Eminesciana, Straseni - Expozitia mesterilor si creatorilor populari din Moldova

De Alexandrina Iordache 02 Iulie 2014, 10:46 Atitudini
In ultima duminica din luna iunie, la 6 kilometri de orasul Straseni (Republica Moldova), in Poiana ”Eminescu” din Padurea Scoreni, se desfasoara Festivalul International de Muzica si Poezie ”Eminesciana”. Festivalul este un omagiu adus luceafarului poeziei românesti sarbatorit prin cântec, dans si poezie.

In poiana înconjurata de tei, mângâiata de razele soarelui si îmbratisata de adierea vântului, cu ocazia festivalului are loc si o expozitie a mesterilor si creatorilor populari din raionul Straseni.

Sunt expuse, în standuri frumos amenajate, produse lucrate manual, carti si desene realizate de copii având ca tema ”Eminescu”.


Atmosfera de sarbatoare este creata atât de ansamblurile de cântece si dansuri, solisti sau recitatori care evolueaza pe scena cât si de frumusetea si varietatea produselor realizate cu pasiune de mâini dibace.


Este cunoscuta ospitalitatea moldovenilor. De la o astfel de expozitie nu puteau sa lipseasca produsele culinare specifice zonei, din care esti invitat sa gusti, dar nici vinul.

Am vizitat aceasta expozitie si am stat de vorba cu doi dintre expozanti.

Am pasit prima data pragul camerei de oaspeti amenajata de Margareta Sendrea, fost profesor de limbi moderne în Scoreni, raionul Straseni, prezenta la festival cu o expozitie de materiale ce apartin Muzeului familiei Sendrea denumit si ”Geana Codrului” pentru ca se afla in apropierea codrului.

Muzeul, singurul de acest fel din Moldova, functioneaza în casa familiei Sendrea din Scoreni, familie care, conform arborelui genealogic, se trage din familia Hîncu întemeietoarea manastirii cu acelasi nume.

Manastirea a fost construita, în inima codrilor, în 1678 de boierul moldovean Mihalcea Hîncu si are hramul Sfânta Paraschiva.

In muzeu sunt expuse produse realizate manual în gospodarie: fete de masa, prosoape, ii, bluze, rochii tricotate, alte obiecte de îmbracaminte, scoarte, goblenuri, tablouri lucrate manual etc. Multe din obiectele expuse în muzeu sunt foarte vechi ele fiind colectionate de la rude sau prieteni, altele sunt lucrate de dna Margareta si Viorica, fiica acesteia, prezenta la expozitie împreuna cu fiul Adrian - trei generatii ale familiei purtând cu mândrie costumul popular, iubitori si pastratori ai traditiilor si obiceiurilor populare pe care vor sa le lase mostenire generatiilor viitoare.


Si aici, la festival, ca în orice gospodarie, erau amenajate mai multe mese, încarcate cu bucate specifice zonei, din care nu lipseau renumitele placinte moldovenesti, sarmalute, mamaliguta cu brânza si smântâna, puiul bine rumentit. Cei care vizitau acest stand erau invitati sa serveasca din bucate si un pahar de vin de Scoreni.

Gazda ospitaliera, ca toti moldovenii de altfel, Margareta Sendrea avea expozitia plina de oaspeti. Printre ei se numara si primarul din Scoreni, Svetlana Tabacaru.


Pe doamna Olga Chiriac, profesor de limba franceza la liceul Ion Vatamanu din orasul Straseni, creator popular, am avut ocazia sa o vad si la editia de anul trecut a festivalului desfasurata, din cauza unei ploi torentiale, la Casa de cultura raionala Straseni. Acum am ocazia sa discut mai mult cu dânsa.

A participat la aceasta editie a festivalului cu o expozitie de ii si camasi. Doamna Olga Chiriac nu vinde produsele expuse. Ele sunt ”adevarate comori” pe care le face cunoscute tuturor si de care nu poate sa se desparta.

Este o mare iubitoare a iei românesti, pasiune trezita ... de un tablou al pictorului Matisse în care aparea ia româneasca. A facut o pasiune pentru ie si a realizat aceasta expozitie personala numai cu produse cusute de dânsa. Dragostea pentru ie a transmis-o si familiei.

Am cunoscut-o si pe fiica doamnei dar si pe frumoasa nepotica de numai câtiva anisori. Trei generatii de femei din familia Chiriac, îmbracate în ii realizate cu dragoste si pasiune de Olga Chiriac. Nu stiu daca pasiunea doamnei Olga va fi dusa mai departe de nepotica dar dragostea pentru ie, în mod sigur.

Dragostea pentru ie nu s-a oprit la confectionare. Doamna Olga vrea sa cunoasca cât mai mult despre ie. Vorbeste cu atâta pasiune ca numai auzind-o devii iubitor al iei. A studiat si studiaza tot ce s-a scris despre ie, urmareste emisiunile TV românesti de folclor.

Rezultatul acestei activitati a fost concretizat în volumul ”Bucurii brodate” a carei autoare este. Pe lânga modele si tehnici de lucru volumul cuprinde si poezii închinate iei românesti al caror autor este doamna Olga Chiriac. In una din poeziile sale considera ca:

”Adevarate comori - poeme femeiesti
sunt iile românesti”

”Bucurii brodate” nu este singura carte publicata de Olga Chiriac. Tot dânsa este autoarea cartii ”Straseni, 465 de ani”, o monografie a orasului Straseni.

Am prezentat numai doi din mesterii populari prezenti cu expozitii la festivalul ”Eminesciana”. Fiecare expozant are o poveste pe care poate o vom auzi si descoperi la alte editii ale festivalului.

 

Autor Alexandrina Iordache 02 Iulie 2014, 10:46 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii