La Cercul Militar Braila a avut loc lansarea cartii Cugetari la vârsta matura

De Alexandrina Iordache 18 Aprilie 2014, 11:40 Cultura Brailei
Joi, 17 aprilie 2014, ora 14,00, la Cercul Militar Braila a avut loc lansarea cartii ”Cugetari la vârsta matura (la o ceasca de cafea fara radio-TV) de col.(r) parasutist Ristea Gheorghe. Evenimentul a fost organizat de Cercul Militar Braila si Clubul Seniorilor din Invatamânt Braila.  Cartea a aparut la editura ”Teocora” în anul 2012, într-o forma grafica deosebita, imaginile de pe coperta si interior apartinând autorului. Versurile de pe ultima coperta parca fac trimitere la profesia autorului:
”Ninsori de vise peste ochii nostri
Ne-au oglindit atâtia ani la rând
Lungi amagiri prin gene mari deschise
Apleaca iarasi timpul spre pamânt” (fragment din ”Nada amintirilor” de Viorica Manaila)

Cartea ”este o invitatie la o sueta între prieteni; o asemenea invitatie nu se poate refuza” dupa cum preciza dl.profesor Jenica Chiriac, unul dintre prezentatorii cartii. Dupa cum concluziona comandor av.(r) Aurel Nita în Cuvânt înainte: ”Gândurile pe care ni le supune autorul spre lectura, în clipele noastre de ragaz, au o conotatie si o rezonanta morala si satirica, în contextul perioadei de tranzitie pe care o traversam si unde, atât cadrele militare active, cât si cele din rezerva isi aduc contributia la instaurarea democratiei si a statului de drept în tara noastra”.

Prezentarea cartii a fost facuta de  prof. Adriana Grigorescu, prof. Jenica Chiriac si prof. Calota Gheorghe care au remarcat faptul ca acest volum a fost creat din placerea de a spune ceva, din dragoste pentru cer, familie si prieteni, ”la o ceasca de cafea”.

In prezentarea facuta prof.Adriana Grigorescu aprecia:
”Cugetarile dumneavoastra sunt, de fapt, la a doua tinerete” si ne fac sa ne punem întrebari despre viata, despre parinti, despre soarta, despre iubire si, asa cum spuneti, sa ne gândim ”De unde venim si unde ne ducem?”. Pagina cea mai luminoasa este ”Familia Ristea - 2010”, o familie fericita si împlinita si de aceea ma gândesc ca trebuie sa ne amintim sau sa luam din viata numai ceea ce este frumos.

Imaginile cu ”Momente din activitate” va prezinta ca un militar adevarat, un om onest, care a fost si este respectat, un profesionist de elita. Consider ca pentru barbati cele mai grele profesii sunt cea de chirurg si de pilot parasutist pentru ca permanent trebuie sa se autodepaseasca si sa lucreze împreuna cu colegii. Cifra de 500 de lansari cu parasuta mi se pare astronomica într-o viata de om si, desigur, ”cineva, acolo sus” v-a ocrotit. Nu va uitati colegii si sefii, iar pentru sotia draga, care v-a fost alaturi la bine si la greu, ar trebui sa scoateti o carte speciala.

Viata dumneavoastra a avut doua repere: profesia si familia care s-au îmbinat armonios. Cum în viata ”Nimic nu este întâmplator” am avut prilejul de a va cunoaste la Clubul ”Origini” din Buzau, de a sta de vorba si de a-mi oferi aceasta minunata carte. Dumneavoastra ati profesat o specialitate dura si periculoasa, dar sufletul v-a ramas delicat, asa cum reiese din cugetarile exprimate în carte. Sincere felicitari si sa nu va schimbati.

De fapt, chiar va întrebati ”Ce ne costa sa fim oameni?, pe unii, mult, pe altii nimic!”. Imaginea cu ”Bunul simt” ne prezinta o piatra monument pe lânga care a cam început sa creasca iarba si care poate fi o stavila în calea rautatilor. De multe ori le-am spus elevilor mei: ”Bunul-simt vine odata cu nasterea”. Am cunoscut oameni simpli, chiar analfabeti, dar care aveau atâta delicatete sufleteasca si bunatate pe care nu le dau nici zece facultati.

Eu nu sunt critic literar, dar va rog sa-mi dati voie sa va prezint câteva din vorbele frumoase din carte care mi-au adus bucurie în suflet:
”Sub unghiul clipei
Ne ascundem existenta” (”Cugetare”)

”Ai grija ce faci cu anii
Nu pierde timpul-n zadar” (”Timpul”)

”Parasutistul, planoristul
E un avitor mai mic
Care pretuieste vântul
Ca pe cel mai bun amic” (”Aviatorul”)

Cu celelalte poezii sunteti ancorat în realitatea noastra cea de toate zilele, având talentul de a surprinde aspecte de la ”Piata”, ”La vot”, ”La politie”, ”La banca”, ”La partid” însotite de o interpretare satirica. Comandorul aviator(r) Aurel Nita va face o prezentare elogioasa, din care nu uita nici un aspect al vietii si profesiei dumneavoastra si este meritul dv. Ma bucur ca v-am cunoscut, mai ales prin cele scrise, va doresc sanatate, zile senine si ceasuri bune. Cu respect deosebit, prof. Adriana Grigorescu”.

Autorul, col.(r) parasutist Ristea Gheorghe, dupa ce a multumit celor care i-au prezentat cartea si asistentei pentru participare, a tinut sa sublinieze faptul ca aceasta carte e scrisa la îndemnul copiilor, trei la numar, iar poeziile reprezinta gânduri care ne framânta pe fiecare dintre noi. In prezent lucreaza la o alta carte intitulata ”De la Yalta la Malta” a mai subliniat autorul care a recitat poezia ”Nasul”.

In încheierea evenimentului solistul de muzica populara din Buzau George Snae a încântat asistenta cu câteva melodii populare dupa care a urmat sesiunea de autografe acordate de autor.

Evenimentul s-a bucurat de o prezenta numeroasa, fiind prezenti comandantul Comenduirii Garnizoanei Braila maior Popa George, lt.col.Guzganu Marian UM 01764, cadre militare, membri ai Clubului Seniorilor din Invatamânt Braila si membrii Asociatiei Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Braila.

Moderatorul evenimentului a fost lt.col.(r) Cezar Postelnicu.

 

Autor Alexandrina Iordache 18 Aprilie 2014, 11:40 Cultura Brailei
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii