Capcanele... lexiconului

De Jenică Chiriac 15 Ianuarie 2017, 18:59 Editorial

În vorbirea unor confrați dintre cei care se consideră erudiți se strecoară adesea expresii, cuvinte, sintagme de a căror înțeles exact nu au cunoștință.

Spre pildă, utilizarea cuvântului fortuit este confundat cu forțat, imperativ. Confuzia vine de la sonoritatea cuvântului, având asemănări de pronunție. În realitate, cuvântul înseamnă: „venit pe neașteptate, neprevăzut, întâmplător, inopinat”. Caz fortuit înseamnă „eveniment independent de culpa unei persoane”.

Alt cuvânt ce revine în dezbaterea din ultima perioadă este „colaps”, cu sensul de „prăbușire economică, faliment”. Se spune: „sistemul de pensii este în colaps”. Formularea nu este neapărat eronată, chiar dacă, în sine, afirmația nu este întrutotul adevărată, având darul de a panica persoanele de vârsta a treia. O anume observație se impune: „colapsul” are pe puțin șapte sensuri, dintre care cel mai important este medical, însemnând „insuficiență circulatorie periferică”.

Am avut ocazia să aud folosirea cuvântului „scolastic” în sensul de „școlar”, „școlărime”. Aici confuzia este gravă. Termenul „scolastic” desemnează un „sistem filosofic apărut în Evul Mediu, care se baza pe dogmele Bsericii Catolice și se caracteriza prin raționamente abstracte și artificii logice”.

Aduc în atenție cuvântul „hilar”. La prima vedere oricine va răspunde că înseamnă ceva care provoacă râsul, hazliu. În realitate, „hilar” aparține hilului, care se referă la hil. Iar hilul este o „porțiune pe suprafața unui organ, unde vasele sangvine și nervii pătrund în țesutul spongios”, departe de a ne face să râdem Este adevărat că dicționarele acceptă și sensul specific „ilarului”, ori a „ilariantului” (precum și „ilaritatea”), adică ceva care provoacă râsul general, hazliu, Cum „ilaritatea” este „explozie generală de râs, provocată de ceva amuzant, caraghios, ridicol”.

În fine, „eufemismul”, în sensul său strict descrie un cuvânt sau expresie care înlocuiește un cuvânt sau o expresie neplăcută, jignitoare, sau obscenă.

N.A. Definițiile citate au fost preluate din DEX

 

Autor Jenică Chiriac 15 Ianuarie 2017, 18:59 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii