Expoziție: TUDOR BANUȘ | „DELIR CONTROLAT” . Brăila Galeria Gheorghe Naum

De Comunicat 22 Iulie 2019, 20:52 Cultura Brailei

Banus la braila

Joi, 25 iulie, începând cu ora 18, în spațiul Galeriei „Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei „Carol I” (Piața Traian, nr. 3, intrarea prin strada Galați), are loc vernisajul expoziției itinerante TUDOR BANUȘ, „DELIR CONTROLAT”, în prezența autorului.

Tudor Banuș s-a născut pe 8 iulie 1947 la București, într-o familie de intelectuali. În biblioteca părintească descoperă, fascinat, albume de artă cu gravurile Evului Mediu; descoperirea, venită pe fondul unor timpurii afinități pentru suprarealism, va cataliza și va orienta, totodată, talentul viitorului grafician. Începe să deseneze și, la numai 14 ani, debutează cu un desen în revista satirică „Urzica” (1961). Se orientează către Institutul de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, pe care îl absolvă în 1971. Curând după aceea, în 1972, se stabilește la Paris, unde lucrează, inițial, ca desenator-arhitect. În paralel, dorind să-și adâncească vocația artistică, studiază pictura și gravura la École Nationale Superieure des Beaux Arts.

În 1976, începe seria colaborărilor cu unele dintre cele mai importante publicații din lume. „Le Monde” (al cărui colaborator constant va fi vreme de trei decenii), „L’Express”, „Le Figaro”, „Le Point”, „Marianne”, „Die Zeit”, „The New York Times”, „The New York Magazine”, „Tokyo Business” sunt numai câteva dintre cele peste 50 de ziare și reviste de prestigiu internațional între ale căror pagini se regăsesc desenele lui Tudor Banuș.

Activității publicistice i se adaugă o nu mai puțin bogată activitate expozițională: peste 70 de expoziții personale deschise în Franța, Statele Unite ale Americii, România, Austria, Germania, Belgia, Marea Britanie, Portugalia.

A ilustrat, de-a lungul anilor, peste 25 de cărți, printre care opere de Jules Verne, Frații Grimm, Thomas Jefferson, Jack London, Didier Decoin, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu, Șerban Foarță etc. În anul 1979, a obținut „Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru tineret în Franța” pentru ilustrațiile la „Muzicanții din Bremen” de Frații Grimm. În anul 2004, Ministerul Culturii din România i-a decernat „Premiul Național” pentru ilustrarea cărții „Enciclopedia zmeilor” de Mircea Cărtărescu.

Expoziția de la Galeria „Gheorghe Naum” prezintă publicului brăilean o selecție din ilustrațiile de carte și ilustrațiile editoriale care i-au adus lui Tudor Banuș recunoașterea internațională. Vizitatorii vor avea prilejul să recunoască desene care au acompaniat – și îmbogățit – texte de Mircea Cărtărescu și Șerban Foarță și să descopere câteva dintre cele mai spectaculoase ilustrații de presă semnate de autor și publicate de-a lungul timpului în reputate ziare și reviste de pe întregul mapamond.

Evenimentul se defășoară sug egida Institutului Cultural Român și beneficiază de sprijinul generos al sponsorului Alma Tim Distribution.

Organizator din partea Muzeului Brăilei: drd. Alina-Ruxandra Mircea, muzeograf, secția „Artă”.

În imaginea de pe afiș: Tudor Banuș | „Atelierul pshihanalistului” | creion, tuș (peniță), acuarelă. Grafica afișului: Alina-Ruxandra Mircea.

 

 

Autor Comunicat 22 Iulie 2019, 20:52 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii