A aparut nr. 3 al revistei Litera 13

De Alexandrina Iordache 09 Iulie 2015, 09:31 Cultura Brailei

Aparuta de curând în peisajul cultural brailean, revista Litera 13 a ajuns la numarul 3. Revista are aparitie trimestriala, în format tiparit si online. De curând a fost lansat si site-ul www.litera13.ro unde se pot gasi o parte din materialele publicate în revista dar si alte informatii atractive, dupa cum anunta redactorul sef Mihai Vintila.

In acest numar puteti citi atât critica literara, cronica teatrala dar si rubrica simbolurile Brailei, evenimente culturale si creatii literare.

Litera 13- revista nr3/2015Coperta fata este dedicata lui Panait Istrati. Ion Balan, semnatarul articolului, raspunde afirmatiilor facute, de doamna Iulia Badea Gueritee, la adresa operei si personalitatii lui Panait Istrati dar si celor referitoare la modul cum îi pastreaza românii memoria.

Ce mai putem citi în paginile revistei?
- o scurta prezentare, facuta de Mihai Vintila, a Cenaclului ”Panait Istrati”
- la rubrica simboluri ale Brailei, se prezinta Teatrul ”Maria Filotti”
- Dumitru Anghel semneaza un articol dedicat memoriei profesorului Toader Buculei
- Braila - capitala europeana? O competitie pierduta din start dupa parerea argumentata a semnatarilor celor doua articole: Virgil Andronescu si Mihai Vintila
- microcronica teatrala semnata de Armanda Filipine. De aceasta data despre spectacolul ”Acasa la tata” pus în scena la Teatrul ”Maria Filotti”
- Arta si cetatea, partea a III-a, semnat de Hugo Maracineanu
- Ioana Grigore semneaza articolul ”Istoria si simbolistica inelului de logodna”
- La rubrica cronica literara, Dumitru Anghel semneaza cronica volumului ”Proezie” de Alexandru Hanganu si A.G.Secara cronica la volumul de poezie ”Cronica potopului de dupa Dumnezeu”, autor Virgil Andronescu.

O scurta prezentare a evenimentelor culturale brailene, despre participarea revistei Litera 13 la Festivalul National al Cartii Axis Libri, editia a VII-a, Galati, un articol semnat de Zeno Halupa intitulat ”Un singur Paste pentru toti crestinii?”, câstigatorii Concursului National de Proza Scurta ”Fanus Neagu”, Braila, prima editie, 2015 dar si despre apropiatul Festival al Poetilor din Balcani, editia a IX-a, România-Croatia care se va desfasura la Braila, gazda fiind Biblioteca Judeteana ”Panait Istrati” - iata ce mai gasiti în paginile revistei.

”Astept întoarcerea la poezie, cu siguranta ca ea ne va lumina viata, calea si destinul” este crezul scriitorului Ion Grigoroiu care este prezent în revista cu un omagiu adus poeziei intitulat ”Darul natiei noastre, poezia”.

De asemenea sunt prezentate noi aparitii editoriale avându-i ca autori pe: Adelina Pop, Ioan Toderita, Vergil Matei, Valeriu Ion Găgiulescu, Angela Baciu, Adi George Secară, Codrina Codruta Tudoriu, Valentina Balaban si Nicolae Danciu.

In paginile 22-24 sunt prezentate creatii literare semnate de trei tineri:
- ”Poemele lunii pline” de Georgiana Tudor care are ca moto: Frate, o boala învinsă ți se pare orice carte (Lucian Blaga)
- câteva poezii semnate Luca Cipolla
- eseul ”Anotimpuri fără vârstă”, autor Irina Anghel.

Eseul ”Anotimpuri fără vârstă” a fost citit în cadrul simpozionului ”Vârstele poetice ale anotimpurilor” din cadrul celei de a IV-a editii a Festivalului National de Creatie si Interpretare Ana Blandiana desfasurat la Braila si dedicat elevilor.

Si cum altfel as putea sa închei aceasta prezentare a revistei decât cu invitatia de a va gândi la anotimpuri, poate altfel decât o face atât de frumos Irina Anghel:

”Ați stat vreodata sa va gânditi serios la anotimpuri? Pentru ca eu n-am facut-o. Pâna acum. Am vazut mereu anotimpurile ca pe un simplu cadru, un decor... Anotimpurile, fie ele exterioare sau interioare, sunt decorul în care se desfasoara piesa fiecaruia. Si de multe ori trecem pe lânga ele sau trec ele pe lânga noi, fara sa le dam vreo importanta.

...Uneori, am asa o iarna în mine în zilele de vara sau înfloresc toata pe la mijlocul lui octombrie. Sa ma vedeti în vreo zi de martie cum îmi pleaca toate pasarile în locuri mai calde si cum pe la jumatatea lui aprilie ninge asa frumos, ca la început de mai sa-mi înnebuneasca salcâmii...” - Irina Anghel.

 

Autor Alexandrina Iordache 09 Iulie 2015, 09:31 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii