Attila KORODI : Reincepe programul Casa Verde

De Mihai Vintilă 21 Mai 2014, 09:48 Energie Verde
Attila KORODI, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, a susținut în 20 mai o conferință de presă ce a avut ca temă prezentarea stadiului actual al  Programului CASA VERDE, precum și a celorlalte programe derulate de MMSC, prin Administrația Fondului pentru Mediu. Prezentăm, în continuare, discursul susținut de ministrul Attila KORODI, în cadrul  conferinței: 
 
“Bună ziua, bine ați venit! 
Încă de la preluarea acestui mandat am anunțat că una dintre prioritățile mele o reprezintă deblocarea și finalizarea anumitor programe derulate de Ministerul Mediului care, din varii motive se află, în prezent, blocate în anumite faze.
 
Într-o astfel de situație se găsește și programul Casa Verde, despre care vom vorbi astăzi. După cum probabil unii dintre dumneavoastră vă aduceți aminte, chiar eu am lansat acest program, la sfârșitul anului 2008, în primul meu mandat de ministru al  Mediului. Este vorba de un program la care țin foarte mult și care s-a bucurat, la vremea  respectivă, de o importantă susținere din partea autorităților, a societății civile și a  opiniei publice. 

Așadar, în sesiunea de depunere a dosarelor deschisă în perioada 01 iunie – 15 iulie  2011, au fost depuse un număr total de 23.938 de dosare. Dintre acestea au fost analizate 14.162 de dosare, iar 9.776 sunt încă în curs de analiză. Am decis să fie  analizate urgent și aceste dosare. 

Chiar în acest moment, analiza şi evaluarea dosarelor depuse se derulează în ordinea  sosirii lor la Administraţia Fondului pentru Mediu, de la agenţiile locale pentru protecţia  mediului. 

Listele cu proiectele aprobate şi cu cele respinse vor fi afişate pe site-ul AFM, conform  Ghidului de finanţare. Pot să vă spun că, din dosarele analizate, 11.509 au fost acceptate si 2.653 au fost respinse.  
 
Astfel, pentru 5.674 de beneficiari, contractele au fost semnate în 2011 și 2012, iar în  acest moment sunt în curs de plată. Dintre acestea, până în prezent au fost decontate un număr de 5.347 cereri în valoare totală de 32,2 milioane lei.  Pentru restul de 5.835 de beneficiari, contractele se vor semna începând de săptămâna aceasta. Toți solicitanţii vor fi contactaţi de către autoritățile din teritoriu, în vederea contractării. 

Asta înseamnă că, din programul Casa Verde aflat în derulare, anul acesta vom  contracta finanțări pentru 13.000 de cetățeni. 

Așa cum prevede regulamentul, contractul de finanţare nerambursabilă intră în vigoare  la data semnării acestuia de către părţile contractante şi este valabil până la finalizarea proiectului, dar nu mai târziu de 12 luni de la data semnării. Obiectivul nostru este ca un număr cât mai mare de beneficiari să obțină finanțarea. Suntem conștienți că, din cauza intervalului mare de timp în care programul a stagnat, vor exista și anumite discrepanțe. 

Așadar, vom întâlni cu siguranță foare multe cazuri în care proiectul inițial nu va mai corespunde cu nevoile beneficiarilor, sau cu soluțiile tehnologice ale pieței. 

Tuturor celor care doresc să modifice sau să redimensioneze proiectul le vom oferi  această posibilitate. Fiecare caz va fi tratat individual, astfel încât eficiența pentru fiecare sistem instalat să fie maximă. 

Vorbim despre un program care, pe lângă beneficiile clare de protecție a mediului și reducere a consumului de energie termică, aduce un avantaj cert direct în buzunarul beneficiarilor, tradus prin reducerile facturii pentru încălzire. 

La momentul lansării programului, în 2008, vorbeam despre o economie de până la 30% la încălzire și până la 60% la apa caldă pentru beneficiarii programului. Astăzi, având în vedere că tehnologiile disponibile sunt mult mai performante, aceste reduceri de costuri  vor fi, cu siguranță, mai mari. 

Referitor la viitorul programului Casa Verde, dorința mea clară este ca acest program să continue. După ce vom finaliza toate dosarele aflate în analiză, vom decide când anume  vom putea lansa un nou apel de proiecte. Nu pot să vă spun încă cu certitudine dacă  vom avea un nou call anul acesta, sau dacă vorbim de anul viitor. Acest lucru depinde  de programarea finanțărilor aflate în curs, dar și de rata încasărilor la Fondul de Mediu. Cert este însă că Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, prin Fondul de Mediu,  dispune de resursele pentru a finanța investiții în beneficiul mediului și al cetățenilor.  În acest context putem vorbi și despre alte tipuri de proiecte, cum sunt cele pentru  construirea infrastructurii de mediu: reţele de apă curentă și canalizare, staţii de epurare. 

În momentul de față, avem în derulare 177 de proiecte de apă și canalizare pe întreg teritoriul României, aflate în diferite stadii de implementare. Valoarea totală a acestor proiecte este de aproximativ un miliard de lei, din care 305 milioane reprezintă valoarea bugetului pe 2014 pentru proiectele de apă și canalizare aflate în derulare.  
 
În plus, avem capacitatea ca anul acesta, prin contractarea unui credit de angajament  de 300 milioane de lei, să mai finanțăm încă aproximativ 70 de noi astfel de investiții. Aceste proiecte sunt deosebit de importante deoarece ele au un dublu efect: ridică  gradul calității vieţii în comunităţi şi contribuie la dezvoltarea acestora, creând locuri  de muncă – o parte din ele stimulează și creşterea numărului de locuri de munca „verzi”. 

Mai mult decât atât, ținta României, agreată cu Comisia Europeană, în ceea ce privește procentul de conectare la apă și canal a gospodăriilor româneşti, trebuie sa se apropie  de sută la sută. 

Așa cum spuneam, obiectivul nostru este să finalizăm toate proiectele aflate în curs  de implementare. Tocmai de aceea fac un apel către beneficiari, către autoritățile locale, să respecte procedurile și să înainteze cât mai rapid către noi cererile de tragere. Mă voi asigura personal că ele sunt soluționate foarte rapid, iar întârzierile nu vor fi tolerate. 

În ceea ce privește noile proiecte, avem deja în curs de elaborare o strategie pe termen mediu cu privire la proiectele pe care urmează să le finanțeze Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, prin Administrația Fondului pentru Mediu. Vom realiza analize şi studii în baza cărora să identificăm exact nevoile pe care comunitățile locale le au, astfel încât să putem propune proiecte cu impact pozitiv asupra unui număr cât mai mare de cetățeni”. 

 

Autor Mihai Vintilă 21 Mai 2014, 09:48 Energie Verde
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii