Un exemplu de urmat: col(r)dr.ing.Avădanei Constantin reabilitează, cu fonduri proprii, un monument închinat eroilor

De Alexandrina Iordache 28 Octombrie 2016, 19:01 Atitudini

monument Cotu BaiiPe 25 octombrie, de Ziua Armatei, s-a adus omagiu tuturor eroilor căzuți pentru apărarea patriei. La monumentele închinate acestora, răspândite în toată țara, s-au depus coroane de flori. Dar oare florile, depuse ca semn al recunoștinței pentru vitejia celor căzuți pe câmpul de luptă, pot acoperi starea de degradare în care se află multe dintre monumentele închinate lor? La nepăsarea autorităților se adaugă nepăsarea societății civile, a noastră, a tuturor. Trecem pe lângă ele, le admirăm linia elegantă, le vedem starea de degradare și... atât.

Un OM, col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin, (poate mai sunt și alții, dar eu pe dumnealui îl cunosc) a avut inițiativa ca, împreună cu familia, să redea strălucirea de odinioară unui monument închinat eroilor, monument aflat în curtea fostei școli din Cotu Băii, județul Suceava. În primă fază au făcut curățenie în jurul monumentului, au plantat flori și au montat mai multe steaguri tricolor pregătind astfel monumentul pentru Ziua Armatei. Intenția domnului colonel Avădanei este ca, după ce obține toate aprobările, împreună cu familia, să asigure fondurile necesare pentru reabilitarea monumentului respectând configurația strictă a acestuia. Reabilitarea, dacă va primi aprobările necesare, se va face de o firmă de specialitate.

Amănunte aflăm chiar de la autorul acestei inițiative:

”Am poposit de curând pe meleagurile copilăriei mele, satul Cotu-Băii, judeţul Suceava. Au avut loc momente de comemorare a părinţilor mei, plecaţi de curând la cele veşnice. Cu acest prilej paşii m-au purtat şi pe la şcoala din sat, acolo unde am învăţat să scriu şi să citesc, fiind primii ani de pregătire pentru viitoarea carieră pe care am parcurs-o cu deosebit succes.

În curtea şcolii se află monumentul închinat eroilor căzuţi în: Războiul de Independenţă de la 1877, în Primul Război Mondial și în al doilea Război Mondial. Odată cu desfiinţarea şcolii, acum câţiva ani, monumentul a ieşit din prim-planul activităţilor socio-culturale, căzând pradă uitării. Vremea l-a adus într-o stare de degradare accentuată.

Discutând acest aspect cu fraţii şi surorile mele am hotărât să-l readucem la măreţia de altădată prin contribuţia noastră personală. Această lucrare a şi început, în prima etapă fiind degajate toate resturile vegetale, s-au procurat drapele (tricolor) care să fie aşezate în soclurile existente pe monument. La primăvară urmează să se facă intervenţii asupra monumentului: tencuire, lustruirea plăcilor de marmură, refacerea gravurii cu numele eroilor. Aceste intervenţii vor fi făcute de meşteri iscusiţi, cu multă experienţă în domeniu şi cu repectarea strictă a configuraţiei iniţiale a monumentului. Dorim ca  la anul viitor, de Ziua Eroilor  să sfinţim acest monument, să-l facem cunoscut prin semnificaţia acestuia, tuturor celor iubitori de ţară şi neam.

Făcând o scurtă documentare asupra istoricului monumentului am aflat că acesta  a  fost  construit  în  anul 1937, la iniţiativa şi prin contribuţia urmaşilor eroilor căzuţi pe fronturile celor trei războaie. În întâmpinarea locuitorilor satului Cotu Băii a venit atunci arhitectul de origine germană Frantz Rosemberg. Lucrările au fost coordonate la început de învăţătorul şcolii Gheorghe Lateş, apoi au fost continuate de învăţătorul Ştirbu Vasile.
Pe faţeta dinspre stradă s-a aplicat o placă de marmură pe care s-a gravat numele eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă până în anul 1918. Menţionez că pe placă este gravat şi numele bunicului meu, căzut la datorie în 1917.

În anul 1993 s-a aplicat o a doua placă de marmură, pe faţeta din spatele monumentului, pe care s-a gravat numele eroilor căzuţi în al doilea Război MondMonument Cotu baiiial. Această ultimă acţiune s-a desfăşurat sub coordonarea directorului şcolii din sat, profesor Avădănei Ghiorghe. Monumentul mai conţine în vârf o cruce iar pe fiecare placă este scris ,,RECUNOŞTINŢĂ EROILOR MORŢI PENTRU PATRIE”.

Resursele financiare pentru realizarea lucrării vor fi asigurate de: prof. Avădanei Ghiorghe, prof. Avădanei Cezarina, Col(r)dr.ing. Avădanei Constantin, dr.ing. Avădanei Vasile, ec. Avădanei Georgeta.
   
Așa arată monumentul după curățenia de toamnă făcută de frații și surorile mele, întâmpinând ziua de 25 Octombrie - Ziua Armatei României”.
col(r) dr.ing.Avădanei Constantin

 

Autor Alexandrina Iordache 28 Octombrie 2016, 19:01 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii