Laszlo Borbely referitor la Casa Verde: Trebuie sa fim corecti cu cetatenii, iar atunci când spunem ca are dosarul aprobat, acesta sa poata fi si finantat

De AGERPRES 26 Februarie 2012, 19:03 Interviu
Redactor: Începutul anului 2012 va sta sub semnul unei noi sesiuni a Programului 'Rabla'. Cum credeti ca va fi influentat acest program de noua taxa de poluare intrata în vigoare la 13 ianuarie si care sunt noutatile pentru acest an?
Laszlo Borbely: Programul 'Rabla' nu va fi influentat de noua taxa, ci se va derula în aceleasi conditii ca în ultimii doi ani. Bugetul propus pentru acest an este de 114 milioane lei, pentru scoaterea din uz a 30.000 autovehicule uzate. Pentru a fi lansat Programul trebuie sa asteptam, însa, ca bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu sa fie aprobat prin Hotarâre de Guvern.

Redactor: La zece zile dupa ce Legea privind taxa de poluare a intrat în vigoare s-a schimbat... schimbarea, în sensul ca, cel putin un an de acum înainte, aceasta taxa nu va mai fi platita pentru masinile înmatriculate înainte de 2007. De ce nu s-a luat o astfel de masura înainte ca legea sa intre în vigoare?
Laszlo Borbely: Aceasta taxa a fost initiata de la bun început pentru a încuraja achizitionarea de masini cât mai noi. Dupa cum bine stiti, am inclus în Legea privind emisiile poluante si masinile de pe piata interna înmatriculate înainte de 2007, ca urmare a hotarârii Curtii Europene de Justitie, pentru a elimina acea discriminare indirecta, în sensul ca pentru masinile de pe piata interna nu se platea o astfel de taxa. Decizia de a suspenda plata acestei taxe pentru masinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007 am luat-o dupa ce am primit mai multe reactii din piata potrivit carora modificarea legislatiei privind taxa auto influenteaza sute de mii de proprietari. Aceasta suspendare este, practic, un ragaz, mai ales pentru cei care au de reglat diferite situatii.

Redactor: Un program derulat de Ministerul Mediului în 2011, 'Casa Verde', va reveni în 2012 cu o noua sesiune. Când se va întâmpla acest lucru, câti bani vor fi alocati si care vor fi conditiile de derulare?
Laszlo Borbely: Este prioritar sa asiguram finantarea proiectelor demarate, astfel încât ce am început în anii trecuti sa se poata finaliza. Sunt înca proiecte care trebuie finantate din sesiunea deschisa în 2010, iar în 2011, stiti bine ca au fost depuse foarte multe dosare care se afla acum în analiza. Nu cred ca este constructiv sa lansezi pe banda sesiuni de depunere de dosare si apoi sa nu le poti sustine financiar. Trebuie sa fim corecti cu cetatenii, iar atunci când spunem ca are dosarul aprobat, acesta sa poata fi si finantat. Asadar, asteptam sa vedem cum se vor contura încasarile la Fondul de Mediu în acest an si vom decide daca si când vom putea lansa o noua sesiune în acest an. Stiti bine ca Administratia Fondului pentru Mediu are în derulare mai multe programe si trebuie sa gasim un echilibru pentru a asigura finantarea acestora.

Redactor: Mult-discutatul proiect minier de la Rosia Montana se pare ca va fi subiectul anului. Dumneavoastra ati afirmat ca asteptati analiza comisiei de analiza tehnica si, în functie de asta, veti întocmi HG-ul ce urmeaza a fi prezentat Guvernului. Când mai aveti programate întâlniri cu investitorii si ce detalii mai trebuie puse la punct din punctul dvs. de vedere?
Laszlo Borbely: În primul rând, sa clarificam un lucru: eu nu am întâlniri cu investitorii pentru a discuta detaliile legate de proiect. Este numita o Comisie de Analiza Tehnica formata din reprezentanti ai mai multor institutii, din care eu nu fac parte, care gestioneaza procedura de evaluare a impactului asupra mediului. Ceea ce vreau sa subliniez, înca o data, este ca Ministerul Mediului si Padurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Rosia Montana doar în cazul în care exista certitudinea ca investitorul va respecta cele mai bune practici în ceea ce priveste mineritul, pentru a nu fi afectat mediul.

Redactor: În ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor, România are deja o Lege care reglementeaza acest lucru. Cum se prezinta situatia actuala si ce restante mai are România în acest domeniu, inclusiv în ceea ce priveste situatia gropilor de gunoi?
Laszlo Borbely: La începutul acestui an a intrat în vigoare Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, prin care autoritatile administratiei publice locale au mai multe obligatii. Chiar din acest an acestea trebuie sa asigure colectarea separata pentru cel putin urmatoarele tipuri de deseuri: hârtie, metal, plastic si sticla. Este evident ca nimeni nu poate respecta aceste obligatii fara o infrastructura creata în acest sens. Iar prin POS Mediu exista, dupa cum se stie, 991.051.090 euro disponibile pentru proiecte prin care sa fie realizate sisteme integrate de gestionare a deseurilor. La ora actuala, avem 18 proiecte pentru care au fost semnate contracte de finantare în valoare de 764.882.044 euro. Însa, din pacate, pe lânga cele 18 proiecte deja aprobate, mai sunt 16 care au unele întârzieri în privinta pregatirii aplicatiilor de finantare, generate în principal de unele neîntelegeri în plan local între diferite primarii. Din cele 16 proiecte, cinci vor ramâne, cu siguranta, pentru perioada urmatoare de programare, ceea ce este destul de grav, pentru ca avem anumite obligatii fata de Uniunea Europeana. Aceste investitii sunt cu atât mai importante cu cât au fost închise foarte multe gropi de gunoi si urmeaza sa fie închise si altele.
În perioada 2003 - 2011, s-a sistat activitatea de depozitare pentru 180 de depozite municipale neconforme, din 251 inventariate în 2003. Va dati seama ca trebuie sa punem ceva în loc iar în cazul în care vor pica anumite proiecte finantate prin POS Mediu cei aflati în aceasta situatie ori rezolva problema managementului deseurilor din fonduri proprii, ori vor plati penalizarile ce vor fi aplicate de UE, pentru ca vom avea probabil procedura de infringement daca nu respectam obligatiile pe care ni le-am asumat ca stat membru.

Redactor: Comisia Europeana a atentionat România cu privire la situatia nesatisfacatoare a calitatii aerului la nivel national. De atunci si pâna în prezent ce s-a mai întâmplat pe acest subiect?
Laszlo Borbely: Pentru reglementarea situatiei, autoritatile locale trebuie sa ia anumite masuri. Am avut mai multe întâlniri în care le-am atras atentia atât primarilor, presedintilor de Consilii Judetene, cât si prefectilor ca trebuie sa ia masuri în acest sens, pentru a putea rezolva aceasta procedura de infringement, altfel vom fi sanctionati, iar nota de plata se va împarti la toate autoritatile locale care trebuiau sa respecte anumite obligatii.
Au fost facuti, totusi, niste pasi înainte, pentru ca autoritatile locale, consilii locale si judetene, au adoptat Programele de gestionare a calitatii aerului, care cuprind anumite actiuni si termene de realizare. Ceea ce putem face noi, prin Garda Nationala de Mediu, este sa verificam respectarea termenelor de realizare a acestor actiuni. De altfel, comisarii Garzii Nationale de Mediu au efectuat periodic controale, iar în situatia în care au constatat nerespectarea termenelor au aplicat sanctiuni. Toate masurile luate pentru reglementarea acestei situatii au fost comunicate în raspunsul la ultima scrisoare a Comisiei Europene pe care l-am transmis anul trecut, în iunie.

Redactor: Un alt subiect care a suscitat interesul la finele anului trecut a fost cel al microhidrocentralelor. Ati decis sistarea acestor lucrari pâna la momentul centralizarii situatiei existente. La ce concluzie ati ajuns?
Laszlo Borbely: As vrea sa precizez, în primul rând, faptul ca România are nevoie de cresterea productiei de energie regenerabila. Dupa cum se stie, tinta pe care si-a asumat-o România este ca, pâna în 2020, 24% din productia de energie sa fie din surse regenerabile. Asadar, trebuie exploatat potentialul pe care îl avem, însa nu oricum, ci într-un mod în care sa nu fie afectata natura, asa cum se întâmpla si în alte state ale UE si nu numai.
Este adevarat, România are un potential mare pentru a produce energie regenerabila prin dezvoltarea microhidrocentralelor, însa trebuie sa fim foarte atenti începând cu eliberarea avizelor de gospodarire a apelor si de mediu si terminând cu actiuni de control, pentru a verifica modul în care sunt respectate cerintele impuse în aceste documente.
Aceasta este concluzia la care am ajuns dupa ce a fost verificat modul în care sunt construite microhidrocentralele. Un aspect important este legat de realizarea unor astfel de investitii în interiorul siturilor Natura 2000. În astfel de cazuri, pentru a obtine avizul de gospodarire a apelor, va fi obligatoriu avizul custodelui ariei protejate sau, dupa caz, avizul Consiliului stiintific al parcului natural. Din punct de vedere tehnic, aductiunea trebuie sa fie amplasata obligatoriu pe unul din malurile cursului de apa sau în zona adiacenta acestora. Practic, este interzisa cu desavârsire amplasarea aductiunii în albia minora a cursului de apa. De asemenea, traversarea cursului de apa cu conducta de aductiune se va face astfel încât sa nu se bareze scurgerea apei si sa nu conduca la afuirea patului albiei în sectiune. Sunt câteva elemente care, însotite de controale pentru a verifica modul în care sunt respectate cerintele din avizele date de institutiile de mediu, vor da asigurari ca exploatarea apelor nu pericliteaza sub nicio forma mediul.

Redactor: Cam în aceeasi situatie controversata s-au aflat si padurile, cu taierile ilegale semnalate de mai ales de mass-media. Ati modificat legislatia iar sanctiunile sunt mai aspre. Ce schimbari asteptati?
Laszlo Borbely: Într-adevar, am înasprit sanctiunile si am intensificat actiunile de control. Recent, a fost elaborat un proiect de act normativ prin care sa fie conferite atributii sporite jandarmilor, în calitatea acestora de agenti constatatori ai contraventiilor silvice prevazute de lege. Aceasta modificare a fost generata, într-o anumita masura, si de buna colaborare a personalului silvic cu atributii de control, din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, cu reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor, în cadrul actiunilor de control care au avut ca efect reducerea semnificativa a volumului de material lemnos taiat ilegal si sustras din paduri în anul precedent.
De asemenea, în Parlament exista un proiect de lege pentru modificarea Codului Silvic, în care am inclus o prevedere prin care taierea si furtul de arbori taiati ori scosi din radacini sa fie încadrate ca infractiuni, indiferent de valoarea prejudiciului sau a materialului lemnos sustras. Prin acelasi proiect de lege, lipsa documentelor din care rezulta provenienta legala a lemnului va fi încadrata ca infractiune, nu doar contraventie, ca în prezent. Probabil ca dupa ce vor intra în vigoare aceste prevederi, cei care sunt obisnuiti cu taierile ilegale se vor gândi de doua ori înainte, pentru ca, din acel moment, nu vor mai plati o simpla amenda, ci vor avea dosare penale.

Redactor: Având în vedere probleme cauzate de caderile masive de zapada în unele localitati din tara, ce face ministerul pentru realizarea acelor perdele forestiere care ar fi fost utile pentru apararea drumurilor si satelor aflate sub nameti?
Laszlo Borbely: Într-adevar, perdelele forestiere ar fi fost foarte utile acum. Din pacate, dupa 1990, ca urmare a retrocedarilor, perdelele care existau au disparut, iar acum sunt astfel de probleme. Anul trecut, am reusit sa definitivam cadrul legislativ care sa ne permita sa facem exproprieri, iar în acest an am prevazut fonduri pentru a realiza aceasta actiune fara de care nu avem cum sa plantam arbori.
Deja, au fost demarate discutiile cu primarii, pentru a ne sprijini în aceasta actiune de expropriere, iar daca totul merge bine, în aceasta toamna, am putea avea sanse sa înfiintam primele perdele forestiere. O sa pornim mai întâi cu înfiintarea de perdele pentru autostrazile A1 si A2 si pentru drumurile nationale. În privinta localitatilor, un cuvânt greu de spus îl au primarii care trebuie sa convinga oamenii sa cedeze terenuri. Fara a avea terenuri, înfiintarea perdelelor este imposibila. Evident, chiar daca începem sa plantam în acest an, efectul nu are cum sa fie imediat, ci peste patru cinci ani ani. Însa este important ca am realizat acei pasi care fac posibila înfiintarea de perdele forestiere, iar odata urnite lucrurile trebuie duse mai departe.

 

Autor AGERPRES 26 Februarie 2012, 19:03 Interviu
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate