Pozitia IPP fata de numirea Avocatului Poporului

De Redactia 16 Aprilie 2014, 10:35 Comunicate
Am luat cunostinta de procedura rapida derulata fara transparenta, de nominalizare a domnului Senator PNL - Victor Ciorbea pentru demnitatea de Avocat al Poporului în România. La ora redactarii acestei pozitii publice este foarte probabil ca votul plenului reunit al Parlamentului sa fi si decis deja numirea în functie.

Atragem atentia opiniei publice ca, în esenta, functia de Avocat al Poporului nu trebuie ocupata de o persoana care, asa cum declara Victor Ciorbea (”vechimea este binisor mai mult decît cea prevazuta de art.143 din Constitutie”), trebuie sa îndeplineasca exclusiv conditia de vechime în profesie de 18 ani. Chiar daca neprecizata explicit de Constitutie, o premisa esentiala a bunei functionari a institutiei Avocatului Poporului, asa cum rezulta ea din experienta dreptului comparat, impune condiÈ›ia de imparÈ›ialitate. Acest aspect, de altfel, este sugerat de cadrul legal în România, nu în conditiile de selectie a persoanei care urmeaza sa ocupe aceasta functie ci în Art. 8 din Legea 35: Mandatul de Avocat al Poporului se exercita de la data depunerii, în fata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului,a urmatorului juramânt: "Jur sa respect Constitutia si legile tarii si sa apar drepturile si libertatile cetateenilor, îndeplinindu-mi cu buna-credinta si impartialitate atributiile de Avocat al Poporului. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!".

Or, numirea în aceasta functie a unei persoane cunoscuta pentru pozitiile partizane virulente, fost presedinte de partid, prim ministru politic si, pâna recent, Senator PNL, reprezinta o ignorare brutala a acestei conditii minimale pentru functionarea eficienta a institutiei.

Ne exprimam îngrijorarea pentru faptul ca numirea, facuta în spatele usilor închise, a unei persoane cu profunde resentimente partizane, cunoscuta pentru modul impropriu prin care comunica cu jurnalistii în spatiul public poate submina mandatul unei institutii esentiale în sistemul de check and balances, si asa fragil, al democratiei românesti, pentru următorii cinci ani.

Prin aceasta nominalizare, Primul Ministru Victor Ponta, în calitate de lider al coalitiei de guvernare, îsi ignora propriile angajamente privind numirea/sustinerea unei persoane independente în fruntea institutiei Avocatului Poporului, angajamente pe care le lua, referindu-se inclusiv la procedurile parlamentare de numire, dupa criza din vara anului 2012.

In incheiere, doar pentru a sublinia distanta imensa dintre profilul european al unui Ombudsman si modelul preferat azi în România, îndemnam politicienii români sa îsi îndrepte mai mult atentia catre Uniunea Europeana, acolo unde fostul Ombudsman Nikiforos Diamandouros a fost un profesor si un cercetator renumit atât în Grecia cât si în Statele Unite, iar actualul Ombudsman, Emily Reilly - o reputata jurnalista si activista pentru transparenta si responsabilitate, prima femeie Ombudsman din istoria Irlandei.

In cazul în care Victor Ciorbea reuseste sa ocupe aceasta functie, IPP îsi rezerva dreptul de a semnala practicile din România pentru a determina dezafilierea Avocatului Poporului din orice retea internationala.

 

Autor Redactia 16 Aprilie 2014, 10:35 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii