AJOFM: In atentia absolventilor - data absolvirii unei forme de invatamant este foarte importanta

De A.J.O.F.M. Brăila 19 Mai 2017, 08:28 Economie

Absolventii pot obtine indemnizatie de somaj numai daca în termen de 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă in a cărei raza teritorială îşi au domiciliul.
Data absolvirii este data de întâi a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau, după caz, pe certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică în mod expres o anumită dată de absolvire.

Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi:
•se acordă la cerere, pe o perioadă de 6 luni;
•este o sumă fixa, in cuantum de 250 de lei/luna;
•se acordă de la data:
- expirării perioadei de 60 de zile de la absolvire;
- absolvirii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap.

Indemnizatia de somaj se acorda de la data mentionata mai sus doar daca solicitarea este inregistrata in termen de 10 zile calendaristice de la aceasta data. Daca solicitarea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 zile, indemnizatia de somaj se acorda de la data inregistrarii cererii.

Indemnizatia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data expirarii perioadei de 60 de zile de la data absolvirii, sau 12 luni de la data absolvirii, pentru absolventii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap si se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.

Absolventii inregistrati in evidenta agentiei pot beneficia gratuit de servicii de informare si consiliere, medierea muncii, formare profesionala, prime de incadrare/instalare in cazul in care se incadreaza in munca potrivit prevederilor legal in vigoare.

De asemenea, tinerii pot fi cuprinsi in programe de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca si alte masuri active finantate atat din bugetul asigurarilor pentru somaj cat si din alte surse de finantare.

ATENTIE!
Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitării dreptului, urmează o forma de învăţământ.
Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi, în condiţiile legi.
Informatii suplimentare se pot obtine de la A.J.O.F.M.Braila cu sediul in municipiul Braila, b-dul Dorobantilor, nr.603-605 sau la tel./fax 0239/611386, 0239/613078, 0239/661749, 0239/660574.

 

Autor A.J.O.F.M. Brăila 19 Mai 2017, 08:28 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii