Barometrul Industrial: Avântul a scăzut în industrie in aprilie 2017

De Frimu Ghinea 23 Mai 2017, 11:28 Economie

În aprilie, creșterea în industrie și-a pierdut o bună parte din elanul puternic pe care l-a înregistrat în martie.

Majoritatea indicatorilor au căzut sensibil și s-au apropiat de valorile medii din ultimele 30 de luni. Este destul de clar că luna martie a fost o lună foarte bună, dar ieșită din comun. Interesant este și faptul că s-a repetat aproape matematic tiparul din martie-aprilie 2016, în sensul unei accelerări puternice în martie și o 'pierdere a suflului' în aprilie.

În fiecare lună, IRSOP și SNSPA întreabă un eșantion de manageri dacă în firma lor producția, comenzile, stocurile, angajările și alți parametrii au crescut sau au scăzut față de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte și contracție dacă scade sub 50.

Redăm în continuare principalele schimbări.

VOLUMUL PRODUCȚIEI a scăzut de la 64 de puncte în martie, la 57 în aprilie. Căderea pare a fi legată de cererea internă și externă.

COMENZILE NOI în general au avut o traiectorie descendentă similară, de la 63 în martie la 56 în aprilie.

COMENZILE PENTRU EXPORT s-au subțiat chiar mai mult, de la un index record de 69 de puncte în martie, la 57 în aprilie.

IMPORTURILE de materii prime și materiale necesare producției au scăzut de la 65 la 59 de puncte.

STOCURILE se goliseră puternic în luna decembrie 2016 și continuă de atunci să se afle în zona de contracție. În martie s-a produs o ușoară revenire (48 de puncte), dar în aprilie indexul stocurilor a recăzut la 45.

COMENZILE NEEXECUTATE au ajuns în aprilie la 44 de puncte, de la 51 în martie. Scăderea se accentuează pe măsura reducerii comenzilor și semnalează apariția excesului de capacitate productivă.

PREȚURILE ÎNCASATE de firme pentru produsele vândute au scăzut de la un index de 58 în martie, la 53 în aprilie. Nivelul rămâne în zona de expansiune, iar scăderea este probabil rezultatul comenzilor mai mari contractate în lunile anterioare la un preț mai mic.

Totuși, vedem și câteva schimbări încurajatoare. Sunt trei la număr, dar încă nu putem spune dacă reflectă o tendință durabilă sau influența unor forțe conjuncturale. Ne referim la ocuparea forței de muncă, costurile de producție și cheltuielile de capital

NUMĂRUL DE ANGAJAȚI pare să revină pe creștere. Indexul a crescut de la 48 în martie, la 54 în aprilie. Ar putea fi efectul 'boomului' de activitate din martie, al sezonalității, sau al așteptărilor managerilor referitoare la activitatea viitoare.

CHELTUIELILE DE PRODUCȚIE au scăzut de la 71 în martie la 65 în aprilie. Presupunem însă că schimbarea se datorează în primul rând reducerii activității și poate, scăderii costurilor cu energia, în comparație cu lunile de iarnă.

CHELTUIELILE DE CAPITAL au crescut în ultimele patru luni ușor, dar constant, de la un index de 51 în ianuarie, la 52 în februarie, 53 în martie și 55 în aprilie.

Pentru viitor semnalele care vin din industrie sunt mixte.

AȘTEPTĂRILE MANAGERILOR pentru următoarele 6 luni au rămas pe loc. Indexul de optimism calculat ca medie a speranțelor cumulate privind cererea, producția și încasările se află în zona pozitivă (peste 50), dar are aceeași valoare ca și în martie: 63 de puncte. Este interesant că în martie când indicatorii pentru comenzi și producție au crescut puternic față de luna februarie, indexul de optimism a scăzut de la 66 la 63 de puncte. Schimbarea părea oarecum surprinzătoare sau anormală. Dar rezultatele din aprilie arată că scăderea așteptărilor avea un fundament rațional. În pofida contextului, favorabil din martie, managerii se așteptau la o scădere a activității în perioada următoare, ceea ce s-a și întâmplat în luna aprilie.

În fine, deși activitatea din industrie rămâne în zona de creștere, totuși 72,7% din indicatorii măsurați de Barometru au căzut în aprilie, față de martie, în timp ce restul indicatorilor au crescut.

Pe termen scurt, volatilitatea și incertitudinea în industrie par să persiste.

Detalii tehnice

Barometru lunar cu situația la zi din industrie.

Prezintă activitatea din industrie în luna aprilie 2017.
Apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate.
Realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eșantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
Datele culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 17-19 mai 2017.

 

Autor Frimu Ghinea 23 Mai 2017, 11:28 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii