INS: Tendințe în evoluția activității economice în perioada septembrie-noiembrie 2018

De Redactia 28 Septembrie 2018, 23:54 Economie


- Creștere a activității în comerțul cu amănuntul și creștere moderată în industrie și sevicii
- Relativă stabilitate a numărului de salariați în industrie, construcții și servicii
- Creștere a prețurilor în comerțul cu amănuntul și creștere moderată în industrie și construcții

Tendinţe ale activităţii economice
Soldul  conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS

Industrie prelucrătoare
În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%). Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendinţă de creștere (sold conjunctural +29%), urmată de activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +25%) și de activitatea de fabricare a altor mijloace de transport (sold conjunctural +21%). Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare.
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

Construcţii
Potrivit estimărilor din luna septembrie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului  producţiei  (sold  conjunctural -2%).
Managerii estimează de asemenea, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).

Comerţ cu amănuntul
În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +20%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +14%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%).  
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +23%).

Servicii
Conform estimărilor din luna septembrie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).
În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural 0%).

 

Autor Redactia 28 Septembrie 2018, 23:54 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Muncitorul 29 Septembrie 2018, 14:08

    Întradevăr, stăm bine când vine vorba de cifre pe anumite segmente. Din păcate la capitolul inflație nu prea. Alimentele se scumpesc, robor-ul crește.

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii