Un brăilean de 73 de ani păcălit de o tânără. Paguba 240 de lei

De IPJ Braila 29 Iulie 2019, 19:58 Fapt divers

Joi, 25.07.2019, un brăilean, în vârstă de 73 de ani, a cerut ajutorul poliţiştilor după ce o tânără, care l-a ajutat să-şi ducă în casă cumpărăturile, i-ar fi furat din portofel suma de 240 de lei.

Bătrânul le-a relatat poliţiştilor că joi dimineaţa, în timp ce se întorcea de la cumpărături, a fost abordat de o tânără, pe care cunoştea din vedere, aceasta oferindu-se să îl ajute să ducă în casă cumpărăturile.

Fără a bănui intenţiile fetei, bătrânul a acceptat, şi chiar i-a oferit o mică sumă de bani, drept răsplată. Acesta a omis, însă, să pună într-un loc sigur portofelul, lucru de care „binevoitoarea” nu a ezitat să profite. Tânăra a plecat în grabă din apartament, având asupra sa portofelul,din care a sustras suma de 240 de lei şi l-a aruncat pe scări, de unde l-a recuperat păgubitul.

Vârstnicii, ţintele preferate ale infractorilor

Pentru a proiecta mecanisme eficiente de intervenție preventivă cu adresabilitate spre această categorie de persoane, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității a realizat, în cursul anului 2018, studiul „Infracționalitatea îndreptată asupra vârstnicilor. O perspectivă victimologică”. Prin intermediul acestuia şi-a propus să identifice și să descrie tipurile de infracțiuni față de care populația vârstnică este cea mai vulnerabilă, contextul producerii acestora, modurile de operare și mecanismele folosite cu predilecție în aceste tipuri de infracțiuni, factorii de risc și profilarea din punct de vedere socio-cultural a segmentelor cele mai vulnerabile din cadrul acestei categorii de populație.

Studiul a relevat, printre altele, faptul că bătrânii, ca și grup țintă, reprezintă un grup de populaţie cu risc ridicat de victimizare, deoarece vulnerabilităţile acestora sunt bine cunoscute de infractori. Aceştia știu că bătrânii sunt naivi și îi reperează ușor, deoarece bolile și vârsta înaintată sunt vizibile în aspectul lor fizic. Printre cei mai vulnerabili la victimizare sunt vârstnicii care îndeplinesc un cumul de condiții: trai în singurătate, afecțiuni multiple și vârsta considerabilă.

 

Autor IPJ Braila 29 Iulie 2019, 19:58 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii