Bătaia de la porțile Raiului

De Victor Nafiru 28 Februarie 2017, 15:08 Din vest

Mulţi străini consideră că poporul român este unul cu apucături violente. Adică, ne sare ţandăra din orice fleac. Unii au mers chiar mai departe şi au văzut în noi latura barbară venită din istorie și cu trimitere la tăierea porcului de Crăciun, la belirea de Paște a mielului pe marginea drumului european ori la schingiuirea câinilor.  Sigur, nu ne convine să se vorbească aşa despre noi. Invocăm faptul că la alte popoare violenţa e chiar mai pronunţată şi totuşi nu se vorbeşte ca şi despre noi, de parcă asta ne încălzește cu ceva.

Un dram de adevăr există și am fi ipocriți să nu recunoaștem. Deși trăim în UE, adică în partea selectă a Europei, în play-off-ul bătrânului continent, după cum ar spune un prieten, plătim tribut unei mentalități împrumutată (sau moștenită, după caz) de la cei care ne-au călcat pământul să se bată cu Ștefan cel Mare la Podu Înalt, cu Mircea cel Bătrân la Rovine ori cu Mihai Viteazu în mlaștinele Neajlovului.

Din fragedă pruncie, educația la români s-a făcut, și încă se mai face în multe locuri din această țară, ghidându-se după două înțelepte vorbe strămoșești: „Bătaia e ruptă din Rai“ și „Eu te-am făcut, eu te omor“. Joarda ori lingura de lemn nu au lipsit din casa gospodarului român. Până și Moș Nicolae, cât este el de sfânt și de bun, îi pedepsește pe cei neastâmpărați și neascultători cu jordițe, în loc să-i învețe de bine. La mare cinste e şi maxima părintească: „Unde bate mama, creşte carnea“, pe care copilul o aude ori de câte ori încearcă să se revolte în timpul unor astfel de corecţii fizice. Până la urmă acceptă tratamentul, gândindu-se că așa îi este dat de la Dumnezeu, stăpânul Raiului, dar și fericit că a scăpat doar cu o bătaie.

Odată cu înaintarea în vârstă, copilul va face cam tot ce a auzit și a văzut la el în familie. Măcar din curiozitate ori pentru satisfacerea orgoliului de bărbat: să-i tragă scatoalce nevestei când se va întorce de la cârciumă, să-i pedepsească pe ăia mici, punându-i la colț pe coji de nuci ori boabe de porumb, să arunce pisica de la etajul III pentru că miaună prea mult ori să-și calce iubita în picioare, pentru că pildele auzite de el nu interzic acest lucru. Dimpotrivă.

De aici și până la ororile cu care încep toate jurnalele de știri ale televiziunilor, nu este decât un pas. Iar acest pas face, de cele mai multe ori, diferența dintre noi, ca popor, și cei care ne consideră violenți ori barbari.

 

Autor Victor Nafiru 28 Februarie 2017, 15:08 Din vest
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii