O delegatie din Braila a participat la comemorarea de la Marasesti

De Alexandrina Iordache 08 August 2014, 02:02 Atitudini
Miercuri, 6 august 2014, ora 18,00, la Mausoleul de la Marasesti au fost comemorati eroii cazuti în Primul Razboi Mondial în luptele de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja. La manifestare au participat oficialitati ale administratiei judetene Vrancea si locale, parlamentari, reprezentanti ai unor institutii publice din judetul Vrancea, veterani de razboi, un numeros public.

Inainte de începerea manifestarii au fost premiati elevii câstigatori ai concursului de arte vizuale ”Marasesti - inima mea”, lucrarile participante la concurs fiind expuse pe platoul din fata mausoleului.

La eveniment au fost prezenti viceprim-ministru pentru securitate nationala, ministru de interne Gabriel Oprea si presedintele Consiliului Judetean Vrancea Marian Oprisan care au fost primiti cu onoruri militare de Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul“ din Bucureşti.

Dupa trecerea în revista a garzii de onoare si intonarea Imnului National, s-a tinut o slujba religioasa în memoria eroilor cazuti pe câmpul de lupta, slujba oficiata de un sobor de preoti. Au urmat, apoi, alocutiunile oficialitatilor, anul acesta reduse ca numar si ca durata.

Despre curajul si sacrificiul ostasilor români au vorbit col.(r) Gheorghe Rogoz - Asociația Națională a Veteranilor de Război, Filiala Vrancea; col (ret) Constantin Chiper - vicepresedinte al Asociatiei Nationale Cultul Eroilor ”Regina Maria” si viceprim-ministrul Gabriel Oprea.

”Pe aici nu se trece!, au spus ostaşii noştri în Primul Război Mondial aici, la Mărăşeşti. Pe aici nu se trece!, au gândit militarii români în cel de-al Doilea Război Mondial. Aceleaşi cuvinte au fost mereu în mintea camarazilor noştri în teatrele de operaţii. Puterea lor a venit din credinţa pe care au purtat-o în suflet, credinţa că pământul patriei este sfânt, credinţa că neamul românesc este unul şi credinţa că libertatea este cel mai bun preţ al unui popor. Pentru aceste valori au luptat, pentru aceste valori şi-au dat viaţa şi pentru aceste valori merită veşnica noastră recunoştinţă“ a spus Gabriel Oprea.

Ceremonia a continuat cu depunerea de coroane de flori. Au fost depuse coroane din partea guvernului României, a Consiliului Judetean Vrancea, unor institutii nationale si judetene, primariilor din judetul Vrancea, Asociatiei Veteranilor de Razboi, Asociatiei Cultul Eroilor, elevilor si profesorilor de la unitati de învatamânt din judetul Vrancea.

Ceremonialul de la Marasesti s-a încheiat cu defilarea detasamentului de onoare si a muzicii militare.


Pe parcursul zilei de 6 august, slujbe religioase si depuneri de coroane de flori au avut loc si la mausoleele din Mărăşti, Soveja şi la Monumentul Victoriei de la Tişiţa.

Alaturi de vrânceni au participat si braileni. La Marasesti a fost prezenta o delegatie din Braila, formata din 19 persoane, membri ai Asociatiei Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Braila si Clubul Seniorilor din Invatamânt Braila. Delegatia braileana a depus o coroana de flori la Mausoleul de la Marasesti. A fost vizitat, de asemenea, Mausoleul de la Focsani si s-a facut oprire la Monumentul Victoriei de la Tisita.

 

Autor Alexandrina Iordache 08 August 2014, 02:02 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii