Politicienii români ţin cu băncile în privinţa creditelor in franci elveţieni ?

De Mihai Vintilă 21 Octombrie 2014, 11:38 Editorial

Cu toate că mai multe state europene au luat măsuri pentru convertirea creditelor din franci elveţieni în euro sau moneda locală, cu toate că există o directivă europenă în acest sens politicenii români nu fac decât să piardă timpul şi banii românilor.

Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor discută şi nu mai termină despre acest subiect. Normal ar fi fost ca acesta să ajungă în plen şi se pare că va ajunge în curând. Bancherii fac în tot acest timp un lobby puternic pentru ca o astfel de reconversie a creditelor în lei să nu aibă loc sau dacă s-ar face să fie doar în folosul lor.

Mai mult decît atât o serie de bancheri fac afirmaţii nefondate cum că o astfel de lege ar falimenta băncile. Pe de altă parte OPC si persoanele fizice câştigă pe bandă rulantă procesele pentru comisioanele de acordare, de întreţinere ( sau lunar sau administrare ori cum banca a avut inspiraţia a le numi ) iar în ultimul rând încep să piardă la primele instanţe şi procesele pe denominarea francilor elveţieni.

”Dacă asta se întâmplă, dacă o lege va permite o astfel de conversie, moneda locală se va prăbuşi precum celebrul boxer Rocky în prima rundă a meciului, la începutul filmului. Deprecierea leului va fi de aproximativ 20%, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 – 10 miliarde euro.(…) Dacă vrem să eliminăm acest risc trebuie să avem o altă platformă de discuţii în următorii 2 – 3 ani, dar dacă vrem să facem asta săptămâna viitoare vom avea turbulenţe serioase în mediul economic din România” afirmă plin de tupeu Tomas Spurny, preşedintele executiv al Băncii Comerciale Române (BCR) iar Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank spune “Creditele în CHF sunt pe termen lung şi cred că de acum, când cursul este fix la 1,2 CHF/euro, potenţialul va fi mai bun când economia europeană se va îmbunătăţi. Sincer, cred că în doi ani va fi 1,35-1,4 CHF/euro. Recomand clienţilor să-şi păstreze creditele în CHF pentru că nu poate fi mai rău de atât, dar există un mare potenţial pentru îmbunătăţire”.Asta în condiţiile în care banca sa, OTP, a trebuit să facă reconversia tuturor creditelor în franci în Ungaria, ţara mamă. Cum s-ar spune voi proştii de români plătiţi că sunteţi buni de plată.

Chiar Eugen Nicolăescu, vicepreşedintele Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor recunoaşte că “Este clar că vorbim despre declaraţii care nu se bazează pe nimic, nu au niciun fundament economic, au numai un iz demagogico-politic care i-ar putea influenţa doar pe cei care sunt mai slabi de înger. Aceste declaraţii, care nu au legătură cu realitatea, ci cu traficul de influenţă, nu pot fi luate în seamă de cineva”.

În tot acest timp BNR doarme sub înţeleapta tăcere a guvernatorului Mugur Isărescu.

Aflat în centrul luptei contra băncilor avocatul Piperea si alături de el alţi avocaţi, caută să demonstreze cu documente că toată acestă împingere a clienţilor spre franci elveţieni s-a făcut conştient doar pentru ca băncile să încaseze câţi mai mulţi bani, cât mai multe comisioane.

După pierderi de procese, după oprobiul public unele din bănci încearcă abordări diverse precum Raiffeisen care a solicitat ea conversia unui credit în franci dar după o metodologie care ar fi îndatorat şi mai tare consumatorul.

Alte bănci au început curăţenia vânzând din creditele în franci fie spre alte firme din grup special create în a gestiona astfel de probleme fie spre companii specializate. Speră astfel să minimizeze pierderile şi să iasă basma curată.

Fiind în campanie electorală nu am auzit nici un candidat să ridice o astfel de problemă. Nu se discută! Vorbim de prostii care nu interesează pe nimeni iar adevăratele probleme nu sunt discutate.

Oare politicenii români ţin cu băncile în privinţa creditelor in franci elveţieni ?

 

Autor Mihai Vintilă 21 Octombrie 2014, 11:38 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Nelu Nicu Ghita 23 Octombrie 2014, 16:17

    Ma intreb cum de nu ia UE nici o masura impotriva Elvetiei. Despre politicienii romani,...`niste nenorociti`.Din pacate UE nu mai este o optiune pozitiva nici pentru vechile state din UE.

  2. stefanut 25 Octombrie 2014, 15:53

    Ce masuri sa ia hotii de politicieni daca ei au luat credite din afara tarii cu dobanda de 2-3%?D-na ANA BIRCHALL are cateva milioane de dolari imprumutati din afara tarii si se face la toate posturile tv k tine cu romanii dar prea putin o intereseaza!Se termina acum campania electorala si nu mai vedem nici un politician sa vb despre credite...vor incepe doar cu maririle de taxe si impozite care vor incepe din 2015 si care vor afecta tot pe noi romanii de rand nu pe patroni si bogatasi...asa k la vot sa punem stampila pe toti sa nu se supere nici unul pew noi k indiferent cine o sa castige tot nimic pt noi nu o sa faca!

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii