organizatori, proiectul județean educativ “Orizonturi francofone”, înscris la poziția 20 în CAEJ, s-a derulat în perioada decembrie 2018 - mai 2019, având ca parteneri: Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, Colegiul Național “Ana Aslan”, Liceul de Arte “H. Darclée”, CJRAE și s-a bucurat de  sprijinul ISJ Brăila.
elevi concurs proiect Cerna
Printre obiectivele proiectului, după cum reiese din regulament, pot fi menționate: atragerea elevilor spre activități culturale în limba franceză, încurajarea acestora de a lucra în echipă și de a comunica în limba franceză, dar și sensibilizarea celor tineri față de  cultura  și civilizația franceză.

De asemenea, poate fi precizat faptul că activitățile proiectului au fost numeroase și diverse, elevii fiind premiați pentru eforturile lor, după cum urmează:

1. Atelier de lucru ”Măiestrie și imaginație”, la care au participat 23 de elevi, dintre care au primit premiile I, II și III, elevii Toe Andreea, Chijer Sabina și Novac Andreea, toți din cadrul liceului organizator.

2. Expoziția-concurs ”Etre francophone”, cu participarea a 26 de elevi, dintre aceștia fiind premiați Curcan Andrei, Barbu Adrian și Condruz Dinică, toți din cadrul Liceului ”Panait Cerna”, clasa a IX-a. La clasa a X-a, au fost premiați elevii Cristea Florin Marian(CN ”Ana Aslan”),Tarău Claudia și Murgu Alexandra (Lic. ”Panait Cerna”). La clasa a XI-a au primit premii elevii Iconaru Roxana (Lic. ”H.Darclee”), Băbuș Robert (C.N. ”Ana Aslan”), Stoicescu Octaviana (Lic. ”H.Darclee”), Cîrlan Valentina (Lic. ”Panait Cerna”), Cîrlan Iulia (Lic. ”H. Darclee”) și Ion Alexandra (Lic. ”Panait Cerna”).

3. Concurs de prezentări power-point intitulat ”Caleidoscop francofon”, unde au fost distinși, în cadrul secțiunii de limbă română, elevii Dumitru Ștefan, Golchin Oana și Constantin Ionuț din cadrul Lic. ”Panait Cerna” iar la secțiunea de limbă franceză au fost premiați elevii Preda Radu și Stamate Mihai de la Lic.”Panait Cerna” precum și Olteanu Simona de la CN ”Ana Aslan”.

Proiectul s-a încheiat cu concursul de cultură generală ”Etes vous forts en francais”, care a vizat cunoștințele de civilizație franceză. Au fost premiați elevii Ignat Daniela și Coman Andreea, de la Lic. ”Panait Cerna”, precum și elevul Anghel Marian de la Lic. ”N. Iorga”.

”Aceasta experiență a fost fructuoasă atât pentru elevi cât și pentru profesori, dându-ne posibilitatea să descoperim lucruri interesante despre noi înșine. Vom continua proiectul și în anul școlar viitor, cu dorința de a-l transforma în proiect regional” ne-a mai declarat prof. Nazâru Teodorina.

De menționat este și faptul că festivitatea dedicată francofoniei a constituit prilejul de a inaugura ”Agora” (locul unde tinerii dezbat), repectiv amfiteatrul, care aduce aminte de agora din Atena antică, spațiul sacru în care s-au născut democrația, teatrul, filosofia și care a rezistat, prin spirit, în memoria colectivă, de peste două mii de ani, fără să se teamă de timp, ca-n versurile lui Apollinaire, din ”Podul Mirabeau”: ”Trece clipa, sosește noaptea/ Zilele trec, eu rămân....”

 

Autor Ionel Lazarică 11 Iunie 2019, 22:32 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii