Braila: Targul national apicol, la a doua editie

De Alexandrina Iordache 29 Martie 2013, 17:53 In Obiectiv Braila
Pe 28 martie 2013, la ora 9,00,  s-a deschis la Braila Targul national apicol, editia a II-a, el urmand sa se desfasoare si in ziua de 29 martie 2013 cu program zilnic: 9,00 - 18,00.

Targul n-a beneficiat de obisnuita festivitate de deschidere pentru ca, dupa cum imi spunea dl. Florin Ionescu, cunoscut crescator de albine brailean, deschiderea Targului n-a fost onorata de nici-un reprezentant al Primariei Braila desi aceasta autoritate locala figura ca organizator.

Targul este deschis in parcarea Primariei, in capatul Bulevardului Independentei. Aici expun, in corturi amenajate, produse apicole, utilaje si echipamente romanesti specifice acestei activitati, un numar de peste 40 de producatori, marea majoritate din tara.

Astazi, 29 martie 2013, a doua zi a targului, numai 3 producatori braileni erau prezenti in targ. Este adevarat ca si conditiile atmosferice a fost una din cauzele numarului redus de exponanti. Producatorii braileni ar trebui sa aibe curaj sa-si promoveze produsele la astfel de targuri mai ales cand ele au loc la ei acasa, spunea dl. Florin Ionascu, organizator si exponant in targ.

Frigul si lipsa de interes a autoritatilor locale au trecut aproape neobservate de participantii la targ. Brailenii au manifestat un interes deosebit fata de produsele expuse lucru care arata ca intre cetateni si Primarie exista o ruptura de comunicare.

In targ expun producatori, de miere dar si de echipamente, din toata tara. Am vazut exponanti din Bucuresti, Iasi, Bistrita, Constanta, Vrancea, Ploiesti, Brasov, Blaj ca sa enumar numai cativa.

Targul fiind cu vanzare multi braileni au achizitionat produsele expuse: miere, propolis, polen sau produse pe baza de miere cum ar fi creme, siropuri de fructe, bomboane, ceara, sapun etc. Si echipamentele au fost cautate de braileni. Se gaseau expuse: echipamente de protectie, centrifugi, masini de descapacit, banc de descapacit, dozatoare miere, stupi, rame, faguri artificiali si alte echipamente apicole.

Orice targ care se respecta are, prin grija organizatorilor, un pliant in care gasesti date referitoare la exponante si exponanti. Targul apicol de la Braila, din cauza fondurilor insuficente, nu a beneficiat de un astfel de pliant. Cu toate acestea, si a lipsei de interes a Primariei Braila, dupa cum spuneam, organizarea Targului a fost apreciata de expozanti. A fost apreciat efortul dlui Florin Ionescu care s-a dovedit un bun organizator.

Reprezentantii firmei "Ovisan Import Export" din Ploiesti, care avea expuse utilaje si echipamente apicole, s-au declarat foarte multumiti de organizare pe care au apreciat-o ca fiind mult mai buna ca anul trecut. Acestia au participat la toate targurile apicole desfasurate in tara si mi-au spus ca dl. Florin Ionescu este un profesionist si in ceea ce priveste organizarea unui astfel de targ. De asemenea, s-au declarat multumiti de vanzarile facute si mai ales de interesul brailenilor. Aceasta firma spera ca si anul viitor va fi organizat la Braila un astfel de targ, caz in care vor raspunde cu placere invitatiei de a participa.

Un alt exponant, dl. Samuel Gavrila, din Cumpana, Constanta, in standul caruia erau expuse miere si diverse produse apicole, foarte frumos prezentate si etichetate, a avut numai cuvinte de lauda legate de organizare. Datorita interesului deosebit manifestat de braileni a fost nevoit ca sa mai aduca marfa pentru a raspunde solicitarilor.

Am discutat in targ si cu reprezentantul firmei APIS din Blaj, firma distribuitoare de masini de descapacit, centrifuge si alte echipamente apicole. Tocmai vanduse o centrifuga si-i dadea cumparatorului explicatiile necesare. Mi-a spus ca din cauza timpului nefavorabil si a unei defectiuni la masina, intervenita pe traseu, a fost nevoit sa se intoarca din drum si a ajuns in Braila in seara zilei de 28 martie a.c., deci pentru ei era prima zi de targ. Cu vorba domoala, ardeleneasca, s-a declarat multumit de organizarea targului si de vanzarile facute pentru ca, cea la care asistasem, nu era prima pe ziua de azi. Si era numai ora 11,00 iar targul se incheia la ora 18,00. Firma a participat la toate targurile apicole iar dupa incheierea targului din Braila mergeau la Galati pentru a participa, sambata si duminica, la targul organizat de vecinii nostri.

Pe langa produsele sau echipamentele apicole in targ erau expuse si puteau fi achizitionate si produse alimentare traditioale cum ar fi: carnati, alte preparate din carne, dulciuri.

 

Autor Alexandrina Iordache 29 Martie 2013, 17:53 In Obiectiv Braila
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii