”Mândră Albanie!" - expozitie de filatelie, vederi, costume populare si carte albaneza la Şcoala Populară de Arte "Vespasian Lungu" Brăila

De Alexandrina Iordache 09 Februarie 2015, 10:33 Cultura Brailei

participanti expozitie Mandra AlbaniaŞcoala Populară de Arte "Vespasian Lungu" Brăila (str. Marasti nr. 1) a fost gazda expozitiei de filatelie, vederi, carte libaneza si costume populare ”Mândră Albanie!" al carui vernisaj a avut loc sâmbata, 7 februarie 2015, ora 11,00. Dedicat împlinirii a sapte ani de la înfiintarea Asociatiei Culturale ”Livada”, evenimentul a fost organizat de Asociatia Culturala ”Livada” din Braila - presedinte actorul Iulian Gheorghe, Şcoala Populară de Arte "Vespasian Lungu" Brăila, Asociatia Liga Albanezilor din România si Nelu Ivan, colectionar si filatelist, presedintele Asociatiei Filatelice Braila.

Evenimentul s-a bucurat de prezenta unui numeros public, a unor personalitati culturale brailene si reprezentanti ai administratiei locale: Viorel Mortu - presedintele interimar al Consiliului Judetean Braila, Aurel Simionescu - primarul Brailei, Ionel Cândea - directorul Muzeului Brailei ”Carol I”.

Manifestarea a fost onorata de prezenta deputatului Oana Manolescu, preşedintele Asociaţiei Liga Albanezilor din România (A.L.A.R.), Marius Dobrescu, scriitor, redactor şef al revistei "Prietenul Albanezului", reprezentanti ai Ambasadei Albaniei la Bucuresti.

Excelenţa Sa Ilir Tepelena, noul ambasador al Republicii Albania la Bucureşti nu a putut fi prezent, din motive obiective, la eveniment dar a transmis un mesaj calduros atât organizatorilor cât si participantilor, mesaj prezentat de Arlinda Morava, atasat cultural.

Moderatorul evenimentului a fost actorul Iulian Gheorghe, presedintele Asociatiei Culturale ”Livada”.
vederi cu port popular albanez
A fost expusa carte libaneza, colectia revistei " Prietenul Albanezului", costume populare din mai multe zone ale Albaniei si componente ale costumului popular  a caror prezentare a fost facuta de senatorul Oana Manolescu, preşedintele Asociaţiei Liga Albanezilor din România (A.L.A.R.) care a exprimat bucuria de a participa la aceasta manifestare dar si la multe alte activitati organizate. In scurta prezentare a costumelor expuse s-a oprit asupra xhubleta (giubleta) cel mai vechi costum popular albanez identificat în Europa aflat sub protectia UNESCO, costum cu fusta în forma de clopot care cântareste 12 kg si care este înca purtat de femeile din nordul Albaniei (prezent în cadrul expozitiei în trei fotografii).

Exponatele filatelice au fost prezentate de Nelu Ivan, colecţionar şi filatelist, presedintele Asociatiei Filatelice Braila, unul din organizatorii expozitiei. Colectia filatelica, care cuprinde exponate începând cu primele marci postale albaneze, a fost prezentata si la expozitia filatelica internationala care a avut loc în Bucuresti în anul 2008, a precizat Nelu Ivan. Alaturi de marci postale au fost expuse si carti postale cu port national albanez. Cu ocazia acestei expozitii, Nelu Ivan a oferit doua mape filatelice, realizate de Asociatia filatelica ”Dunarea” Braila, cu vasul Borcea la împlinirea a 100 de ani.
timbre albaneze
Dupa scurte luari de cuvânt ale oficialitatilor brailene prezente, care s-au referit la importanta evenimentului, la faptul ca la Braila multiculturalismul este bazat pe toleranta si armonie între comunitatile etnice, la bunele relatii existente între poporul român si albanez, la istoria si cultura albaneza si la mari scriitori albanezi, a urmat un program artistic.

Grupul vocal „Serenada” al Asociatiei Liga Albanezilor din Romania (Carmen Balasoiu, Stefan Corbu si Manuela Mocanu Voinea) au sustinut un mini-concert de serenade korceare în limba albaneza si în limba româna. Acestea sunt cântece populare albaneze, unul din ele chiar de o suta de ani, pe care populatia albaneza le cunoaste si le cânta dupa cum preciza deputatul Oana Manolescu, preşedintele Asociaţiei Liga Albanezilor din România.

Scriitorul Marius Dobrescu a citit povestirea ”Omul nerecunoscator” de scriitorul albanez contemporan Arbër Ahmetaj, care de câtiva ani de zile traieste în Elvetia, dupa care a urmat un scurt program de muzica populara româneasca sustinut de Roberta Visan, Ana Onofrei si Raluca Aliman Burlacu, elevi ai Şcolii Populare de Arte "Vespasian Lungu" Brăila.

Atmosfera calda, prieteneasca care a caracterizat evenimentul, impresiile si promisiunile de noi întâlniri s-au continuat la o gustre si o cafea oferite participantilor de organizatori.

 

Autor Alexandrina Iordache 09 Februarie 2015, 10:33 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii