Nicăpetre 80, eveniment organizat de Muzeul Brăilei ”Carol I”

De A.Frangu 26 Ianuarie 2016, 09:48 Cultura Brailei

Nicapetre 80Miercuri, 27 ianuarie 2016, ora 17, la Centrul Cultural „Nicăpetre”, din strada Belvedere nr. 1, are loc  evenimentul dedicat împlinirii a 80 de ani de la naşterea marelui sculptor român, Nicăpetre (Brăiliţa, 1936 – Toronto, 2008), eveniment organizat de Muzeul Brăilei ”Carol I”.
 
Programul cuprinde:
 
- Medalia „Nicăpetre 80”; prezintă managerul Muzeului Brăilei „Carol I”, prof. univ. dr. Ionel Cândea.
- Colocviul „Nicăpetre 80”; participă sculptorul Ioan Deac Bistriţa şi scriitorii Viorel Coman şi Vasile Vasiescu.

Lansări de carte:
- Nicăpetre – „Dădica Melea”; prezintă Zamfir Bălan
- Gheorghe Lupaşcu – „Invocându-l pe Nicăpetre”; prezintă Constantin  Gherghinoiu.
Festivitatea de premiere a concursului „Nicăpetre 80”, desfăşurat în 24 Ianuarie 2016.

În întâmpinarea acestui eveniment, dedicat memoriei sculptorului Nicăpetre, Consiliul Judeţean Brăila, prin Muzeul Brăilei „Carol I”, a organizat prima ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală „Nicăpetre”, Brăila 2015.

Câteva date despre sculptorul Nicăpetre prezentate de Muzeul Brăilei ”Carol I!:

După absolvirea Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, în anul 1964, Nicăpetre a avut o activitate susţinută, ca sculptor şi desenator.

În 1981 a părăsit România şi s-a stabilit în Canada. A reprezentat această ţară la simpozioane şi concursuri internaţionale de sculptură, lucrările sale fiind amplasate în multe spaţii culturale ale lumii: Skironio (Grecia), Straubing (Germania), Osaka, Hakone (Japonia), Krastal St. Paul (Austria), Quebec, Ontario, Toronto (Canada), Michigan, Tennessy (SUA). În Canada, la Hamilton, există un muzeu Nicăpetre, în aer liber, cu şase busturi ale unor scriitori români din exil, turnate în bronz, şi alte două busturi, Mihai Eminescu şi Nae Ionescu, cioplite în marmură.

Nicăpetre este cetăţean de onoare al oraşului Toronto (1996) şi cetăţean de onoare al municipiului Brăila (2002). A fost distins cu Medalia jubiliară „150 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu”, înmânată de ministrul culturii şi cultelor, Ion Caramitru, la Câmpul Românesc din Hamilton, cu ocazia dezvelirii bustului lui Nae Ionescu (2000) şi cu Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, categoria C arte plastice (2004).

Nicăpetre a donat Muzeului Brăilei „Carol I” cea mai mare parte a operei sale (sculptură, desen, material documentar). Aceasta este expusă şi se poate vizita la Centrul Cultural „Nicăpetre”, înfiinţat în anul 2001, în cadrul programului de integrare a operei lui Nicăpetre în patrimoniul cultural naţional, iniţiat de Maria Stoica şi coordonat de managerul Muzeului Brăilei „Carol I”, Ionel Cândea.

Printre lucrările donate de Nicăpetre şi de partenera sa de viaţă, doamna Anca Ghiţescu, în perioada 2001 - 2014, se află şi patru busturi ale personalităţilor născute la Brăila: Nae Ionescu, Anton Dumitriu, Petre Andrei şi Vasile Băncilă, realizate cu intenţia de a fi turnate în  bronz şi amplasate în Piaţa Poligon, ca o extensie a operei sale în spaţiul oraşului. Rămâne ca în  anii viitori şi acest proiect să fie dus la îndeplinire.

 

Autor A.Frangu 26 Ianuarie 2016, 09:48 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii