Ziua Națională sărbătorită la Scoala Gimnazială ”Ecaterina Teodoroiu” Brăila

De Alexandrina Iordache 01 Decembrie 2015, 01:02 Invatamant

elevi Sc. 17Vineri, 27 noiembrie 2015, o delegație a Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Brăila condusă de col. (r) Teodorescu Ionel a participat la activitatea cultural-artistică dedicată Zilei Naționale a României organizată la Scoala Gimnazială ”Ecaterina Teodoroiu” din Brăila.

” Astăzi desfășurăm o activitate dedicată Zilei de 1 Decembrie. Programul susținut de elevii școlii este coordonat de Vlad Alina, profesor de istorie și Lungu Doinița, învățător. La activitate a fost invitat un grup de elevi de la Scoala ”Mihail Sadoveanu”, grup coordonat de învățător Gheorghe Cristina. Participa, de asemenea, o delegație de la Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Brăila.

Scoala noastră poartă numele eroului național Ecaterina Teodoroiu, nume pe care l-a recăpătat în data de 23 iunie 1996 la inițiativa prof. Nedelcu Ion. In anul 2010 în cadrul școlii s-a lansat cartea ”Cătălina, eroina de la Jii”, autori Ioan Mălăescu și Dorin Brozbă” mi-a declarat înaintea începerii evenimentului dl. Carnaru Neculai, directorul școlii.

Activitatea s-a desfășurat, începând cu ora 11,00, în sala de evenimente și a fost deschisă de dl. director Carnaru Neculai care a prezentat oaspeții de la Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, oaspeți primiți cu pâine și sare. Evenimentul artistic a debutat cu un program de cântece patriotice elevi Sc. Sadoveanususținut de elevii clasei a VII-a coordonați de prof. Gârbu Mirela după care un grup de patru elevi, câte unul din clasele a VII-a, a VI-a, a V-a și a VIII-a, au făcut o trecere în revistă, însoțită de o prezentare video, a istoriei țării până la Unirea de la 1 Decembrie 1918 și a personalităților acestui eveniment.

Elevii clasei a II-a A de la Scoala ”Mihail Sadoveanu” coordonați de  învățător Gheorghe Cristina, îmbrăcați în costum național, au susținut un program de cântece și versuri, program încheiat cu Hora Unirii.

Activitatea artistică susținută de elevii școlii gazdă a cuprins cântece, recitări de poezie, suită de dansuri, scenete și pantomimă. Poeziile: ”Neamul românesc”, ”Tara mea”, ”Ce-ți doresc eu ție dulce Românie”, ”Portul românesc” au fost recitate de elevii Panait Cosmin, clasa I B, îndrumător înv. primar Cristescu Georgeta; Eftincă Ana, grupa pregătitoare, prof. înv.primar Tănase Maria; Leonte Andreea, clasa a II-a B, prof. Gurgu Daniela; Oaie Bianca, clasa a II-a B, înv. primar Diorduc Stănuța.

Grupul artistic coordonat de prof. înv.primar Dumitru Simona a interpretat cântecele ”Așa-i românul” și ”Măi române, românaș” iar cântecele ”Cântă cucul, bată-l vina” și ”Hai Dunărea mea” au fost interpretate de Munjiev Bianca, responsabil prof. înv. primar Dumitru Simona și Țigănuș Diana, clasa I A, înv. primar Bașturea Lenuța.Feraru Costel

Programul a mai cuprins scenetele ”1 Decembrie - Ziua tuturor românilor” îndrumător prof. itinerant Căpățână Mihaela și ”1 Decembrie - Ziua României” interpretată de elevii clasei a IV-a A, prof. înv. primar Tarachiu Florentina, ”Să fim împreună”, pantomimă realizată de elevii clasei a III-a A, prof. înv. primar Clas Veronica și o suită de dansuri interpretată de elevii clasei a IV-a B, prof. înv. primar Lungu Doinița.

Prof. înv. primar Gavrilă Elena a prezentat rezultatele bune obținute la concursurile sportive evidențiind elevii care le-au realizat. De altfel, pe unul din holurile școlii sunt expuse cupele și diplomele obținute la concursuri. In rândul elevilor participanți la activitate l-am întâlnit pe Feraru Costel dublu medaliat la box. Ultima medalie a obținut-o anul acesta la campionatul național cadeți, desfășurat la Craiova în perioada 16-21 noiembrie, unde a concurat la categoria 41,5 kg.

In încheiere dl. col.(r) Teodorescu Ionel, președintele Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Brăila, a vorbit elevilor despre importanța zilei de 1 Decembrie.

Pe timpul activității au fost realizate două expoziții. O expoziție a cuprins lucrări ale elevilor din școală realizate în cadrul proiectului ”1 Decembrie - Ziua Națională a României” iar cealaltă, o expoziție de medalii și bancnote care au circulat în timpul Unirii. Exponatele din această din urmă expoziție fac parte din colecțiile personale ale dnilor col. (r) Teodorescu Ionel și lt.col. (r) Giurgea Constantin, președinte și respectiv secretar la Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Brăila. Aici a fost expusă cea mai mică bancnotă din lume. E vorba de o bancnotă de 10 bani, din anul 1917, care a circulat în România în perioada Unirii.

Delegația Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Brăila care a participat la activitate a fost formată din col.(r) Teodorescu Ionel, președinte, lt.col.(r) Giurgea Constantin, secretar, Tănase Cristiana, Sandu Vasile, Angheluță Marcel și Iordache Alexandrina.

 

Autor Alexandrina Iordache 01 Decembrie 2015, 01:02 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii