Atelierul de creaţie POVESTEA MĂRŢIŞORULUI

De Frimu Ghinea 05 Martie 2019, 18:07 Galati

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în parteneriat cu Grădiniţa cu Program Prelungit „Croitoraşul cel Viteaz” Galaţi, organizează miercuri, 06 martie 2019, începând cu ora 10, atelierul de creaţie intitulat "POVESTEA MĂRŢIŞORULUI".

Tradiţia mărţişorului, la români, s-a păstrat până astăzi, în diverse datini, credinţe sau tradiţii populare. Fiind cunoscut în popor şi sub denumirea de mărţiguş sau marţ, mărţişorul este considerat vestitorul primăverii, un simbol al prieteniei, oferit doamnelor şi domnişoarelor.

Şnurul bicolor, alb şi roşu, alcătuieşte „funia” împletită de Baba Dochia, ce leagă iarna şi vara, lumina şi întunericul, frigul şi căldura. În trecut, acest şnur era purtat atât de fete cât şi de băieţi, până când apăreau primele semne ale primăverii. Atunci, mărţişorul era legat de o floare, de un pom înflorit sau era aruncat în direcţia de unde veneau păsările migratoare, cu speranţa unui nou început, în care toate relele vor pleca cu păsările iar oamenii vor rămâne cu cele bune şi luminoase.

Atelierul de creaţie propus copiilor, doreşte să transmită şi să păstreze povestea mărțișorului astfel încât cei mici să înţeleagă că nu trebuie să fie o obligaţie ci o bucurie, un prilej, în prag de primăvară, de a meşteri şi oferi „mici opere de artă”, numai bune de purtat la piept. (muzeograf Ionela Daniela Antohe)

Activitatea se va desfăşura la Grădiniţa cu Program Prelungit „Croitoraşul cel Viteaz” Galaţi, str. Drumul Viilor, 36bis, bloc U3, U4.

 

 

Autor Frimu Ghinea 05 Martie 2019, 18:07 Galati
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii