Sighet: Ziua Eroilor, Ziua portilor deschise la Memorialul Durerii si centenarul Coposu

De Alexandrina Iordache 03 Iunie 2014, 10:53 Atitudini
La Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din orasul Sighetu Marmatiei s-a organizat, joi 29 mai 2014, Ziua portilor deschise, zi de reculegere pentru cei care au trecut prin închisorile si deportarile comuniste sau au luptat în rezistenta împotriva comunismului. In acest an evenimentul a fost organizat de Fundatia Academia Civica în colaborare cu Fundatia „Corneliu Coposu”, cu ocazia centenarului nasterii marelui om politic.

La eveniment au participat fosti detinuti politici, deportati, familiile si prietenii lor, surorile lui Corneliu Coposu: Flavia Balescu si Rodica Coposu, Ana Blandiana si Remus Rusan de la Academia Civica, Ionut Gherasim, nepot al lui Ilie Lazar, un grup de studenti din Cluj si doua maicute de la Manastirea Voronet.


Joi, la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, a avut loc o masa rotunda intitulata „Cum l-am cunoscut pe Corneliu Coposu” in debutul careia, dupa rugaciunea ”Tatal nostru”, s-a pastrat un moment de reculegere. Au fost lansate cartile ”Marturisiri. Corneliu Coposu în dialog cu Vartan Arachelian” si ”Monografia familiei Coposu între istorie si memorie” de Marin Pop si au fost evocate momente emotionante de cei care l-au cunoscut pe Corneliu Coposu.

La sfârsitul mesei rotunde am avut ocazia sa stau de vorba cu doamna Rodica Coposu (foto sus), sora lui Corneliu Coposu, care a declarat: ”Evenimentul acesta, realizat de Academia Civica în cadrul Zilei Eroilor, Inaltarea, a fost cel mai emotionant din toate evenimentele organizate cu ocazia centenarului. Am fost coplesita de emotie când Ana Blandiana a spus ca prin comemorarea facuta cu ocazia centenarului Corneliu Coposu se face beatificarea civica a lui Corneliu Coposu”.

A fost vizitat apoi muzeul care functioneaza în incinta fostei închisori politice Sighet si spatiul de reculegere si rugaciune unde pe peretii rampei de coborâre sunt încrustate numele celor care au murit în închisorile, lagarele si locurile de deportare din România. In curtea Memorialului se afla grupul statuar ”Cortegiul Sacrificatilor”, realizat de sculptorul Aurel Vlad, reprezentând optsprezece siluete, turnate în bronz, în fata carora se afla un zid care le închide orice posibilitate de înaintare, zid al executiilor.

La Cimitirul Saracilor s-a oficiat un serviciu religios care a încheiat manifestarile programate pentru aceasta zi. Cimitirul este situat în afara orasului Sighet, la 2,5 km distanta, si are realizata din gard viu harta tarii. In locul unde este situat Sighetul pe harta este amplasata o cruce si un altar de piatra, iar în exteriorul conturului tarii sunt plantati puieti (conifere).

Vineri, 30 mai, a fost vizitat Parcul de Sculpturi al Muzeului de Arta Contemporana Florean situat într-o zona de o frumusete cum numai în Maramures o gasesti. Parcul de sculpturi se afla în Cernesti, poiana ”La nuci”, la cca 14 km de Baia Mare si apartine omului de afaceri Victor Florean, iubitor de arta, fost detinut politic. In poiana ”La nuci” se organizeaza anual o tabara de sculptura. Aici a avut loc vernisarea sculpturii “Omagiu pentru fostii detinuti politici” realizata de Mircea Botis. Dupa cum preciza autorul, lucrarea ”nu marcheaza un eveniment fericit”. Sculptura este realizata din trei placi de andezit care reprezinta lumea din care a fost smulsa figura umana si a ramas un contur repetabil.

Dupa momentul de evocari din rezistenta împotriva comunismului, Ana Blandiana a recitat un poem despre Inviere. Evenimentul s-a încheiat cu o masa festiva pregatita si oferita participantilor de familia Florean.

Pe parcursul celor doua zile cât au durat manifestarile am avut ocazia sa stau de vorba cu oameni care au suferit în închisorile comuniste. Am aflat povesti cutremuratoare de viata si suferinta. Erau foarte tineri când au fost închisi iar conditiile de detentie, foamea si chinurile la care au fost supusi au lasat urme adânci nu numai fizice. Am observat detasarea cu care vorbeau de perioada cât au fost închisi de parca acele atrocitati se întâmplasera altora si nu lor. Am înteles ca pentru dânsii adevarata viata a început dupa ce au iesit din închisoare si ca peste acea perioada au asternut un zid iar portita lui se deschide rar pentru ca amintirile sunt prea dureroase.

La manifestarile organizate pe parcursul celor doua zile a participat si un grup format din 6 membre ale Asociatiei Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Braila.

 

Autor Alexandrina Iordache 03 Iunie 2014, 10:53 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii