Teatrul Maria Filotti participă în cadrul celei de a XII a ediții a Festivalului Internațional al Artelor Scenice din Chisinau

De Redactia 30 Mai 2016, 11:24 Cultura Brailei

Teatrul ”Maria Filotti” participă în cadrul celei de a XII a ediții a Festivalului Internațional al Artelor Scenice, Bienala Teatrului ”Eugene Ionesco”, BITEI – 2016 cu ”Jacques și stăpânul său” de Milan Kundera, un excelent spectacol semnat regizoral de Cristi Juncu, miercuri, 1 iunie,de la ora 18,00 la Teatrul Rus A.P.CEHOV din Chișinău. Bienala Teatrului ”Eugene Ionesco”, BITEI – 2016,este unul dintre cele mai longevive, valoroase și respectate festivaluri de teatru din sud estul Europei. La această ediție sunt prezenți pe afiș alături de companii teatrale din România, Japonia, Polonia, Coreea de Sud, Rusia, Belarus, Ucraina, Franța, Israel, Moldova și Georgia.

"Jacques şi stăpânul său", un text modern, european, beneficiază de o lectură regizorală inteligentă, subtilă, dar şi plină de comic, de o scenografie luxuriantă, prin costume, şi funcţională prin decoruri, realizată de Cristina Milea şi, desigur, impresionantă prin prestaţia actoricească susţinută cu strălucire de: Liviu Pintileasa, Ionuţ Vişan, Mihaela Trofimov, Alin Florea, Silviu Debu, Adrian Ştefan, Narcisa Novac şi Corina Borş.

Textul „Jacques şi stăpânul său“, publicat în 1981 de Milan Kundera, este un omagiu adus lui Denis Diderot şi celebrului său anti-roman „Jacques fatalistul şi stăpânul său“, scris de filosoful şi scriitorul enciclopedist, între 1765 şi 1780. Piesa, singura scrisă de Kundera, reia elemente esenţiale din povestea originală a romanului, reînnoindu-i forma şi posibilitatea de a fi pus în scenă. Începutul operei originale este un laitmotiv al variaţiei oferite de Kundera: „Cum s-au întâlnit? Din întâmplare, ca toată lumea. Cum se numeau ei? Dar ce contează? De unde veneau? Din locul cel mai apropiat. Încotro se îndreaptă? Oare se ştie unde merg? Ce spuneau? Unde mergem? Spre ce ne îndreptăm?

„Romanul lui Diderot”, spune Kundera, „este o explozie de libertate impertinentă, scutită de autocenzură și de erotism lipsit de alibi sentimental”. Cinci naratori spun pe rând povestirile din roman: autorul, stăpânul, Jacques, hangița și marchizul. Pe toți îi vom reîntâlni în piesa lui Kundera, sărind cu vioiciune de pe o scenă pe alta, dintr-o poveste în alta, jonglând cu timpii. Pentru că, observă scriitorul ceh, Diderot a creat un spațiu nemaiîntâlnit înaintea lui in istoria romanului – o scenă fără decor – el însuși va lăsa anumite instrucțiuni precise de montare Decorul trebuie să fie cât mai simplu, mai tot timpul scena va fi goală. „E important să ferim scenografia de elemente ornamentale”, spune Kundera.

 

Autor Redactia 30 Mai 2016, 11:24 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii