Teo Cabel: Orice scriitor poate deveni cunoscut, nu contează de unde provine. Cu o condiție, să fie scriitor!

De Mihai Vintilă 10 Septembrie 2018, 12:01 Interviu

Teo Cabel - literadura

 

 

 

 

 

 

 

Revista Literadura din Buzău a împlinit doi ani de apariție. Cu această ocazie am avut o convorbire cu Teo Cabel unul dintre fondatorii revistei.

Mihai Vintilă. Cum se vede Literadura acum la aniversare?
Teo Cabel. Îmi pui o întrebare la care nu ar tebui să răspund. Eu ar trebui să te întreb așa ceva pe tine. Cititorii trebuie să spună cum văd ei revista. Pot să spun doar cum simt, bineînțeles subiectiv, că este percepută revista. Mulțumesc celor care colaborează cu noi! Până acum în cele 8 numere au colaborat scriitori cunoscuți dar și debutanți. Pentru cei curioși să vadă cine a publicat în Literadura îi invit să verifice. Revista apare trimestrial, on line și tipărită. http://liteadur.blogspot.com/ Revista este deschisă oricui. Avem o echipă activă. Liviu Ofileanu trimite materiale la Cronica literară, unde și tu ai trimis, și Daniel Luca. Florentina Loredana Dalian nu doar publică, ci recomandă și scriitori. Manuela Camelia Sava, Sorin Călin și Mihaela Burlacu contribuie substanțial la realizarea revistei; primii doi sunt râmniceni. Tudor Cicu în rubrica „Cartea din Bibliotecă” face scurte prezentări de carte. Domnul Florentin Popescu în ciclul „Locuri și oameni din Buzăul de altă dată” ne poartă într-o paralelă prezent trecut inedită. Elisabeta Boțan ne ține la curent cu literatura spaniolă. Prin rubrica Info Literadura prezentăm evenimente culturale care au loc la diferite instituții de cultură din județ.

MV.Credeți că literatura română e dominată de nuclee?
Teo Cabel.Depinde ce înțelegem prin nucleu. Nuanțele fac o diferențiere substanțială de receptare a realității. Este un subiect generos, dar alunecos, poate deveni steril.Nume consacrate ale literaturii generează energii pozitive, emulative. Așa ar trebui să fie? Mai trebuie să fie așa? Nuclee ar putea fi considerate și unele reviste literare cu întreaga efervescență din jurul lor.

MV.Provincie sau București?
Teo Cabel. Amândouă. Provincia este cel mai bun pat germinativ și are potențial uriaș. Bucureștiul are șarmul și prestanța sa. Există după cum se vede și din sursele de pe internet o colaborare intensă București- provincie și invers. Editorial Bucureștiul încă domină. Efervescență editorială este și la Iași, Timișoara, Cluj, Constanța, Craiova. Dau doar câteva exemple, fără să fac reclamă niciunei edituri.

MV.Poate deveni un scriitor din provincie cunoscut?
Teo Cabel. Da, poate! Orice scriitor poate deveni cunoscut, nu contează de unde provine. Cu o condiție, să fie scriitor! Istoria literară are o cazuitistică imensă vorbind chiar și din prezent.

MV.Ce experiență aveți după acești primi ani ai revistei Literadura?
Teo Cabel. Experiența frumoasă și interesantă a colaborării. Unii nu zic nimic, dar așteaptă să îți rupi gâtul. Chiar dacă văd că faci ceva greșit nu îți spun. Este și o călire. Îi apreciez pe cei care îmi spun în față. Dl Florentin Popescu m-a criticat de multe ori la telefon semnalându-mi aspecte incorecte. Și tu mi-ai semnalat ceva și am remediat. Am dezvoltat relații cu scriitori din toată țara și din afara ei. Nu dau nume pentru că lista este destul de lungă și onorantă pentru noi. Repet, curioșii se pot convinge citind revista. De multe ori, consultarea cu poetul Suditu Costel, alături de care am înființat revista, a avut efecte benefice în prezentarea și realizarea revistei. Doi ani cred că abia acum deschid un adevărat orizont pentru noi. O revistă nu se afirmă ușor, mai ales în provincie. Un număr îl faci. Contează cum le faci și pe următoarele. Cred că nu trebuie să complici lucrurile. Ele sunt simple. Dacă știi, le faci. Dacă nu, întrebi. Mai este și viziunea, intuiția. Uneori primești ajutor.

MV.La ce lucrați acum?
Teo Cabel.La ce lucrez? La un volum de poezii. Nu am găsit un titlu, dar nu o să fac o ședință de brainstorming pe Facebok. Mai am în pregătire volumul doi de la Prezențe în agora literară. Cronici publicate în reviste: Argeșul, Spații Culturale, Sintagme literare.

MV.Litera 13 a fost alături de Literadura încă de la lansare. Pe când un eveniment la Brăila?
Teo Cabel.Da, Litera 13 a fost pentru mine o bucurie. Din punctul meu de vedere, Litera 13 are activitate culturală, nu doar literară, la Brăila. Ceea ce spun eu poate suna subiectiv, dar așa văd lucrurile. Așteptăm în continuare texte de la brăileni.Proiecte pentru Brăila am avut, a fost aproape de realizare unul în primăvară, dar anumiți factori independenți de noi au întârziat acest fapt. Sper să realizăm un astfel de proiect, cât de curând.

MV.Un gând pentru cititori?
Teo Cabel.Cei care își fac timp să citescă o fac din pasiune. Citind poți descoperi lumea în alte ipostaze. Deschizând fereastra în fiecare zi, la aceeași cameră, aerul nu este niciodată la fel. Și peisajul se schimbă mereu, de la o zi la alta. Toți învățăm să citim. Când alegem ce să citim și cât, este o opțiune personală. Dacă nu citești o carte tipărită, nu vei citi nici pe internet. Este adevărat că cititorul înrăit caută mirosul de tuș, foșnetul foii. Bunica mea avea o vorbă: Foamea vine mâncând.

Mulțumim!

 

Autor Mihai Vintilă 10 Septembrie 2018, 12:01 Interviu
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Viorel 10 Septembrie 2018, 14:46

    Felicitări, LITERADURA, pentru conținutul de înaltă ținută literară! Succes mai departe! Mult mai departe!

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii