Alba Iulia dincolo de fastul paradei militare

De Alexandrina Iordache 05 Decembrie 2014, 19:32 Editorial

primaria Alba IuliaAlba Iulia - capitala Marii Uniri, un oras încarcat de istorie, un oras frumos, cu o viata culturala bogata, cu oameni ospitalieri, fara câini vagabonzi, cu soferi care acorda prioritate pietonilor chiar daca acestia nu au pasit înca pe trecere, un oras pe care îl îndragesti si în care ai vrea sa revii.

Am fost de mai multe ori în Alba Iulia dar a fost prima data când am particiarborare tricolorpat la manifestarile dedicate sarbatoririi Zilei Nationale. Alba Iulia si-a întâmpinat vizitatorii pregatita pentru sarbatorile de iarna si Ziua Nationala cu ghirlande de lumini si multe, foarte multe steaguri tricolore. O adevarata atmosfera de sarbatoare.

Desfasurate în cadrul evenimentului ”Festival de România”, în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie 2014, manifestarile dedicate sarbatoririi a 96 de ani de la Marea Unire au debutat sâmbata 29 noiembrie 2014 cu deschiderea Parcului Sarbatorilor de iarna în Piata Cetatii si s-au încheiat în seara zilei de 1 decembrie cu un foc de artificii tricolore.

In perioada mentionata au avut loc concerte ale unor trupe renumite, spectacol de muzica populara, depuneri de coroane, parada militara de 1 Decembrie etc. Au fost asa de multe evenimente ca nu puteai participa la toate, unele din ele - cum ar fi parada militara - puteau fi vazute mai bine la televizor decât la fata locului.
parada militara Alba Iulia
Cele mai multe evenimente s-au desfasurat în latura de vest a Cetatii Alba Carolina. Aici a avut loc duminica 30 noiembrie, într-un cadru festiv, arborarea Drapelului National.

In aceeasi zi, am participat la depunerea de coroane din partea ”Fundatiei Alba Iulia 1918 pentru Unitatea si Integritatea României”, la statuia lui Mihai Viteazul amplasata în fata Bisericii Sf. Treime din Maieri II. Biserica - monument istoric - a fost construită între anii 1713 - 1715 din materialele recuperate în urma demolării Mitropoliei Ortodoxe a Bălgradului şi a Arhiepiscopiei Ţării Ardealului ctitorită în anul 1597 de către Mihai Viteazul, domnul Ţării Româneşti pentru locuitorii din Transilvania şi care a fost dărâmată de autorităţile habsburgice la începutul secolului al XVIII-lea, dupa cum precizeaza inscriptia, daltuita în piatra, aflata chiar pe peretele exterior al bisericii.

statuia Mihai viteazulProgramul Zilei de 1 Decembrie a cuprins depuneri de coroane la Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul. Aici, în prezenta oficialitatilor locale si judetene, au fost depuse cele mai multe coroane: din partea presedentiei, guvernului, Camerei deputatilor, Senatului, a institutiilor locale si judetene, din partea unor organizatii si asociatii.

La statuia generalului Constantin Prezan, aflata în Piata Cetatii, un grup de cadre militare în rezerva din Alba Iulia a depus o coroana de flori si a organizat, în prezenta unei rude, un moment de evocare a personalitatii si activitatii generalului.
 
Depuneri de coroane aCatedrala Incoronarii Alba Iuliau fost si la statuile regelui Ferdinand si ale reginei Maria, statui amplasate în fata Catedralei Reîntregirii Neamului cunoscuta si sub numele de Catedrala Incoronarii. In 15 octombrie 1922 aici au fost încoronati regele Ferdinand si regina Maria ca suverani ai României Mari.

La Te Deum-ul oficiat în catedrala Incoronarii, catedrală a Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, a participat si Klaus Iohannis, presedintele ales, care a citit rar, ca la gradinita, un discurs adresat românilor si a asistat apoi, în tribuna oficiala, la parada militara.

A fost o atmosfera de sarbatoare greu de descris. Am întâlnit aici oameni de toate vârstele veniti - în grup sau singuri - din toate zonele tarii, multi dintre ei îmbracati în costume nationale, dar si din Chisinau sau din Cernauti, români din afara granitelor tarii care participau si la Congresul Spiritualitatii Românesti. O mare de oameni si de steaguri tricolore.

Podurile de acces în Cetate aveau bolte de beculete iar un brad urias, împodobit cu lumini divers colorate, înconjurat de figurine specifice sarbatorilor de iarna si ornamentele luminoase de pe celelalte cladiri creau, seara când toate luminile erau aprinse, o atmosfera de basm.

In aceasta atmosfera a rasunat sunetul tulnicelortulnicaresele din Avram Iancu din localitatea Avram Iancu. Un grup de patru tulnicarese, îmbracate în costumul specific zonei, au sustinut atât la Poarta a III-a a Cetatii cât si pe treptele Salii Unirii un program muzical la acest instrument.

Organizatorii s-au tinut de cuvânt si nu au politizat manifestarile ocazionate de sarbatorirea Zilei Nationale, acestea desfasurându-se fara discursuri politice. A facut acest lucru însa biserica. Vad ca a devenit o practica ca sa ne fie tinute ”predici” în biserica de oameni politici. Spun oameni politici pentru ca, în cazul de fata, n-am înteles daca dl. Iohannis a fost prezent în calitate de presedinte ales al tuturor românilor si/sau de presedinte de partid cum sustineau gurile rele din urbea Unirii.

Nu am apreciat faptul ca organizatorii au modificat, fata de programul anuntat, orele de începere a unor eveniparticipantimente dar mi-a placut sa descopar si sa vizitez, chiar la intrare în cetate, o expozitie de pictura în ulei, pe sticla si din sticla, quilling si bijuterii în care expozantii erau artisti din Alba Iulia. Erau, de asemenea, prezenti comercianti cu produse de artizanat, suveniruri, steaguri dar si cu vin fiert sau cafea, sucuri, toate la preturi mai piperate ca de obicei.

Am remarcat, de asemenea, multitudinea de steaguri tricolore cu care erau împodobite strazile, institutiile orasului si masinile dar si lipsa acestora, cu mici exceptii, de pe casele oamenilor.

Regret ca au fost evenimente la care nu am putut participa fie din cauza modificarii orei de desfasurare a acestora fie din cauza frigului si a ploii care au însotit, aproape în permanenta, manifestarile.

 

Autor Alexandrina Iordache 05 Decembrie 2014, 19:32 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii