Parada portului, dansului si cântecului popular la sezatoarea de la Jitia

De Alexandrina Iordache 06 Mai 2014, 17:07 Atitudini
Sambata, 3 mai 2014, comuna Jitia din judetul Vrancea a fost gazda unui eveniment folcloric cu participarea ansamblurilor folclorice din judetele Constanta, Tulcea, Galati si Braila. Evenimentul a fost organizat de Primaria comunei Jitia, Scoala gimnaziala Jitia, Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea, Caminul Cultural Jitia,judetul Vrancea în parteneriat cu INFOZONE, revista regionala de informare urbana si rurala, director Gabriela Popa.

Sezatoarea organizata în comuna Jitia intitulata ”Datini, joc si voie buna” este al treilea eveniment de acest gen organizat de Gabriela Popa, directorul revistei INFOZONE. Prima sezatoare, ”Azi în sat e sarbatoare”, a avut loc în data de 7 decembrie 2013 în comuna Mircea Voda, judetul Braila, gazda evenimentului fiind ansamblul ”Mirceanca” din localitate. Oaspeti au fost ansamblul ”Chindia” din Jitia si formatia de calusari a ansamblului ”Floricica” din Gropeni.

A doua sezatoare intitulata ”Sezatoare de Dragobete” s-a desfasurat în comuna Silistea, judetul Braila, gazda fiind ansamblul ”Spicul”, si a avut loc în data de 22 februarie 2014. Invitati la acest eveniment au fost ansamblurile folclorice ”Romanita” din comuna Romanu si ”Cununita satului” din comuna Liesti, Galati.

De data aceasta sezatoarea s-a desfasurat într-o zona de o frumusete aparte. Comuna Jitia se afla pe malul râului Râmnicu Sarat, în judetul Vrancea, în zona de curbura a Carpatilor, depresiunea Bisoca-Jitia-Neculele, la o altitudine de 502 m, într-un cadru natural foarte frumos. De jur împrejur dealuri printre care serpuieste râul Râmnicu Sarat iar pe vârful acestora se zaresc casele apartinând satelor care compun comuna. Printre vârfurile dealurilor, la orizont, se înalta semete culmile muntilor.

Invitatii au fost primiti, la sediul Primariei, de oficialitatile locale cu pâine si sare. Tot aici a fost organizata o degustare de produse traditionale specifice comunelor participante la eveniment. Formalitatile de primire s-au încheiat cu o parada a costumelor populare desfasurata în centrul comunei Jitia la care au participat toate ansamblurile folclorice.

Parada a fost deschisa de ansamblul ”Chindia” din Jitia, în rândul caruia se afla cel mai tânar participant la eveniment, Maria Pantelimon, de 5 ani, si s-a  încheiat cu o hora uriasa în care s-au prins toti participantii.

Sezatoarea s-a desfasurat în Poiana Negari, la câtiva kilometri de Jitia, la o altitudine de 780 m, într-un cadru natural deosebit, pe o scena amplasata în aer liber. Si desi se anunta ploaie si norii se adunau peste poiana, timpul a fost frumos si a permis desfasurarea manifestarii în conditii bune, într-un cadru frumos si, mai ales, ozonat.

Ion Gheorghita, primarul comunei Jitia a deschis evenimentul cu un discurs de bun venit adresat participantilor iar prof. Sorin Pantelimon, viceprimar, a facut o scurta prezentare a comunei Jitia. Directorul Infozone, Gabriela Popa, a oferit diplome omagiale cu ocazia Zilei Mondiale a Dansului primarilor si coregrafilor de la ansamblurile comunelor Cerna, Liesti, Cumpana, Gropeni, Mircea Voda si Jitia. Aceeasi diploma a fost acordata directorului scolii gimnaziale din Jitia, Gabriel Lalu. Pentru implicarea în organizarea evenimentului, Alinei Gheorghita din Jitia i s-a oferit Diploma de merit.

Inainte de evolutia formatiilor s-a facut o prezentare a fiecarei comune si a portului popular iar dupa evolutie s-au acordat, primarilor si coregrafilor, diplome de participare. Rând pe rând au evoluat: Ansamblul Folcloric „Chindia” al comunei gazdă Jitia, jud. Vrancea; Ansamblul  „Floricica” din Gropeni, jud. Brăila;  Ansamblul  „Româncuţa” din Cumpăna, jud. Constanţa; Ansmblul de la Şcoala Gimnazială Chiojdeni, jud. Vrancea; Ansamblul ”Sânzienele” al Liceului Teoretic ”Grigore Gheba” din Dumitrestii, jud. Vrancea; Ansamblul ”Vulturasul” din comuna Mircea Voda, jud. Braila; Ansamblul „Cununiţa satului” din comuna Lieşti, jud. Galaţi; Ansamblul „Strugurelul” al Şcolii Gimnaziale Bordeşti,jud. Vrancea; Ansamblul scolii gimnaziale Tîmboeşti,  jud. Vrancea; Ansamblurile „Floricelele de munte” şi „Dorul Ciobănaşului” de la Şcoala Gimnazială „Regina Maria” Vintileasca, jud. Vrancea; Formatia artistica de folclor megleno-român si dobrogean ”Altona”, comuna Cerna, jud. Tulcea; Ansamblul „Spicul” din comuna Siliştea, jud. Brăila si Grupul vocal din comuna Nistoresti, jud. Vrancea.

A fost un spectacol-maraton de folclor, un prilej de a face cunoscute portul, dansul si obiceiurile specifice zonelor al caror reprezentanti au evoluat pe scena din Poiana Negari, de a lega prietenii si de a promova folclorul autentic.

Gazdele, ansamblul ”Chindia” din Jitia, coordonat de Lucian si Petruta Lalu, au deschis spectacolul folcloric. Prestatia acestora a încântat publicul asa cum a facut-o la sezatoarea si la festivalul ”Florii 2014” de la Mircea Voda.

Prezentarea costumului popular a fost facuta inedit, sub forma unei povesti spusa de bunica nepotilor, urmata mai târziu de suite de dansuri populare interpretate cu eleganta dar si de cântece populare.

Judetul Vrancea a fost reprezentat la sezatoare de ansambluri ale scolilor din zona. Un frumos program au sustinut si copiii de la gradinita Magura, gradinita si scoala Dealu Sarii si scoala generala Jitia coordonati de Dobrita Fifere. Momente deosebite au prezentat si ansamblurile vrâncene din Chiojdeni si Dumitresti. Acestea au prezentat suite de dansuri dar si cântece populare. Ansamblul din Dumitresti a interpretat un dans specific comunei, Hora dumitrestilor.

Tot din Vrancea au mai evoluat ansamblurile scolilor din Bordesti, Tîmboiesti, Vintileasca cu programe de dansuri si cântece populare. Grupul vocal din Nistoresti, care a evoluat in finalul sezatorii, a prezentat Chiparusul un obicei local.

Ansamblul ”Floricica” din comuna Gropeni, judetul Braila a prezentat un obicei specific zonei, ”Caloianul”, dansuri populare si cântece populare interpretate de Marinela Fluturas (Dragan).

Ansamblul ”Româncuta” din comuna Cumpana, judetul Constanta, cu o bogata activitate artistica si participant la multe festivaluri, a impresionat cu frumusetea costumelor si a dansurilor interpretate din care nu a lipsit ”Ciuleandra” dar si cu momentul sustinut de ansamblul turcesc.

In deschiderea programului sustinut de Ansamblul ”Vulturasul” din Mircea Voda, rapsodul popular Cornelia Presada a interpretat Balada satului; au urmat apoi suitele de dansuri populare interpretate de membrii mai mici (elevii din clasele IV-VI) si mai mari ai ansamblului, un program sustinut de grupul vocal ”Mirceanca”, grupul barbatesc ”Ionul” din satul Dedulesti, component al comunei si o melodie interpretata de micuta Moldoveanu Florentina.


Ansamblul ”Cununita satului”, într-un frumos costum popular specific Dunarii de Jos, a prezentat obiceiuri legate de nunta, suite de dansuri populare din care nu a lipsit ”Brâul” si melodii interpretate de grupul vocal. Tinuta si frumusetea membrelor ansamblului au impresionat asistenta.

Programul Formatiei artistice de folclor megleno-român si dobrogean ”Altona” din comuna Cerna, jud. Tulcea a cuprins melodii interpretate de Tatiana Soacăte, eleva, care s-a acompaniat la chitara, suite de dansuri populare, obiceiul de Pasti ”turta cu bani”, melodii interpretate la fluier de Gheorghe Iordan, de 76 de ani, care a insotit formatia la toate participarile la manifestari. In premiera, formatia a prezentat un program aromân.

Ansamblul ”Spicul” din comuna Silistea, jud. Braila a adus pe scena din Poiana Negari frumosul port popular de pe Lunca Siretului si dansurile populare la fel de speciale: Stânga, Ciobanasul, Floricica, Hora-n doua parti, Ca pe balta etc. Prestatia dansatorilor a fost insotita de melodii populare interpretate de solistele ansamblului.

Un urias foc de tabara a insotit ultimele prestatii de pe scena. Datorita orei târzii prezentarea ”Valaritului”, obicei local care se tine in preajma sarbatorilor Pascale si Brîul mare de la Jitia n-a mai avut loc.

Desi organizatorii programasera un program de vizitare a zonei a doua zi, acest lucru nu a fost posibil datorita ploii, ansamblurile participante plecând spre casa.

 

Autor Alexandrina Iordache 06 Mai 2014, 17:07 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. diana 06 Mai 2014, 18:46

    Liceul Teoretic Grigore Gheba din Dumitresti

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii