Modificari si completari ale Codului de procedura fiscala aduse prin OUG nr.8/20014

De Redactia 10 Martie 2014, 09:13 Economie

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi aduce în atenţia contribuabililor că în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 151/28.02.2014 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.8/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare.

Prin acest act normativ au fost aduse o serie de modificări şi completări Codului de procedură fiscală, şi anume:

- s-a modificat art. 11 privind secretul fiscal, în sensul că informaţiile referitoare la impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat pot fi transmise oricărui solicitant, cu acordul scris al contribuabilului în cauză.

- s-a modificat art. 49 privind mijloacele de probă, în sensul că organele fiscale pot folosi ca mijloc de probă orice element de fapt care serveşte la constatarea unei stări de fapt fiscale, inclusiv înregistrări audiovideo, date şi informaţii aflate în orice mediu de stocare, precum şi alte mijloace materiale de probă care nu sunt interzise de lege.

Pentru determinarea stării de fapt fiscale, organul fiscal, în condiţiile legii, administrează mijloace de probă, putând proceda la:
- solicitarea informaţiilor, de orice fel, din partea contribuabililor şi a altor persoane;
- solicitarea de expertize;
- folosirea înscrisurilor;
- efectuarea de cercetări la faţa locului;
- efectuarea, în condiţiile legii, de controale curente, operative şi inopinate sau controale tematice, după caz.

- s-a introdus art. 53^1 ce vizează obligaţiile declarative referitoare la rezidenţii altor state membre ale Uniunii Europene (UE). Plătitorii de venituri supuse impozitului pe venit datorat de nerezidenţi au obligaţia să depună o declaraţie privind veniturile plătite fiecărui beneficiar care este rezident al altor state membre ale UE, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat. Contribuabilii rezidenţi ai altor state membre ale UE care obţin venituri din proprietăţi imobiliare situate în România au obligaţia să depună o declaraţie privind
veniturile realizate până în data de 25 mai a anului curent, pentru anul expirat.

- art.56 referitor la prezentarea de înscrisuri este completat cu alin.(6) potrivit căruia ori de câte ori contribuabilul depune la organul fiscal un document semnat de către o persoană fizică sau juridică care exercită activităţi specifice unor profesii reglementate cum ar fi consultanţă fiscală, audit financiar, expertiză contabilă, evaluare, documentul trebuie să conţină în mod obligatoriu şi datele de identificare ale persoanei în cauză.

- a fost abrogat alin.(5) al art. 83 referitor la obligaţia certificării declaraţiilor anuale de către un consultant fiscal. S-a introdus însă posibilitatea contribuabililor de a opta pentru certificarea declaraţiilor fiscale, inclusiv a declaraţiilor fiscale rectificative de către un consultant fiscal care a dobândit această calitate potrivit reglementărilor legale cu privire la organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală şi care este înscris ca membru activ în Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor de consultanţă fiscală.
 
Certificarea declaraţiilor fiscale de către un consultant fiscal reprezintă un criteriu de evaluare în analiza de risc efectuată de organul fiscal în scopul selectării contribuabililor pentru inspecţia fiscală.

- s-au introdus prevederi speciale privind rambursarea TVA, potrivit cărora TVA solicitată la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de TVA cu opţiune de rambursare în sumă de până la 45.000 lei se rambursează de organul fiscal cu efectuarea, ulterior, a inspecţiei fiscale. Această procedură de rambursare nu se aplică:
  - în cazul în care contribuabilul are înscrise în cazierul fiscal fapte care sunt sancţionate ca infracţiuni;
  - în cazul în care organul fiscal, pe baza informaţiilor deţinute, constată că există riscul unei rambursări necuvenite.

- s-a diminuat nivelul dobânzii de la 0,04% la 0,03% pentru fiecare zi de întârziere, pentru neachitarea de către debitor a obligaţiilor de plată la scadenţă. Această dobândă se aplică începand cu 1 martie 2014.

- pentru stingerea creanţelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriţi prin poprire asupra sumelor din conturile bancare. Poprirea însă nu poate fi înfiinţată înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somaţiei.

 

Autor Redactia 10 Martie 2014, 09:13 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii