Mitul economiei comuniste care duduia! Explicații pentru proști. Date 2017-1989

De Mihai Vintilă 13 Noiembrie 2018, 20:46 Editorial

Mitul economiei comuniste care duduia se menține și acum la aproape 30 de ani de la căderea acestuia. Este întreținut cu perseverență de tot felul de semidocți care nu știu nimic despre economie dar care zic ei că o duceau mai bine atunci! Uită săracii iernile petrecute în frig, lipsa mâncării, tăierile repetate de curent, cele două ore imbecilizante de program tv, mizeria propagandistică din presă, cozile nelipsite dar înjură capitalismul actual. Fac nazuri la supermarket când aleg din cele peste 20 de tipuri de pâine și înjură ecomomia care nu produce cică nimic. Evident că nu află de succesele economice românești la televiziunile de mâna a cincea pe care le urmăresc sau la TVR care face orice numai informare publică nu.

Să prezentăm datele seci pentru cei care mai vând încă mitul economiei comuniste!

1989

PIB - 53,6 miliarde USD
PIB - 800 miliarde lei
Faţă de 1988 economia a scăzut cu 5,8%.

Structura economiei în 1989: 14,5% agricultură, 46% industrie, 5,5% construcţii, restul comerţ şi servicii.

8,3 milioane de salariaţi.
salariu mediu brut 3500 lei
salariu mediu net 3000 lei
la cursul oficial = 200 USD.

Exporturile 10,5 miliarde USD.
Importurile 8,5 miliarde USD.
Excedent comercial: 2 miliarde USD.


2017

PIB - 211,8 miliarde USD
PIB - 856,3 miliarde lei
Față de 2016 economia a crescut cu 7,0%.

Structura economiei în 2017: industrie 24,2%; comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante 18,7% ; agricultura, silvicultura şi pescuitul 4,4%.

4,85 milioane de salariați
salariu mediu brut 3662 lei
salariu mediu net 2629 lei
la cursul oficial 641 USD

Exporturile 62,6 miliarde USD.
Importurile 75,6 miliarde USD.
Deficit comercial: 13 miliarde USD

După cum se vede jumătate din numărul de angajați de azi produc de patru ori mai mult decât în vremurile așa zis luminoase! Dacă scădem din cei 4,85 milioane de salariați cei aproape un milion de bugetari vedeți în fapt cât de productiv a devenit angajatul român comparativ cu frunza care se tăia la câini în comunism!

Dacă ne uităm la exporturi deja îi apucă durerea de cap pe marii apologeți ai economiei comuniste! Acum exportăm 62,6 miliarde de USD comparativ cu doar 10,5 miliarde în vremea lor de haur! Imensă diferență! Chiar și salariații sunt mai bine plătiți acum decât atunci!

Ce uită cântătorii comunismului românesc este că acum România e conectată la problemele lumii, la inovențiile ei, că fii și ficele lor au șansa de călători liber în peste 150 de state, fără vize!, fără a cerși un drept fundamental. Acum se poate gândi și acționa liber, opiniile sunt diverse și spectaculoase.

Pentru că minciuna are picioare scurte recomand nostalgicilor un drum dus spre Coreea de Nord. În fond acolo economia duduie, magazinele sunt pustii dar toată lumea merge la mare în concediu, se cântă frumoasele cântece patriotice. Limba va fi o problemă dar cum sunt oameni muncitori, spirite revoluționare dedicate comunismului sunt sigur că o vor învăța! Propagandă tovarăși!

Noi, ăștia capitaliști, ne uităm pe net. Noi suntem cu Black Friday!

 

 

Autor Mihai Vintilă 13 Noiembrie 2018, 20:46 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii