Promovarea medierii în cauzele transfrontaliere în materie civilă

De Redactia 22 Septembrie 2011, 20:38 Comunicate
Conferinţa organizată în 21-22 septembrie, la Bucureşti, de Ministerul Justiţiei, cu finanţare europeană, s-a încheiat astăzi, după ce specialişti străini şi români au făcut schimb de informaţii – o sesiune de prezentări şi una de întrebări şi răspunsuri – legate atât de condiţiile, criteriile şi modul de selectare a Mediatorilor Internaţionali, cât şi privind modalităţile şi specificul formării profesionale a mediatorilor în conflictele familiale cu caracter transfrontalier.
 
Astfel, în cadrul lucrărilor moderate de reprezentantul Ministerului Justiţiei, a fost evidenţiat rolul important al mediatorului în acest tip de conflicte, care reclamă calităţi particulare şi o formare profesională specializată şi continuă în conformitate cu recomandări formulate la nivel european atât de către organizaţii specializate care oferă expertiză în domeniu, precum Conferinţa de la Haga, cât şi de către organisme şi instituţii europene – Consiliul Europei, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană şi Parlamentul European - accentul fiind pus pe necesitatea unei formări europene armonizate.
 
Michele Weil Guthman (GEMME), fost judecător, mediator, formator, a amintit de rezoluţia Parlamentului European din 13 septembrie 2011, prin care P.E. recomandă ca importantă stabilirea de norme comune pentru accesul în profesia de mediator. Este nevoie ca toţi mediatorii, la nivel european, să aibă aceleaşi informaţii, să cunoască exact, tipologia medierii în conflictele de familie, să existe criterii comune europene de acreditare în profesie.

Preşedintele Consiliului de Mediere, Anca Ciucă, a reamintit că în România, profesia de mediator este foarte bine organizată şi că formarea mediatorilor pune accent pe dezvoltarea abilităţilor acestora de a media. În prezent, a spus Anca Ciucă, este nevoie de specializarea mediatorilor către anumite domenii. Preşedintele Consiliului de Mediere a anunţat, totodată, publicarea în premieră în Monitorul Oficial, în perioada imediat următoare, a tabloului mediatorilor autorizaţi, fiind incluse şi menţiunile privind domeniile de specializare a mediatorilor.
 
În finalul conferinţei a fost reiterată importanţa recurgerii la instituţia medierii în contextul actual al mobilităţii populaţiei şi al creşterii corelative a numărului de conflicte de familie cu caracter transfrontalier.

 

Autor Redactia 22 Septembrie 2011, 20:38 Comunicate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii