”Cântece vechi, voci tinere” - concurs interjudețean de folclor la Școala Gimnazială Viziru

De Ionel Lazarică 20 Mai 2019, 22:25 Cultura Brailei

concurs folclorCândva granița de sud a raialei Brăila, comuna Viziru este astăzi o vatră a folclorului și tradițiilor românești, astfel încât, de zece ani, elevi ai școlii din localitate se implică în activități de această factură, sub îndrumarea unor cadre didactice inimoase.

Reprezentantul acestor dascăli interesați de tradiții și cântece populare de demult, prof. Steluța Neagu, directorul școlii din localitate, ne-a declarat: ”Asaltați continuu cu informații și cu pseudomodele sociale de succes, mai mulți copii din localitatea Viziru, județul Brăila au ales să ignore presiunea așa-zisului modernism și să se aplece cu mai multă atenție asupra trecutului. Dezinteresul pentru tradiții, demodarea iei românești, abandonarea credinței strămoșești sunt lovituri la rădăcina identității naționale. Folclorul, muzica și dansurile tradiționale deopotrivă au însoțit în momentele sale de bucurie dar și de tristețe poporul român. Aceste valori culturale șlefuite în timp sunt pe cale să piară. Nu și în comuna Viziru din Câmpia Bărăganului.

De ani de zile aici există o preocupare pentru un segment al culturii, pentru muzica populară adevărată și pentru dansul popular tradițional românesc. Din anul 2009 aiconcurs folclor viziruci are loc un concurs de interpretare muzică populară adresat copiilor din grădinițe și clasele primare – CÂNTECE VECHI, VOCI TINERE.

Peste 100 de copii din sat au participat la această competiție în decursul anilor. Lor li s-au adăugat soliști și grupuri vocale din Galbenu, Ciocile, Șuțești, Însurăței și din alte școli din sate și din orașul Brăila care și-au etalat măiestria glasurilor. Treptat în sat s-a cristalizat un cor de copii și adolescenți, ”Nectar”, care a participat, promovând folclorul, la competiții și activități culturale județene și naționale. Eforturile tuturor copiilor au fost recompensate cu diplome și premii, dar, mai ales, copiii ne arată că în Câmpia Bărăganului valorile autentice nu au dispărut încă.

Începând din acest an concursul CÂNTECE VECHI, VOCI TINERE a devenit concurs regional interjudețean la care participă elevi din ciclul primar. Ne-a bucurat prezența copiilor din Liești – Galați, Ograda – Ialomița, Școala Gh.Țițeica  din Constanța, și a celor din Brăila: Șuțești, Drogu, Mihai Bravu, L.P.S., Lic. Ped. D.P.Perpessicius și Viziru.
Concursul s-a desfășurat pe 18 mai 2019 în sala Căminului Cultural și participanții concurs interjudețean folclorau fost în număr de aproape 200 de elevi și preșcolari. Ne-am bucurat de sprijinul acordat de primărie, de sponsori SISMAD AGRO și de cele două parohii în organizarea și desfășurarea concursului.

Ne dorim ca această activitate culturală să fie continuată. Prezența numeroasă a copiilor și implicarea cadrelor didactice îndrumătoare ne determină să numim această activitate ,,Talent, dăruire și pasiune” și să sperăm că poporul român are resurse vii de tradiții și cultură” - ne-a mai declarat prof. Steluța Neagu

Cât încă mai există astfel de copii și cadre didactice, cu tricolor în inimă, încă mai avem speranțe că vom păstra măcar puțin din folclorul și tradițiile noastre, care ne-au definit ca popor de-a lungul mileniilor și care au reprezentat cândva, în viața neamului nostru, cum spunea filosoful Constantin Noica, un adevărat ”banchet al zeilor”...

 

Autor Ionel Lazarică 20 Mai 2019, 22:25 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii