Mesaje preventive: Rolul autoprotecției în prevenirea victimizării

De IPJ Braila 20 August 2018, 21:06 Fapt divers

foto mesajeAstăzi, poliţiştii brăileni le vorbesc adolescenţilor despre rolul autoprotecţiei în prevenirea victimizării.

Victima este persoana care suferă daune morale, fizice sau materiale în urma unei infracţiuni. În plus, în urma unui astfel de eveniment, victima poate experimenta stări diverse – teamă, ruşine, confuzie, stres posttraumatic etc.

Tinerii fac parte din categoria persoanelor cu o vulnerabilitate victimală crescută din cauza particularităţilor comportamentale și de vârstă: posibilități fizice și psihice slabe de apărare, capacitatea redusă de a anticipa propriile reacţii şi pe ale altora, de a discerne între intenţiile bune și rele ale celor din jur şi de a înţelege consecinţele unor acţiuni, sinceritatea sentimentelor şi intenţiilor, lipsa experienţei sociale etc. Datorită acestor caracteristici ei pot fi pot fi ușor înșelaţi, minţiţi şi chiar constrânși să comită acte ale căror consecinţe negative nu le pot prevedea.

Victima are un rol foarte important în identificarea autorului unei infracțiuni. La prima vedere, s-ar putea spune că nimeni nu poate relata mai bine decât victima despre actul infracţional îndreptat împotriva ei, însă emoţiile pe care aceasta le încearcă într-o astfel de situaţie îi pot afecta percepţia asupra realităţii. Iar dacă la emoţii se adaugă lipsa de experienţă, ca în cazul minorilor, atunci identificarea autorilor devine mult mai dificilă.

De aceea, este foarte important ca adolescenţii să conştientizeze importanţa luării unor măsuri de prevenire a situaţiilor care i-ar putea aduce în postura de victime ale unor evenimente neplăcute.

Autoprotecţia trebuie avută permanent în vedere de fiecare individ, indiferent de vârstă. Astfel, putem vorbi despre evitarea locurilor periculoase (izolate, frecventate de persoane dubioase), evitarea companiilor îndoielnice şi a afișării cu obiecte de valoare, ignorarea persoanelor - cunoscute ori străine - care sunt agresive verbal, mai ales noaptea sau în locuri retrase etc.

Există situaţii în care pericolul nu poate fi evitat total. În asemenea cazuri, trebuie adoptate unele măsuri pentru a reduce cât mai mult efectele infracţiunii.

Astfel, dacă vorbim despre tâlhării, este esenţială păstrarea pe cât posibil a calmului şi renunţarea la obiectele vizate de agresor, pentru că, în caz contrar, acesta ar putea recurge la acte grave de violenţă fizică. De asemenea, e important ca victima să reţină cât mai multe lucruri despre agresor - cum arată, cum e îmbrăcat, dacă are semne particulare, astfel încât, IMEDIAT după ce fapta s-a consumat, să anunţe poliţia, apelând 112 şi să ofere toate detaliile care pot ajuta la prinderea infractorului.

În cazul ameninţărilor cu acte de violenţă venite din partea unor persoane cu comportament agresiv, poate fi aplicată regula întrebărilor naive de genul: ”de ce?”, ”când?”,”sigur  despre  mine  este  vorba?”. Aceste întrebări urmăresc prevenirea escaladării conflictului prin atragerea agresorului într-o conversație care să-l detensioneze.

 

Autor IPJ Braila 20 August 2018, 21:06 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii