România poate crea peste 30.000 de locuri de muncă în managementul deşeurilor

De Redactia 27 Aprilie 2014, 13:46 Comunicate
Bucureşti, 09-10 Aprilie 2014 - Asociația Planeta Verde în parteneriat cu Asociația Română de Mediu și Rețeaua Europeană a Profesioniștilor de Mediu a organizat dezbaterea anului privind sistemul de management integrat al deșeurilor. În cadrul Conferinţei intitulate ”Societatea Europeană a Reciclării- Resurse naturale şi managementul deșeurilor” Comisarul European pentru Mediu, Janez Potocnik, a analizat piaţa românească a deşeurilor şi provocările acesteia pentru următorii ani. Astfel, Janez Potocnik a declarat cu această ocazie că România ar putea crea peste 30.000 de noi locuri de muncă în acest sector dacă ar implementa în totalitate legislația europeană privind managementul deșeurilor.

“În Europa de astăzi deșeurile au încetat să mai fie deșeuri. Acestea reprezintă resurse care generează profit și locuri de muncă în Uniunea Europeană. România trebuie să urmeze exemplul altor state membre. Dacă legislaţia europeană ar fi implementată în România s-ar crea peste 30.000 de locuri de muncă”, a spus Potocnik.

La conferinţă a participat şi Ministrul Mediului din Republica Moldova, Gheorghe Șalaru, care a menţionat cu această ocazie că:

„Actualul sistem autohton de gestionare a deşeurilor este departe de cel european. Gestionarea deşeurilor reprezintă una dintre problemele importante cu care se confruntă  Republica Moldova în activităţile de protecţie a mediului. În prezent, problema deşeurilor se manifestă, tot mai acut, din cauza creşterii cantităţii şi diversităţii acestora, precum şi a impactul lor negativ, tot mai pronunţat, asupra mediului înconjurător.

În ţară se colectează separat şi se reciclează cantităţi infime de deşeuri şi ca rezultat peste 90 % dintre acestea sunt depozitate. Lipsesc schemele privind răspunderea poluatorilor, taxele pentru depozitare nu sunt practicate, autorităţile publice locale nu au surse de informare, conştientizare şi educaţie a publicului etc”.

Totodată, discuţiile din cadrul conferinţei au punctat aspecte importante privind cooperarea companiilor implicate în managementul deşeurilor cu autorităţile locale. Acestea au susţinut că România are nevoie de un demers conjugat între companii şi administratorii locali pentru a obţine progrese semnificative în acest domeniu.

Printre principalele aşteptări ale mediului privat din acest sector au fost menţionate: implementarea taxei de depozitare, existenţa unei trasabilităţi şi a unei transparenţe mai mari, controale intensificate ale Gărzii de Mediu, implementarea unei strategii conjugate de educaţie a populaţiei printr-un parteneriat activ între Ministerul Educaţiei Naţionale si Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Asociaţia PLANETA VERDE este un ONG care vizează înainte de toate crearea unui echilibru natural şi militează pentru acţiuni şi politici care să susţină conceptul dezvoltării durabile.

Conferinţa a fost susţinută de SC Apa Nova SA, SC Intersemat SA, Green Group, GreenWeee International S.A., GreenTech S.A., GreenFiber International S.A., Asociatia Environ, SC Cirom SA, SC Global Innovation Solution SA, EuroExpo.

 

Autor Redactia 27 Aprilie 2014, 13:46 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii