Ecouri de la Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri din Alba Iulia

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 06 Decembrie 2018, 11:21 Atitudini

Alba Iulia centenarTrăim încă sub puternicele amintiri ale unui eveniment magic din viaÈ›a noastră, trăit prin participarea la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri la Alba Iulia. Pe 30 noiembrie 2018, în zori de zi, băteau clopotele din Mecca românilor - Alba Iulia, semn că pe aceste locuri pline de istorie È™i români buni, se vor petrece evenimente grandioase pe parcursul a trei zile.

Clopotele chemau românii de pretutindeni, la Marea Adunare din Cetatea Alba Carolina, ca să se bucure împreună de sărbătorirea a 100 de ani de la cel mai important moment din istoria milenară a poporului, întregirea neamului românesc într-o È›ară, numită România Mare.

Clocotele bucuriei È™i dorinÈ›ei, de a fi la Alba Iulia în aceste zile, au vibrat cu mult timp înainte în inimile românilor. Fiecare, în locurile unde se aflau, a învățat mai întâi istoria neamului, È™i-a comemorat prin diferite acÈ›iuni eroii, care s-au jertfit pentru păstrarea identității naÈ›ionale, pentru neatârnare. Și-a pregătit cele mai frumoase costume populare, a învățat cântecele patriotice È™i poeziile care i-au îmbărbătat pe ostaÈ™ii români spre marile victorii de la Mărăști, MărășeÈ™ti È™i Oituz, traducând în fapt deviza: „Pe aici nu se trece!”.    È˜i duÈ™manul nu a trecut, s-a retras discret spre bârlogul său, lăsând loc manifestărilor dorinÈ›ei populare de a înfăptui Marea Unire.
Au venit, fluturând în inimi È™i în mâini simbolul sacru al identității naÈ›ionale, tricolorul roÈ™u-galben-albastru.    
Istoria a creat acest mare privilegiu, ca poporul să aibă în frunte o elită politică È™i intelectuală pe măsură, care a înÈ›eles È™i a luptat pentru a fructifica momentul astral ivit după victoriile de pe fronturile Primului Război Mondial.

Au venit la Alba Iulia românii de pretutindeni, cu zecile de mii. Nu i-a împiedicat nici frigul năpraznic, nici înălÈ›imea CarpaÈ›ilor, căci inimile lor erau mult mai înălÈ›ate decât aceÈ™tia. Români de toate vârstele au venit la Alba Iulia; singuri sau în grupuri, pe jos, cu căruÈ›ele sau cu mijloace mai moderne. Îi îndemna ceva nevăzut, dar se simÈ›ea în sufletul lor dorinÈ›a de unitate, de iubire de pace, de a păstra ceea ce au lăsat înaintaÈ™ii noÈ™tri mai bun pentru acest popor. Grupurile de români erau însoÈ›iÈ›i de primari, de preoÈ›i, de profesori, dar È™i de cântăreÈ›i È™i dansatori.

La Alba Iulia am avut ocazia să văd acea Românie frumoasă, profundă È™i adevărată.
Diversitatea formelor de manifestare a bucuriei se împletea cu surprizele plăcute oferite de organizatorii din Cetatea de Scaun a Marii Uniri.

Încă din ziua de 30 noiembrie s-au derulat momente importante ale acestei sărbători: slujbele de la catedrale, arborarea tricolorului românesc, ceremoniale militare de depuneri de coroane de flori, desfășurarea lucrărilor Congresului Spiritualității RomâneÈ™ti, dezvelirea busturilor unor mari personalități, lansări de carte, omagierea eroului naÈ›ional Avram Iancu.

Grupul de IniÈ›iativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, în frunte cu preÈ™edintele acestuia a participat la toate aceste acÈ›iuni. În calitate de gazde am primit È™i au fost alături de noi, la sărbătorirea Marii Uniri, delegaÈ›ii din Austria, Republica Moldova, din SUA, Israel, dar È™i din Baia Mare, Prahova, ArgeÈ™ sau BucureÈ™ti. O prezență distinctă în mijlocul grupului nostru au fost preÈ™edintele RTV Unirea din Viena, domnul Ioan Godja împreună cu soÈ›ia, gazdele noastre pe timpul marilor sărbători ale Centenarului desfășurate în capitala Austriei în zilele de 25-27 mai 2018.

monumentul UniriiOaspeÈ›ilor le-au fost înmânate, de către preÈ™edintele Grupului de IniÈ›iativă, Diploma de Excelență „Centenarul Marii Uniri”, precum È™i insigne È™i alte simboluri ale Centenarului, „pentru remarcabilul spirit profesional în promovarea idealurilor unității de neam È™i È›ară în rândurile românilor”.  AceÈ™tia ne-au făcut o deosebită surpriză, oferindu-ne revista „Unirea” nr.8-9, editată de RTV Unirea Viena.

A fost un bun prilej de a trece în revistă principalele manifestări È™i acÈ›iuni organizate de Grupul de IniÈ›iativă pe parcursul Anului Centenar, acÈ›iuni desfățurate, atât în È›ară cât È™i pe teritoriul Austriei, Bulgariei È™i Ungariei. În cadrul sărbătorilor Centenarului Marii Uniri de la Viena, am sfinÈ›it tricolorul „Centenarul Marii Uniri”, marcând 100 de ani de la sfinÈ›irea primului tricolor românesc pe teritoriul Imperiului Austro-Ungar, de către generalul Ioan Boeriu. În zilele de 14-15 iulie 2018 am pășit în Bulgaria, pe „Drumul jertfelor de sânge ale ostaÈ™ilor români, căzuÈ›i în războiul pentru cucerirea IndependenÈ›ei de Stat a României, 1877-1878”, acÈ›iune desfășurată cu sprijinul ambasadei României de la Sofia. Am adus omagiul nostru la monumentele eroilor, prin oficierea unor slujbe religioase, depuneri de coroane de flori. Un privilegiu deosebit a fost oferit de primăria din oraÈ™ul Pordim, de a planta în parcul muzeului dedicat regelui Carol I al României, stejarul Centenarului Marii Uniri.

Au urmat alte acÈ›iuni importante desfășurate de către Grupul de IniÈ›iativă la MărășeÈ™ti, pe data de 6 august 2018, itinerarul Alba Iulia-MărășeÈ™ti denumindu-l „Axa Centenarului Marii Uniri”. În data de 26 octombrie am participat la festivități desfăsurate pe teritoriul Ungariei, la DebreÈ›in, cu prilejul Zilei Armatei Române, unde am depus coroane de flori, alături de ataÈ™atul român al apărării, la monumentele ostaÈ™ilor români căzuÈ›i pe câmpurile de luptă din această zonă.

Filiala JudeÈ›ului Alba m-a desemnat să trasmit pământul prelevat din cimitirul eroilor din Alba Iulia, la sediul AsociaÈ›iei NaÈ›ionale Cultul Eroilor Regina Maria”, pentru constituirea urnei, care s-a depus ulterior în Catedrala Ortodoxă a Întregirii. Nu l-am uitat nici pe generalul Berthelot, un mare prieten al românilor care a avut un rol decisiv în reorganizarea È™i dotarea armatei române în iarna anului 1917, pentru obÈ›inerea marilor victorii viitoare de la Mărăști, MărășeÈ™ti È™i Oituz. AcÈ›iunile de comemorare au avut loc în localitatea cu acelaÈ™i nume de lângă HaÈ›eg, judeÈ›ul Hunedoara.

Am venit aÈ™adar la Alba Iulia, la 1 Decembrie 2018 cu un bogat program realizat pe parcursul unui an, cu mari eforturi care s-au depus cu responsabilitate È™i dragoste de È›ară È™i popor. Puterea noastră din interiorul sufletului este greu de înÈ›eles de mulÈ›i din jurul nostru. Am avut È™i un îndemn moral, de a face ceva pentru pomenirea bunicului meu, care a căzut la datorie pe timpul luptelor de la MărășeÈ™ti, È™i de aceea, pe lângă aceste acÈ›iuni am reuÈ™it să reabilitez cu mijloace financiare proprii Monumentul Eroilor din localitatea în care m-am născut, Cotu-Băii, Suceava. Pe placa din marmură, stă gravat numele bunicului meu.

În aceste zile am reîntâlnit la Alba Iulia pe foarte mulÈ›i prieteni, colaboratori ai acestor acÈ›iuni. Împreună cu ei am continuat activitățile pe 1 Decembrie 2018, chiar de dimineață. Am avut onoarea de a participa împreună cu delegaÈ›ia de la Baia Mare a Filialei Cultul Eroilor È™i cu delegaÈ›ia veteranilor de război din ChiÈ™inău la: Serviciul religios din Catedrala Ortodoxă a Încoronării, Te Deum, citirea „RezoluÈ›iunii Adunării NaÈ›ionale de la Alba Iulia”, primirea Soliilor din Cetățile de Scaun, sfinÈ›irea Monumentului Centenarului Marii Unirii, inaugurarea Podului Unirii, defilarea trupelor È™i tehnicii militare.

Pe parcursul derulării programului, preÈ™edintele Grupului de IniÈ›iativă a înmânat diplome aniversare „Centenar Marea Unire” È™i insigne, membrilor delegaÈ›iilor din ChiÈ™inău È™i Baia Mare. Șeful delegaÈ›iei din ChiÈ™inău col(r) A. Caraman, preÈ™edintele AsociaÈ›iei Veteranilor Războiului-1992 „Tiras-Tighina” a acordat preÈ™edintelui Grupului de IniÈ›iativă titlul de „Cavaler cu Sabia Dreptății”. Și colegii din AsociaÈ›ia „Sarmizegetusa” din Deva a apreciat activitatea preÈ™edintelui Grupului de IniÈ›iativă, acordându-i titlul de „Cavaler al Centenarului Marii Uniri”.

Am început ziua de 2 decembrie cu acelaÈ™i elan patriotic, reîntâlnind delegaÈ›ia de la Viena È™i apoi am asistat la spectacolul de reconstituire istorică „Intrarea Armatei Române în Alba Iulia”.
capsula timpului
Programul Grupului de IniÈ›iativă a continuat în ziua de 3 decembrie, când preÈ™edintele acestuia a luat parte la vizita efectuată în Școala Gimnazială „Vasile GoldiÈ™” din Alba Iulia, de către doamna Ariadna Anamaria Petri, reprezentantă a diasporei tinere din Tel Aviv, Madrid È™i Londra. A fost însoÈ›ită de o delegaÈ›ie a AsociaÈ›iei „6 DorobanÈ›i” din Bucuresti. Scopul vizitei a fost de a transmite mesaje peste timp, elevului Ioan LupÈ™an, din această È™coală, elev care a primit din partea AsociaÈ›iei NaÈ›ionale Cultul Eroilor „Regina Maria” medalia „Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia”. De asemenea, elevul a fost investit în a transmite mesajele generaÈ›iilor de astăzi către cei care vor sărbători 150 de ani de la Marea Unire.

Va trebui mult timp de acum încolo, pentru a putea face o descriere completă a fenomenului miraculos petrecut în aceste zile la Alba Iulia: sărbătorirea cu mare bucurie, în deplină unitate a Centenarului Marii Uniri.

Participând la această mare sărbătoare m-am convins definitiv de ceea ce înseamnă patriotism, iubirea de È›ară, unitatea È™i solidaritatea românilor. MăreÈ›ia evenimentelor petrecute la Alba Iulia va rămâne definitiv în inimile noastre, ca loc pe care putem să-l denumim: „Alba Iulia-Capitala Unității NaÈ›ionale”.

A consemnat,     
Col.(r)dr.ing. Constantin AVÄ‚DANEI
PreÈ™edintele Grupului de IniÈ›iativă „CENTENAR - MAREA UNIRE - ALBA IULIA - 2018”

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 06 Decembrie 2018, 11:21 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii